Kemikalier i vardagen

För medvetna och kemikaliesmarta val i vardagen och säker hantering av farliga kemiska produkter.

Råd om kemikalier som du har hemma

Kemiska produkter och vissa varor som finns att köpa i butiker och på nätet kan innebära risker för allvarliga olyckor om du inte vet hur du ska använda dem på ett säkert sätt. Det gäller till exempel propplösare, batterier och e-cigarettvätskor. Titta efter varningsmärkningen och läs instruktionerna på förpackningen innan du köper hem produkterna, så att du vet hur du ska hantera dem säkert. 

Här får du råd om några kemikalier som du kanske har hemma

Råd om kemikaliesmarta val

En del prylar i ditt hem, exempelvis textilier och elektronik, kan innehålla små mängder skadliga kemikalier. Mängden som kommer ut från en enskild vara är så liten att den normalt sett inte innebär någon risk för dig. Men det är bra för både människor och miljö att försöka minska på den totala mängden kemiska ämnen som kommer ut ur prylar. Här kan du läsa våra tips och råd om hur du kan göra det. 

Här får du några råd och tips om kemikaliesmarta val

Kemikalier i barns vardag

Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. Därför är det bra med kunskap som kan minska risken för att barn utsätts för kemikalier.

Här kan du läsa mer om kemikalier i barns vardag

Kemikaliepodden

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val.

Lyssna på kemikaliepodden

Senast uppdaterad 29 januari 2021