Material till skola och förskola

Innehållsförteckning:

Kemikalieinspektionen har i samarbete med andra myndigheter och organisationer varit med och tagit fram material till både förskolor och skolor.

Hannas hus

Bildlänk till hannashus.se

Varje år skadas flera hundra barn på grund av att de har kommit i kontakt med farliga kemiska produkter som är vanliga i våra hem, såsom tändvätska, maskindiskmedel eller tvättmedel. För att skydda barnen bättre och öka medvetenheten hos både barn och vuxna om den viktiga varningsmärkningen har vi på Kemikalieinspektionen, tillsammans med våra systermyndigheter i Danmark, Finland, Island och Norge, tagit fram det pedagogiska materialet Hannas hus.

Hannas hus är tänkt som ett verktyg för lärare i undervisningen om kemikalier och kemiska produkter. Förhoppningen är att minska antalet olyckor kopplade till användningen av kemikalier i vardagen. Hannashus.se upplyser därför om farosymbolerna på vanliga kemiska produkter, fast på ett roligare och engagerande sätt.

På Hannas hus kan elever klicka sig runt bland olika vardagssituationer i hemmet och svara på frågor om varför Hannas mamma, syster, pappa eller bröder gör på ett visst sätt, i kontakten med farliga kemiska produkter.

Hannas hus har tagits fram i samarbete med nordiska myndigheter och Nordiska ministerrådet.

Gå till Hannas hus

Kemikaliesmart skola och förskola

Barn och ungdomar är också konsumenter. Därför är det viktigt att öka deras kunskap och medvetenhet om kemikalier i vardagen och hur de kan påverka hälsa och miljö. Tillsammans med stiftelsen Håll Sverige Rent har Kemikalieinspektionen tagit fram filmer, lektionsupplägg och andra verktyg för att bidra till att skapa en kemikaliesmart vardag.

Filmer om kemikalier i vardagen

I filmerna får du lära dig var skadliga kemikalier kan finnas i vår vardag och hur du på ett enkelt sätt kan minska risken för att du själv eller någon annan skadas av kemikalier.

Kemikaliekunskap

Få lite bättre koll på det här med kemikalier, var de finns och om de är farliga. En film som alla borde se!

Vad är kemikaliesmart på förskolan?

Vad ska ni rensa bort och vad ska ni behålla? Här får ni några snabba tips.

Trött på slajm? Testa clay!

Mer kemikaliesmart än lim och rengöringsmedel. Ett klassiskt recept som många av dagens slajm-görare glömt bort.

Är du en fena på sopsortering?

Att sortera rätt är kemikaliesmart! Hur skulle du sortera de här kluringarna? Testa era kunskaper.

Kemikaliesmart skola – lektionsupplägg, aktiviteter och tips

Tillsammans med stiftelsen Håll Sverige Rent har Kemikalieinspektionen tagit fram lektionsupplägg för alla åldrar, kemikaliesmarta tips till skolan och en faktaaffisch med tillhörande övningar för högstadiet och gymnasiet.

Håll Sverige rent - Lektionsupplägg

De olika lektionsuppläggen är tänkta att ge eleverna möjlighet att tillsammans diskutera, kritiskt granska, hitta nya lösningar och söka nya alternativ till problematiska kemikalier i vår vardag.

Materialet till skolan berör olika ämnen och årskurser, från förskoleklass till gymnasiet.

Läs mer om och ladda ner materialet på Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Kemikaliesmart förskola - uppdrag och aktivitetskort

Vill ni också få en kemikaliesmart förskola? Hur gör man och var börjar man? Men framförallt, varför är det så viktigt?

Barn kan vara mer känsliga för kemikalier än vuxna. Deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem är inte färdigutvecklade och de andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin egen vikt. Små barn som utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta. Det är därför bra att se över deras närmiljö och försöka undvika varor som innehåller sådana kemikalier som kan innebära en ökad risk.

Kemikalieinspektionen och Håll Sverige Rent har tagit fram material för förskolepersonal där målet är att uppnå en kemikaliesmart förskolemiljö. Materialet är indelat i uppdrag till förskolepersonalen samt aktiviteter där även barnen involveras.

Läs mer om och ladda ned materialet på Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Grön Flagg - en väg till kemikaliesmarta skolor

Håll Sverige Rent erbjuder Sveriges alla förskolor verktyget och certifieringen Grön Flagg. Det ska hjälpa skolor att arbeta med hållbar utveckling och inkludera barn och unga i ett positivt förändringsarbete.

Läs mer om Grön Flagg på Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 14 september 2023