Mer om RoHS-direktivet

Innehållsförteckning:

I RoHS-direktivet finns det regler för elektrisk och elektronisk utrustning. Vi använder fortsättningsvis begreppet "elektronik" i den här texten. Elektronik kan innehålla farliga ämnen som innebär risker för hälsan och miljön. Det så kallade RoHS-direktivet syftar till att ersätta och begränsa farliga ämnen i elektronik. Direktivet ska också förbättra möjligheten till lönsam och hållbar materialåtervinning från elektronikavfall.

RoHS-direktivet

I det så kallade RoHS-direktivet (2011/65/EU) finns det haltgränser för vissa farliga ämnen i elektronik. Det finns också krav på CE-märkning, viss annan märkning och dokumentation. Syftet med reglerna är att minska riskerna för människors hälsa och för miljön. Direktivet ska även förbättra möjligheten att återvinna material i elektronik.

RoHS står för engelskans Restriction of the use of certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment (begränsning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning).

Direktivet har införts i svensk lagstiftning genom förordning (2012:861) om farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning och genom Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7).

Här hittar du RoHS-direktivet och de svenska reglerna.

Fler regler för elektronik

Det är viktigt att tänka på att det finns kemikaliekrav för elektronik i flera andra regelverk. De kraven gäller parallellt med kraven i RoHS-direktivet.

Här kan du läsa om fler regler för elektronik.

Typ av elektronik som omfattas av RoHS

RoHS-direktivet gäller för elektronik som genererar, överför eller är beroende av elektrisk ström eller elektromagnetiska fält för att fungera. Från och med den 22 juli 2019 omfattas all elektronik utom sådan som uttryckligen är undantagen.

Direktivet delar upp elektronik i elva kategorier:

  1. Stora hushållsapparater
  2. Små hushållsapparater
  3. IT- och telekommunikationsutrustning
  4. Konsumentutrustning
  5. Belysningsutrustning
  6. Elektriska och elektroniska verktyg
  7. Leksaker, sport- och fritidsprodukter
  8. Medicintekniska produkter
  9. Övervaknings- och kontrollinstrument inklusive industriella övervaknings- och kontrollinstrument
  10. Automater
  11. Annan elektrisk och elektronisk utrustning som inte omfattas av någon av ovanstående kategorier.

RoHS-direktivet började gälla från olika datum för de olika produktkategorierna:

  • 1 juli 2006 för kategori 1 till och med 7 samt 10
  • 22 juli 2014 för kategori 8 och 9
  • 22 juli 2016 för utrustning för in vitro-diagnostik (tillhör kategori 8)
  • 22 juli 2017 för industriella kontroll- och övervakningsinstrument (tillhör kategori 9).
  • 22 juli 2019 för all övrig utrustning inklusive kategori 11.
Den 1 juli 2006: kategori 1–7 och kategori 10. Den 22 juli 2014: Kategori 8 och kategori 9. Den 22 juli 2016: Kategori 8 (utrustning för in vitro-diagnostik). Den 22 juli 2017: Kategori 9 (industriella kontroll- och övervakningsinstrument). 22 juli 2019: All övrig utrustning (inklusive kategori 11).

Bilden visar de datum när RoHS började gälla för de olika produktkategorierna.

Produkter som har släppts ut på marknaden före datumen för respektive kategori får repareras med reservdelar som inte uppfyller ämnesbegränsningarna. Till exempel skulle medicintekniska produkter som släppts ut på marknaden före 22 juli 2014 få repareras med sådana reservdelar.

Släppa ut på marknaden

Definitionen av att "släppa ut på marknaden" kan vara olika i olika regelverk. I RoHS-direktivet innebär det att produkten efter tillverkning eller import tillhandahålls för första gången på EU-marknaden. Med tillhandahållande menas varje leverans av en produkt för distribution, förbrukning eller användning på EU-marknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt. Begreppet tillhandahållande avser varje individuell produkt.

Om en produkt har släppts ut på marknaden får den fortsätta att säljas även om reglerna i RoHS-direktivet ändras.

