Kemikaliepodden – med råd för en kemikaliesmart vardag
Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val.
Du kan prenumerera på Kemikaliepodden via RSS Länk till annan webbplats.och via iTunes Länk till annan webbplats..
Avsnitt 14 – PFAS eller högfluorerade ämnen
PFAS eller högfluorerade ämnen är en grupp kemikalier som används i många olika konsumentprodukter på grund av deras förmåga att stöta bort vatten, smuts eller fett. Men de här kemikalierna är mycket svårnedbrytbara i miljön och kan vara skadliga för hälsan. Var finns det PFAS? Och hur kan vi minska användningen av dessa kemikalier?
I avsnittet medverkar Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare och Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen. Programledare är Sanna Arndt, kommunikatör. (Publicerat den 30 oktober 2020.)
Avsnitt 13 – Använda desinfektionsmedel och handdesinfektion
Vi är många som under 2020 i samband med coronaviruset då och då använder oss av desinfektionsmedel och handdesinfektion. De är produkter som ska vara verksamma mot skadliga mikroorganismer, till exempel bakterier och virus. Kemikalieinspektionen har fått många frågor kring medlen och tips om brister på produkter. Podcasten ger råd om hur du ska använda dessa medel och hur du ska tänka om du ska köpa desinfektionsmedel.
I avsnittet medverkar Anneli Rudström, rådgivare och Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Sanna Arndt, redaktör. (Publicerat den 2 september 2020)
Avsnitt 12 – Biocider i vardagsvaror
Biocider är en sorts bekämpningsmedel som kan användas för att bli av med skadedjur som till exempel råttor och insekter. Det kan också användas för att få bort oönskade mikroorganismer, alltså bakterier, alger och svamp. Men biocider kan också finnas i vanliga vardagsvaror som till exempel sportkläder, skärbrädor, madrasser och duschslangar. Men gör de någon nytta i våra vardagsprylar? Eller kan de tvärtom vara skadliga?
I avsnittet medverkar Anneli Rudström som är rådgivare och Margareta Daho som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 4 mars 2020)
Avsnitt 11 – Bygg och renovera kemikaliesmart
Ibland kan den som bygger eller renoverar i sitt hem komma i kontakt med skadliga kemikalier. I det här avsnittet av podden diskuterar vi bland annat hur man på bästa sätt kan skydda sig från skadliga kemikalier när man bygger och renoverar och hur man kan hitta så kemikaliesmarta byggnadsmaterial som möjligt.
I avsnittet medverkar Erik Gravenfors som är utredare. Programledare är Kristina Falk Törnquist, webbredaktör och kommunikatör. (Publicerat den 11 oktober 2019)
Avsnitt 10 – E-handel
När vi shoppar på nätet direkt från länder utanför EU finns en ökad risk för att varorna vi beställer hem innehåller förbjudna och farliga kemikalier. I det här avsnittet av Kemikaliepodden hör vi ett samtal från Almedalsveckan i Visby om vad myndigheter, företag och privatpersoner kan göra för en mer kemikaliesäker e-handel.
I avsnittet medverkar Agneta Westerberg, vikarierande generaldirektör för Kemikalieinspektionen, Cecilia Tisell, generaldirektör för Konsumentverket, Håvard Stjernen, nordenchef för e-handelsföretaget Wish, Jan Bertoft, generalsekreterare för organisationen Sveriges Konsumenter och Ann Christiansson, näringspolitisk expert (miljö och kvalitet) vid Svensk Handel. Journalisten Cecilia Garme leder samtalet och podden introduceras av Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen. (Publicerat den 2 september 2019)
Avsnitt 9 – Kemikalier i leksaker
Finns det leksaker som innehåller farliga kemiska ämnen och hur ska vi i så fall kunna undvika dessa? I det här avsnittet av podden diskuterar vi vad som kan vara bra att känna till för dig som ska handla leksaker. Vi pratar bland annat om leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, begagnade leksaker och plastleksaker.
