Avfallsdirektivet - SCIP
Från den 5 januari 2021 måste tillverkare, importörer och distributörer av varor anmäla förekomst av särskilt farliga ämnen i sina varor till den så kallade SCIP-databasen hos den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA. Bestämmelsen gäller inte för återförsäljare som enbart säljer varor direkt till konsument, till exempel butiker. Det är Kemikalieinspektionen som ansvarar för den här bestämmelsen. Resten av bestämmelserna i Avfallsdirektivet tillhör Naturvårdsverkets ansvarsområde.
Du hittar den senast konsoliderade versionen av direktivet från 2024-02-18 här nedanför. Konsolidering innebär att man har samlat den ursprungliga rättsakten och alla påföljande ändringar och rättelser i ett enda dokument.
Ändringar och rättelser
Det finns inga ändringar eller rättelser som inte finns med i den senast konsoliderade direktivstexten här ovanför.
Ändringsdirektiv (EU) 2018/851 inför bland annat kraven att se till att leverantörer av varor ska anmäla förekomst av särskilt farliga ämnen i sina varor till Echas SCIP-databas. Ändringen finns också med i den konsoliderade direktivstexten från 2024-02-18.
Hitta rättsakter i EUR-Lex
Alla rättsakter publiceras i Europeiska unionens officiella tidning (EUT) i EUR-Lex, webbportalen till EU-rätten.
Grunddirektivet och samtliga ändringar och rättelser till avfallsdirektivet finns i EUR-Lex Länk till annan webbplats.
Regler om anmälan till SCIP-databasen i svensk lagstiftning
Ett EU-direktiv måste föras in i svensk rätt genom lag, förordning eller föreskrifter för att reglerna ska gälla i Sverige. Bestämmelserna i avfallsdirektivet om anmälan till SCIP-databasen är införda i svenska regler genom:
Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Länk till annan webbplats.
Andra bestämmelser i Avfallsdirektivet tillhör Naturvårdsverkets område. Läs mer om avfall på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.