Kvinna som röker en e-cigarett.

Vätskor till e-cigaretter ska förvaras så att barn inte kommer åt dem.

E-cigarettvätskor

Innehållsförteckning:

Vätskor till e-cigaretter kan vid felaktig hantering leda till allvarliga förgiftningar. Därför behöver du förvara dessa vätskor och e-cigaretter så att barn inte ser eller kommer åt dem. Innan du använder produkterna är det också viktigt att du tittar efter varningsmärkningen och läser instruktionerna på vätskans förpackning, så att du vet hur du ska hantera produkterna på ett säkert sätt.

Vad är e-cigaretter?

En elektronisk cigarett (e-cigarett) består av ett munstycke, en vätskebehållare samt en förbrännare som skapar värme med hjälp av ett batteri. Värmen förvandlar vätskan till ånga, som användaren drar i sig istället för rök. Påfyllningsvätskan innehåller ofta nikotin, som är ett akut giftigt ämne. Ofta tillsätts olika smaker som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan. Påfyllningsvätska med tillsatta smaker lanseras ofta som e-juice.

Vätskor till e-cigaretter, så kallade e-vätskor, kan leda till allvarliga förgiftningar. Vätskorna säljs ofta i små flaskor. Det har hänt att flaskorna förväxlas med exempelvis ögondroppar, vilket lett till förgiftningstillbud. Många vätskor till e-cigaretter innehåller nikotin som är ett akut giftigt ämne. Därför är det viktigt att du har kunskap om hur du ska hantera vätskorna på ett säkert sätt.

Gör så här för att undvika olyckor

  • Förvara vätskor och e-cigaretter så att barn inte ser eller kommer åt dem. En enda klunk nikotinvätska kan orsaka allvarliga symptom. Ofta tillsätts smaker till vätskorna som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan.
  • Titta efter varningsmärkningen och läs instruktionerna på etiketten innan du öppnar en förpackning med nikotinvätska.
  • Var försiktig så att det inte kommer stänk på huden eller i ögonen.
  • Se till att korken är ordentligt fastskruvad.
  • Var extra noga med säker hantering och förvaring när du blandar egna vätskor och häller över vätskorna i andra behållare.
  • Om du som privatperson beställer e-vätskor via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, finns det risk för att produkterna inte uppfyller de regler som finns för e-cigarettvätskor i EU. Därför ökar risken för förgiftningstillbud om du beställer vätskor från leverantörer utanför EU.

Läs mer om märkning och farosymboler

Om olyckan är framme

Många e-vätskor innehåller nikotin som är ett akut giftigt ämne. Därför är det viktigt att snabbt söka hjälp om någon – barn eller vuxen – har fått i sig vätska med nikotin. Ring 112 och begär Giftinformation.

Mer information hittar du på Giftinformationscentralens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 12 april 2024