I avsnittet medverkar Karin Alkell som arbetar med rådgivning och Frida Ramström som är inspektör. Programledare är Kristina Falk Törnquist, webbredaktör och kommunikatör. (Publicerat den 8 januari 2019)
Avsnitt 8 – Mensskydd
Finns det farliga kemikalier i mensskydd och andra intimhygienprodukter? I det här avsnittet av podden får vi höra om resultatet av Kemikalieinspektionens kartläggning av innehållet i 35 olika bindor, tamponger, trosskydd och menskoppar.
I avsnittet medverkar Amanda Rosen och Margareta Daho som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 26 juni 2018)
Avsnitt 7 – Hormonstörande ämnen
Vad är hormonstörande ämnen för något och vad visar forskningen på området? Finns det ämnen som kan påverka kroppens hormonsystem i vår vardagsmiljö, och vad kan man göra som privatperson för att undvika att utsättas? Det får vi veta mer om i det sjunde avsnittet av Kemikaliepodden.
I avsnittet medverkar Ing-Marie Olsson-Ressner som är enhetschef på Kemikalieinspektionen och Erik Gravenfors som är utredare. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 22 januari 2018)
Avsnitt 6 – Kemikalier i textil
Textil är ett material som vi har intill kroppen varje dag – i våra kläder, i lakan, filtar och möbler. Textilier kan innehålla många olika typer av kemikalier och en del av dem kan orsaka problem för hälsa och miljö. I det här avsnittet av Kemikaliepodden pratar vi om kemikalier i textil och hur du som konsument kan undvika att utsätta dig själv eller miljön för skadliga kemikalier i onödan.
I avsnittet medverkar Emma Westerholm som jobbar som utredare och Camilla Westlund som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 10 oktober 2017)
Avsnitt 5 – Kemikalier i barns vardag
I det femte avsnittet av Kemikaliepodden samtalar vi om hur man kan skydda barn från att utsättas för skadliga kemikalier i vardagen. Vilka akut farliga produkter kan finnas i våra hem? Behöver man vara orolig för plastleksaker och ska man använda våtservetter?
I avsnittet medverkar Susanna Norrthon Risberg som arbetar med upplysning och information och Anna Nylander som är utredare på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 31 maj 2017)
Avsnitt 4 – Båtbottenfärger
Ska man måla sin båtbotten eller inte? Det är en fråga som många båtägare ställer sig på våren. Hur gör man för att slippa havstulpaner och annan påväxt på skrovet samtidigt som man undviker att skada den känsliga miljön i våra sjöar och hav? Måste man måla och vilka regler gäller i olika vatten?
I avsnittet medverkar Anneli Rudström som jobbar med upplysning och information och Markus Klar som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 29 mars 2017)
Avsnitt 3 – Plast
Duschdraperier, trädgårdshandskar, yogamattor… Plast kan finnas lite varstans i vår vardag. Men kan det finnas skadliga ämnen i plast? Är det skillnad mellan olika sorters plast? Och hur kan man undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan?
I avsnittet medverkar Frida Ramström, inspektör och Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 27 februari 2017)
Avsnitt 2 – Sexleksaker
Omkring hälften av svenskarna mellan 20 och 45 år äger sexleksaker. Men kan sexleksakerna innehålla skadliga kemikalier? Och hur kan man i så fall göra för att välja så kemikaliesäkra sexleksaker som möjligt? Detta reder vi ut i avsnitt två av Kemikaliepodden.
I avsnittet medverkar Karin Rumar och Frida Ramström som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 23 januari 2017)
Avsnitt 1 – Kemikalier i hemelektronik
Vilka skadliga kemikalier kan finnas i vanlig elektronik som vi har hemma? Behöver man vara orolig om man har skruvat isär en dator tillsammans med sina barn? Och hur kan man göra för att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? Premiäravsnittet av Kemikaliepodden handlar om kemikalier i hemelektronik.
I avsnittet medverkar Mariana Pilenvik och Magdalena Salomonsson som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 13 december 2016)