Elektronik som inte omfattas av RoHS-direktivet

Det finns elektronik som inte omfattas av kraven i RoHS-direktivet. Sådan elektronik är bland annat solcellspaneler, produkter som är avsedda att sändas ut i rymden, produkter för specifika militära ändamål eller storskaliga stationära industriverktyg och storskaliga fasta installationer.

Ämnen och gränsvärden i RoHS

I RoHS-direktivet finns gränsvärden för vissa farliga ämnen i elektronik som inte får överskridas. Gränsvärdena gäller för så kallade homogena material. Ett homogent material kan inte delas upp i olika material på mekanisk väg, genom till exempel slipning, skärning eller krossning. Exempel på homogena material är olika plaster, metaller, legeringar, glas och ytbeläggningar.

De ämnen som regleras i RoHS-direktivet är

  • kvicksilver
  • kadmium
  • bly
  • sexvärt krom
  • de bromerade flamskyddsmedlen PBB och PBDE
  • de mjukgörande ftalaterna DEHP, BBP, DBP och DIBP.

Gränsvärdena för vad som är tillåtet för vart och ett av ämnena är 0,1 viktprocent i homogent material, förutom kadmium som har ett lägre gränsvärde; 0,01 viktprocent i homogent material.

Undantag från gränsvärdena

Det finns många undantag som innebär att ett eller flera av de reglerade ämnena kan få användas i en produkt i halter över gränsvärdena.

Undantagen gäller för ett ämne i en specifik användning eller i ett material i en viss komponent eller del av en produkt. Om bara en viss del av produkten är undantagen från ämnesbegränsningarna i direktivet omfattas ändå andra delar i samma produkt av gränsvärdena. Kravet på CE-märkning och teknisk dokumentation gäller alltid.

Företag kan ansöka om undantag hos EU-kommissionen som beslutar om nya undantag i samråd med medlemsstaterna.

Läs mer om hur undantagen beslutas och vad som gäller vid förnyelse av undantag

Regler om märkning, information och dokumentation

I RoHS-direktivet finns regler om dokumentation och märkning av elektronik. Det företag som tillverkar en produkt ska

  • bedöma om den överensstämmer med RoHS-direktivet,
  • upprätta teknisk dokumentation,
  • utfärda en EU-försäkran om överensstämmelse,
  • CE-märka produkten,
  • förse produkten med spårbarhetsmärkning, till exempel typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning,
  • märka produkten med namn och postadress till tillverkare och importör. Det räcker inte att ange en webbadress.

Den tekniska dokumentationen ska visa att produkten uppfyller de ämnesbegränsningar som finns i RoHS-direktivet. I det dokument som kallas EU-försäkran om överensstämmelse (DoC, Declaration of conformity) ska tillverkaren intyga att produkten uppfyller kraven i direktivet.

Det ska även finnas information som visar vilka leverantörerna och de yrkesverksamma kunderna är. Den informationen samt teknisk dokumentation och EU-försäkran om överensstämmelse ska sparas i tio år efter att produkten har släppts ut på marknaden.

Utformning av teknisk dokumentation och EU-försäkran om överensstämmelse

Den tekniska dokumentationen som tillverkaren ska upprätta beskrivs i
Modul A i bilaga II till Beslut 768/2008/EG Länk till annan webbplats..
Standarden SS-EN IEC 63000 beskriver hur den tekniska dokumentationen kan utformas. Läs mer om standarder här.

I bilaga 6 i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer framgår hur en EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas. Här hittar du KIFS 2017:7.

Om produkten berörs av flera EU-lagstiftningar som kräver CE-märkning kan en och samma EU-försäkran om överensstämmelse intyga att den individuella produkten uppfyller samtliga dessa lagstiftningar.

Din roll och ditt ansvar enligt RoHS-direktivet

Alla företag som säljer elektronik har ansvar för att se till att produkterna följer reglerna i RoHS-direktivet. Ditt ansvar varierar dock beroende på vilken roll ditt företag har. Generellt sett är kraven mer omfattande för dig som tillverkar elektronik jämfört med dig som är importör. Ännu mindre omfattande är kraven för dig som är distributör av elektronik.

