Sidan riktar sig främst till privatpersoner

Frågor och svar om propplösare

Varje år skadas både barn och vuxna svårt av frätande propplösare. För att minska olyckorna får privatpersoner från den 1 januari 2025 inte köpa och använda vissa frätande propplösare utan tillstånd. Här har vi samlat frågor och svar om propplösare och vad det nya tillståndskravet kan innebära för dig som privatperson.

En hand med diskhandske på håller en orange flaska  ovanför vasken i ett kök.

Från den 1 januari 2025 behöver privatpersoner tillstånd för att köpa och använda vissa frätande propplösare.

Olyckor med frätande propplösare ökar hos privatpersoner. De kan leda till allvarliga frätskador på hud, ögon och mun, svalg, matstrupe och magsäck. Vissa skadas för livet. Många andra frätande produkter måste privatpersoner redan ha tillstånd för att köpa.

Efter 1 januari 2025 får du inte använda eller köpa vissa frätande propplösare utan tillstånd från länsstyrelsen. Det gäller produkter som innehåller minst 5 procent natrium- eller kaliumhydroxid och som är avsedda för rengöring och rensning av avlopp. Det finns alternativ till frätande propplösare som man kan använda i stället.

Du kan behöva tillstånd om förpackningen har farosymbolen Frätande med texten "Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon". Men det gäller bara produkter som innehåller minst 5 procent natrium- eller kaliumhydroxid och som är avsedda för rengöring och rensning av avlopp. Den som säljer produkten ska veta om du behöver tillstånd för att köpa den.

Läs mer om Märkning och farosymboler.

Den som använder propplösare kan råka ut för frätande stänk om medlet reagerar med hett vatten och börjar stötkoka i avloppet. Stänk i ögonen kan leda till permanent synnedsättning. Ånga och damm från medlet kan andas in och leda till frätskador i luftvägarna. Om man monterar isär vattenlåset med propplösare i, kan man få frätskador på huden.

Barn får i sig medlet genom att äta eller dricka den frätande propplösaren. Det kan ge mycket svåra frätskador i munnen, matstrupen och magsäcken och kan leda till skador för livet. Var femte som skadas av propplösare är barn under 10 år.

Giftinformationscentralen har råd om hur du ska göra vid olyckor med propplösare. Länk till annan webbplats.

Här finns Giftinformationscentralens statistik över de ökade olyckorna. Länk till annan webbplats.

Du ansöker hos länsstyrelsen i ditt län. Du måste ha fyllt 18 år. Du ska visa på ett behov av produkten för ett konstnärligt, tekniskt, vetenskapligt eller liknande ändamål. Ansökningsavgiften är 990 kronor och länsstyrelserna ska lämna besked inom åtta veckor. Länsstyrelsen ger tillstånd på maximalt 5 år. Om du har fått ett tillstånd gäller det bara din egen användning. Du får alltså inte köpa ut åt vänner eller grannar.

I samtal med VVS-branschen har det framkommit att de inte använder kemiska propplösare i tjänst och att de mekaniska alternativen anses vara mer effektiva och tillförlitliga.

Det finns många saker vi kan göra för att minska risken för stopp i avloppen. Hett vatten och hårfälla är några av dem. Läs mer här om våra konkreta råd.

Det finns flera alternativ till frätande propplösare än enbart mekaniska metoder som man kan prova. Löser inte dessa stoppet kan man rensa avloppet manuellt eller, för svårare stopp, anlita en rörmokare eller en spolbil.

Frätande propplösare är farligt avfall och ska lämnas till kommunens avfallsanläggning.

Propplösare kan fräta på materialet som rören är gjorda av eller på den skyddande plastfilm som finns på insidan av stammar. Det kan även bildas så kallade lutstenar som kan orsaka stopp.

Senast uppdaterad 10 februari 2025