Uppdaterad CLP-förordning
Innehållsförteckning:
EU har beslutat om betydande ändringar av reglerna om klassificering och märkning av kemiska produkter i en översyn av CLP-förordningen. Ändringarna syftar till att stärka och förtydliga informationen om farliga ämnen och blandningar som säljs inom EU. Du som tillverkar, importerar eller säljer kemiska produkter på marknaden behöver sätta dig in i vad de nya reglerna innebär för dig.
CLP-förordningen innehåller regler om klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter som släpps ut på marknaden inom EU. Förordningen innehåller också regler om att anmäla uppgifter för ämnen och blandningar.
EU har nu uppdaterat CLP-förordningen och flera stora ändringar har införts i reglerna. Ändringarna syftar till att stärka och förtydliga information om farliga ämnen och blandningar som säljs inom EU. Ändringar syftar också till att anpassa reglerna till ändrade handelsmönster och den tekniska utvecklingen.
Ändringarna finns i Europaparlamentets och rådets ändringsförordning (EU) 2024/2865 Länk till annan webbplats.av den 23 oktober 2024 (pdf, 1404 kB)
Vilka ändringar innebär CLP-revideringen?
Ändringarna i CLP-förordningen innebär stärkta och tydligare regler för att identifiera och informera om faror med ämnen och blandningar som släpps ut på marknaden inom EU. Vissa av ändringarna som införs innebär ökade möjligheter för företag, till exempel hur man får lämna märkningsuppgifter. De ändrade reglerna berör de flesta företag som handlar med kemiska produkter, från tillverkare till små webbutiker.
Här följer några exempel på viktiga ändringar som införs genom ändringsförordningen:
Ändringar som gäller märkning och annan faroinformation
- För att göra märkningen på förpackningen lättare att läsa införs krav på minsta teckenstorlek, radavstånd, typsnittet samt att texten är svart och bakgrunden vit.
- Företagen får välja att lämna märkningsinformationen på en utvikbar etikett, då dessa jämställs med ”vanliga” etiketter. Det innebär att utvikbara etiketter inte längre är begränsade till förpackningar som är små eller som har en ovanlig form. Samtidigt införs krav på design och utformning av utvikbara etiketter, till exempel när det gäller vilken information som ska finnas på etikettens framsida, insida och baksida.
- Nya möjligheter att utnyttja märkningsundantag för små behållare, exempelvis pennor och ammunition.
- Tydligare regler för när du som leverantör behöver se till att märkningen uppdateras, till exempel efter en ändring av ditt ämnes eller din blandnings klassificering.
- Skärpta krav på att visa märkningsuppgifter vid e-handel och i reklam.
- Nu införs vissa möjligheter att använda digital märkning. Samtidigt införs detaljerade tekniska krav vid utformning av den digitala märkningen. Den digitala märkningen får endast ersätta den fysiska etiketten när det gäller märkningsuppgifter som inte är obligatoriska enligt CLP-förordningen.
- När ämnen eller blandningar tillhandahålls via en pump, ska pumpen märkas. Det gäller exempelvis pumpar med bensin, diesel eller spolarvätska på bensinstationer
- Samtidigt införs krav på att lämna märkningsetikett till allmänheten att fästa på dunkar när de fyllts på med fordonsbränsle.
Ändringar som gäller bestämmelser för klassificering
- Tydligare regler vid klassificering av komplexa ämnen som innehåller mer än en beståndsdel och av blandningar som innehåller komplexa ämnen. Det gäller exempelvis kolväten, som olika typer av naftor. Ändringen gäller inte ämnen som har utvunnits ur växter eller växtdelar och som inte är kemiskt modifierade, exempelvis essentiella oljor.
- Ändringar som gäller vilka uppgifter du som tillverkare och importör ska anmäla till den europeiska kemikaliemyndigheten Echas klassificerings- och märkningsregister samt krav på att uppdatera uppgifterna inom 6 månader vid ändrad klassificering. Dessutom ändras reglerna om vilka uppgifter som Echa offentliggör i registret. Exempelvis kommer uppgifter om den som anmält ett ämne att visas.
- Ämnen som uppfyller kriterierna för de fyra nya faroklasserna för hormonstörande och långlivade egenskaper prioriteras för så kallad harmoniserad klassificering. Tidigare har det främst gällt ämnen som har cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska eller luftvägssensibiliserande egenskaper.
- Det blir tydligare att förslag till harmoniserad klassificering och märkning även kan lämnas för en grupp av ämnen, och att förslag för en grupp av ämnen bör prioriteras framför enskilda ämnen när det är möjligt.