Är du tillverkare, importör eller distributör?

Det är viktigt att du tar reda på vilken roll du har för den elektronik som du säljer. Du kan ha olika roller för olika produkter, till exempel beroende på om du köper elektroniken från ett land utanför EU/EES eller om du sätter ditt eget varumärke på den.

  • Jag har egen produktion av elektronik i Sverige, annat EU-land eller land utanför EU.
    Roll: Tillverkare
  • Jag köper elektronik av ett företag i Sverige eller annat EU-land.
    Roll: Distributör
  • Jag köper elektronik från ett land utanför EU och säljer dem under mitt företags varumärke.
    Roll: Tillverkare
  • Jag köper elektronik från ett land utanför EU.
    Roll: Importör
  • Jag köper elektronik utanför EU där jag är med och påverkar utformningen. Sedan sätter jag på företagets varumärke.
    Roll: Tillverkare

Enligt RoHS-direktivet är du tillverkare om du tillverkar eller låter tillverka en produkt och marknadsför den i eget namn eller eget varumärke. Driver du en butikskedja och säljer produkter med ditt eget varumärke räknas du alltså också som tillverkare.

Tillverkare har möjlighet att utse en representant genom skriftlig fullmakt. Tillverkaren kan dock inte delegera alla sina skyldigheter till representanten.

Som tillverkare ska du bland annat

  • se till att samtliga produktens olika delar och komponenter uppfyller ämneskraven,
  • ta fram teknisk dokumentation,
  • förse den färdiga produkten med CE-märkning efter kontroll av att alla krav i direktivet är uppfyllda,
  • ta fram en EU-försäkran om överensstämmelse (på engelska: Declaration of Conformity, DoC),
  • förse den färdiga utrustningen med identifieringsmärkning (exempelvis artikelnummer eller batch-nummer),
  • ange firmanamn, postadress och en kontaktadress på den färdiga utrustningen, eller om inte det är möjligt, på förpackningen eller i ett medföljande dokument,
  • kunna redovisa för tillsynsmyndigheter vilka dina leverantörer är och till vilka företag du sålt produkterna,
  • åtgärda felet eller återkalla produkten från kunderna om du får vetskap om att den inte uppfyller ämnesbegränsningarna. Du ska också anmäla till Kemikalieinspektionen och de behöriga myndigheterna i de EU-medlemsstater där du sålt utrustningen.

Du räknas som importör när du importerar en produkt från ett land utanför EU/EES och släpper ut den på den på EU-marknaden. En importör som släpper ut elektriska eller elektroniska produkter på marknaden i eget namn eller under eget varumärke betraktas som tillverkare.

Som importör ska du bland annat

  • försäkra dig om att produkten uppfyller kraven i RoHS-direktivet och göra ändringar eller förbättringar om så krävs,
  • försäkra dig om att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att produkten är CE-märkt och att tillräcklig dokumentation finns,
  • se till att tillverkarens kontaktuppgifter finns på den färdiga utrustningen, eller om inte det är möjligt, på förpackningen eller i ett medföljande dokument,
  • ange ditt firmanamn, postadress och en kontaktadress på den färdiga utrustningen, eller om inte det är möjligt, på förpackningen eller i ett medföljande dokument,
  • inneha och spara en EU-försäkran om överensstämmelse (DoC) tio år efter det att den individuella produkten satts ut på marknaden,
  • kunna redovisa för tillsynsmyndigheter vilka dina leverantörer är och till vilka företag du sålt produkterna,
  • åtgärda felet eller återkalla produkten om du får vetskap om att den inte uppfyller ämnesbegränsningarna. Du ska också anmäla till Kemikalieinspektionen och de behöriga myndigheterna i de EU-medlemsstater där du sålt utrustningen. Du ska även meddela tillverkaren om felaktigheterna.

Du räknas som distributör när du säljer en produkt på marknaden, oavsett om du säljer till andra företag eller till en privatperson. En distributör som släpper ut elektriska eller elektroniska produkter på marknaden i eget namn eller under eget varumärke betraktas som tillverkare.

