Samtliga faropiktogram för kemiska produkter på en rad

Märkning av kemiska produkter

Innehållsförteckning:

Många kemiska produkter har farliga egenskaper som den som köper och använder produkterna behöver känna till. Du som säljer kemiska produkter behöver därför informera om farorna och hur produkten kan hanteras säkert. Informationen ska finnas i märkningen på förpackningen. För produkter som säljs i Sverige ska märkningen vara på svenska.

Aktuellt – nya regler som gäller märkningen

CLP-förordningen har nyligen uppdaterats och flera stora ändringar kring reglerna om märkning har införts.

 

Här kan du läsa mer om den uppdaterade CLP-förordningen och när de nya reglerna ska börja tillämpas. Länk till annan webbplats.

Informera om faror och säker hantering

Många kemiska produkter har farliga egenskaper som den som köper och använder produkterna behöver känna till. Det gäller exempelvis allergiframkallande, irriterande, miljöfarliga eller brandfarliga egenskaper. Du som släpper ut produkterna på marknaden måste därför informera om farorna och hur man kan skydda sig själv och miljön. Informationen ska finnas i märkningen på förpackningen. I CLP-förordningen finns regler om vad märkningen ska innehålla och hur den ska utformas. Alla leverantörer, såväl tillverkare, importörer, nedströmsanvändare som distributörer och du som säljer i webbutik ansvarar för att märkningen uppfyller kraven i reglerna.

Reglerna om märkning gäller både produkter som säljs till yrkesmässiga användare och produkter avsedda för allmänheten. För yrkesmässiga användare ska dessutom mer omfattande nformation om produkten ges i säkerhetsdatablad. För produkter som säljs i Sverige ska informationen vara på svenska.

Vilka produkter ska vara märkta?

Ämnen och blandningar som uppfyller kriterierna för att klassificeras som farliga enligt CLP-förordningen ska vara märkta när de släpps ut på marknaden. Även blandningar som inte klassificeras som farliga, men som innehåller farliga ämnen, kan behöva märkas med uppgifter enligt bilaga II till CLP-förordningen. Exempel på sådan märkning är märkningsfraserna ”Säkerhetsdatablad finns att rekvirera” och ”Innehåller (namnet på det sensibiliserande ämnet). Kan orsaka en allergisk reaktion”.

Vad ska märkningen innehålla?

Märkningen på förpackningen innehåller standardiserade fraser och symboler (faropiktogram) som tillsammans upplyser användaren om produktens farliga egenskaper och hur den ska hanteras på säkert sätt. Vilken information som ska ingå i märkningen beror på hur produkten klassificeras eller om produkten innehåller farliga ämnen över vissa halter.

Informationen i märkningen och den information som finns i produktens säkerhetsdatablad, under avsnitt 2.2 ”Märkningsuppgifter” ska stämma överens.

Läs mer om märkningens innehåll och utformning

Visa märkning vid e-handel

Enligt CLP-förordningen ska information som finns på etiketten även finnas med vid marknadsföring via internet. Om du säljer kemiska produkter via internet måste du därför informera kunderna om produktens farliga egenskaper på webbplatsen där produkten marknadsförs. På så sätt får kunderna information om farorna med produkten innan köpet.

Läs mer om att visa märkning vid e-handel med kemiska produkter

Märkningskrav i andra regler

Utöver märkning enligt CLP-förordningen ska många kemiska produkter också märkas med särskild information enligt krav i andra regelverk inom Kemikalie­inspektionens ansvars­område. Du som säljer kemiska produkter behöver se till att även denna information finns på förpackningen när det är relevant. Det gäller till exempel särskilda märkningskrav för vissa färger och lacker samt för tvätt- och rengöringsmedel. Även för biocidprodukter och växtskyddsmedel finns märkningskrav i regelverk som gäller parallellt med CLP-förordningen.

Läs mer om särskilda märkningskrav för vissa färger och lacker

Läs mer om särskilda märkningskrav för tvätt- och rengöringsmedel

Läs mer om särskilda märkningskrav för produkter som innehåller fluorerade växthusgaser

Läs mer om särskilda märkningskrav för kemiska leksaker

Läs mer om märkning av biocidprodukter

Läs mer om märkning av växtskyddsmedel

Det finns också särskilda märkningskrav för vissa produkter kopplade till begränsningsregler enligt bilaga XVII till Reach-förordningen. Det gäller exempelvis lampoljor och grilltändvätskor som säljs till allmänheten och produkter som innehåller diisocyanater och som är avsedda för industriellt eller yrkesmässigt bruk.

Läs mer om begränsningar i Reach-förordningen

Märkningsregler hos andra myndigheter

Det finns regler för märkning som andra myndigheter ansvarar för, men som har koppling till CLP-förordningen. Det gäller exempelvis regler om märkning på arbetsplatsen och regler om märkning av farligt gods.

Arbetsmiljöverket

Reglerna om märkning enligt CLP-förordningen gäller när du säljer eller på annat sätt tillhandahåller produkter, så kallad överlåtelsemärkning. När det gäller märkning av kemiska produkter som används på arbetsplatser och inte säljs vidare, är det istället Arbetsmiljöverkets föreskrifter som gäller. Där ingår bland annat regler om märkning av behållare med farliga kemiska produkter som används eller lagerhålls på arbetsplatser, så kallad egenanvändning.

Läs mer om Arbetsmiljöverkets regler om märkning på arbetsplatsen Länk till annan webbplats.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för flera olika lagstiftningar som innebär krav på varningsmärkning och skyltning.

Läs om märkning av aerosolbehållare hos MSB Länk till annan webbplats.

Läs om varnings- och förbudsskyltar vid hantering av brandfarliga och explosiva varor hos MSB Länk till annan webbplats.

Läs om märkning av explosiva varor hos MSB Länk till annan webbplats.

Läs om klassificering och märkning av fyrverkerier hos MSB Länk till annan webbplats.

MSB ansvarar för regler vid transport av farligt gods. I vissa fall kan CLP-förordningens faropiktogram ersättas av varningseti­ketter för farligt gods.

Läs om etiketter och skyltar för transport av farligt gods hos MSB Länk till annan webbplats.

Har du en fråga om märkning?

Genom vår frågetjänst, Fråga Kemikalieinspektionen, kan du se vanliga frågor och svar om CLP och även ställa frågor till oss.

Senast uppdaterad 12 maj 2025