- Ämnen som redan har identifierats som hormonstörande eller långlivade och bioackumulerande (så kallade PBT/vPvB-ämnen) enligt annan EU-lagstiftning kommer att föras in på bilaga VI till CLP-förordningen. Det innebär att dessa ämnen får en harmonserad klassificering och märkning.
Ytterligare exempel på ändringar
- Det införs krav på att ämnen och blandningar endast får släppas ut på marknaden om en yrkesmässig leverantör, som är etablerad inom EU, säkerställer att kraven i CLP-förordningen är uppfyllda för ämnet eller blandningen.
- Det införs möjlighet att sälja kemiska produkter via påfyllningsstationer, som exempelvispåfyllnadsförsäljning av rengöringsmedel. Vid sådan försäljning ska både påfyllningsstationen och den påfyllda förpackningen märkas. Det finns även krav på olika åtgärder vid påfyllningsstationen för att minska riskerna för exponering för människor och miljö, till exempel ska utbildad personal finnas tillgänglig. Kemiska produkter som är klassificerade för vissa allvarliga faror får inte säljas via påfyllningsstationer.
- Nu införs krav på att även vissa distributörer kan behöva lämna uppgifter för giftinformation. Det gäller om du som distributör byter namn på en produkt eller på annat sätt märker om eller säljer vidare farliga blandningar till ett annat EU-land. Tidigare har det endast varit importörer och nedströmsanvändare som varit skyldiga att lämna sådana uppgifter.
När börjar reglerna gälla?
Ändringsförordningen har publicerats i EU:s Officiella Tidning och träder i kraft den 10 december 2024.
För att leverantörer av ämnen och blandningar ska få tid att anpassa sig till de nya reglerna börjar bestämmelserna gälla 18 eller 24 månader efter det att ändringsförordningen har trätt i kraft. Vissa av bestämmelserna får börja tillämpas tidigare.
För ämnen och blandningar som klassificerats, märkts och förpackats enligt den tidigare CLP-förordningen, och som redan släppts ut på marknaden, gäller under vissa omständigheter övergångsperioder på 42 eller 48 månader. Syftet är bland annat att leverantörer av ämnen och blandningar ska få möjlighet att sälja ut befintliga lager.
Vad ändringarna kan innebära för dig
Beroende på vilken roll du har i leverantörskedjan, det vill säga om du är tillverkare, importör, nedströmsanvändare eller distributör kan du till exempel behöva:
- Se över och förbereda uppdatering av märkningen av dina produkter, så att etiketterna uppfyller de nya kraven.
- Se över informationen om faromärkning i din webbshop och i reklamen för dina ämnen och blandningar.
- Om du tänker sälja produkter i påfyllningsstationer, så kallad refillförsäljning, behöver du anpassa din verksamhet enligt de nya bestämmelserna för sådan försäljning.
- Du som säljer bränsle via pumpstation behöver lämna märkningsetiketter till allmänheten att fästa på sina bränsledunkar.
- Som distributör behöver du ta reda på om du behöver anmäla uppgifter för giftinformation för dina farliga blandningar.
- Ta fram nya rutiner för att se till att klassificeringen och märkningen av dina produkter hålls uppdaterad.
- Du som tillverkar ämnen eller importerar farliga blandningar kan behöva uppdatera uppgifterna till Echas klassificerings- och märkningsregister.
Stärkt skydd för hälsa och miljö
Klassificering och märkning är viktiga verktyg för att identifiera och informera om farliga ämnen och blandningar. Märkningen på förpackningen är till för att kemiska produkter ska kunna användas och hanteras på ett säkert sätt. Klassificering och märkning ger också företag och konsumenter möjligheter att göra informerade val.
Många regler bygger på klassificering och märkning enligt CLP-förordningen. Det gäller till exempel regler om säkerhetsdatablad och regler om märkning av kemikalier på arbetsplatser.
Översynen av CLP-förordningen har genomförts som en del av EU:s kemikaliestrategi för en hållbar utveckling. Ändringarna innebär stärkt skydd för hälsa och miljö.
EU:s kemikaliestrategi - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
Vägledning och stöd
Echas vägledningar
EU:s kemikaliemyndighet Echa har publicerat flera vägledningsdokument till stöd för tillämpning av CLP-förordningen. Vägledningarna kan vara till god hjälp för dig som släpper ut ämnen och blandningar på marknaden inom EU. Arbete med uppdatering av Echas vägledningar med anledning av revideringen av CLP-förordningen pågår.
Här hittar du aktuella CLP-vägledningar på Echas webblats: Vägledning om CLP - ECHA (europa.eu) Länk till annan webbplats.
Har du frågor om CLP-förordningen?
Genom vår frågetjänst, Fråga Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats., kan du se vanliga frågor och svar om CLP och även ställa frågor till oss.