Som distributör ska du bland annat

  • försäkra dig om att produkten uppfyller kraven i RoHS-direktivet och även göra ändringar eller förbättringar om så krävs,
  • se till att produkterna har CE-märkning och identifikationsmärkning samt namn och postadress till tillverkare och importör,
  • kunna hjälpa tillsynsmyndigheten att få tag på all relevant information och dokumentation om tillsynsmyndigheten begär det,
  • kunna redovisa för tillsynsmyndigheter vilka dina leverantörer är och till vilka yrkesverksamma kunder du sålt produkterna,
  • åtgärda felet eller återkalla produkten om du får vetskap om att den inte uppfyller ämnesbegränsningarna. Du ska också anmäla till Kemikalieinspektionen och de behöriga myndigheterna i de EU-medlemsstater där du sålt utrustningen. Du ska även meddela tillverkaren och importören om felaktigheterna.

Skyldighet att anmäla felaktiga produkter

Du som säljer en produkt och får vetskap om att den inte uppfyller ämnesbegränsningarna ska

  • antingen åtgärda felet eller återkalla produkten.
  • anmäla till Kemikalieinspektionen och de behöriga myndigheterna i de EU-medlemsstater där du sålt utrustningen. Anmälan ska innehålla uppgifter om vilken produkt det är och vad du har vidtagit för åtgärder. Exempel på åtgärder är att du har återkallat produkten från kunderna, att du har stoppat försäljningen och rättat till produkten inför framtida leveranser. Skicka även in eventuell dokumentation såsom analysrapporter.
    Anmäl till kemi@kemi.se
  • även meddela tillverkaren om felaktigheterna om du är importör. Är du distributör ska du meddela tillverkaren eller importören.

På EU-kommissionens webbplats kan du hitta kontaktuppgifter till marknadskontrollmyndigheter Länk till annan webbplats. i andra EU-medlemsländer.

Standarder

Det finns standarder som tagits fram för att göra det lättare för företagen att följa reglerna i RoHS-direktivet. Standarderna är antagna som europeisk standard, EN, och fastställda som svensk standard, SS-EN av SEK Svensk Elstandard.

  • Standarden SS-EN IEC 63000 beskriver vilken teknisk dokumentation som tillverkaren behöver sammanställa.
  • Standarden SS-EN IEC 62321 beskriver bland annat hur analyser av de reglerade ämnena i RoHS-direktivet kan gå till.
  • Standarden SS-EN IEC 62474 består av två delar: själva standarden som beskriver vad tillverkaren behöver deklarera om det kemiska innehållet i materialen och en databas. Mer information om databasen för IEC:s standard 62474 hittar du här Länk till annan webbplats..

Standarderna går att köpa från SEK, Svensk Elstandard Länk till annan webbplats., och SIS, Svenska institutet för standarder Länk till annan webbplats..

Mer information om RoHS

Här hittar du utbildningsfilmer som Substitutionscentrum har tagit fram Länk till annan webbplats.. Filmerna handlar om vilken lagstiftning som gäller för varor som innehåller elektronik, vilka kemiska ämnen och ämnesgrupper du behöver ha koll på och hur du kan arbeta med substitution av dessa.

EU-kommissionens information

EU-kommissionens information om RoHS Länk till annan webbplats.

EU-kommissionen har tillsammans med ett antal medlemsländer tagit fram ett dokument med vanliga frågor och svar som ska hjälpa dig som företagare att tolka RoHS-direktivet.
EU-kommissionens dokument med vanliga frågor och svar om RoHS Länk till annan webbplats.

Det finns ett vägledningsdokument för flera produktdirektiv som kräver CE-märkning. Vägledningen kallas Blå guiden eller Blå boken och täcker frågor om utsläppande på marknaden, ansvarsområden för ekonomiska aktörer, tillsyn och teknisk dokumentation.
Här hittar du Blå guiden (pdf, 2,66 MB). Länk till annan webbplats.

Faktablad

Kemikalieinspektionens faktablad om RoHS-direktivet

 

Senast uppdaterad 4 oktober 2024