RoHS-direktivet för elektronik

I det så kallade RoHS-direktivet (2011/65/EU) finns det haltgränser för vissa farliga ämnen i elektronik. Det finns också krav på CE-märkning, viss annan märkning och dokumentation. Syftet med reglerna är att minska riskerna för människors hälsa och för miljön. Direktivet ska även förbättra möjligheten att återvinna material i elektronik.

RoHS står för "Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment". Ibland kallas RoHS-direktivet (2011/65/EU) för RoHS 2.

Du hittar den senast konsoliderade versionen av direktivet från 2024-08-01. Konsolidering innebär att man har samlat den ursprungliga rättsakten och alla påföljande ändringar och rättelser i ett enda dokument

Ändringar och rättelser

Det finns inga ändringar eller rättelser som inte finns med i den senast konsoliderade direktivstexten ovan.

Hitta rättsakter i EUR-Lex

Alla rättsakter publiceras i Europeiska unionens officiella tidning (EUT) i EUR-Lex, webbportalen till EU-rätten.
Grunddirektivet och samtliga ändringar och rättelser till RoHS-direktivet finns i EUR-Lex. Länk till annan webbplats.

RoHS-direktivet i svensk lagstiftning

Ett EU-direktiv måste föras in i svensk rätt genom lag, förordning eller föreskrifter för att reglerna ska gälla i Sverige. Bestämmelserna i RoHS-direktivet är införda i svenska regler genom:

Förordning (2012:861) om farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning Länk till annan webbplats.

Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förhållandet till andra direktiv (RoHS 1 och WEEE-direktivet)

Direktiv 2011/65/EU kallas ibland för RoHS 2 och ersatte det ursprungliga direktivet (2002/95/EG) från 2002. Direktivet innehåller flera uppdateringar och utökningar av produktgrupper, undantag och CE-märkning. Det äldre direktivet, som ibland kallas för RoHS 1, gäller dock fortfarande för de produkter som släpptes ut på marknaden innan det nya direktivet började gälla.

Det tidigare direktivet hade samma tillämpningsområde som WEEE-direktivet (2002/96/EG). WEEE-direktivet handlar om avfall som är eller innehåller elektrisk eller elektronisk utrustning. Direktiv 2002/96/EG har ersatts av det nu gällande WEEE-direktivet (2012/19/EG). Det är Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.som är ansvarig svensk myndighet för detta direktiv.

Du hittar den senaste konsoliderade versionen av direktiv 2002/95/EG (RoHS 1) här:

Alla rättsakter publiceras i Europeiska unionens officiella tidning (EUT) i EUR-Lex, webbportalen till EU-rätten:

Bestämmelserna i RoHS-direktivet är införda i svenska regler genom:

Det är Naturvårdsverket som är ansvarig myndighet för WEEE-direktivet i Sverige. Läs mer om behandling av elavfall på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 8 oktober 2024