En häst som tittar ut från sitt bås i stallet.

Insektsmedel som inte är godkända av Kemikalieinspektionen kan vara skadliga för dina djur.

Insektsmedel för djur

Försäkra dig om att de insektsmedel som du vill köpa till ditt djur är godkända. Medel som inte är godkända kan vara skadliga för djuren.

Kemiska bekämpningsmedel för djur såsom sprayer och vätskor måste vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas och användas.

Många av de bekämpningsmedel som saknar godkännande är baserade på så kallade "naturliga ämnen". Eteriska, flyktiga oljor finns ofta i insektsmedel för användning på hästar, liksom för att förebygga fästingar på katter och hundar. Men naturligt betyder inte detsamma som ofarligt och oljorna kan orsaka skador i form av överkänslighet eller allergi. Det är därför bra att du försäkrar dig om att de insektsmedel som du vill köpa till ditt djur är godkänt av Kemikalieinspektionen.

Medel som är godkända har alltid ett fyrsiffrigt registreringsnummer och är indelade i tre behörighetsklasser. I registret över bekämpningsmedellänk till annan webbplats kan du kontrollera registreringsnumret och se om medlet är godkänt, vilken klass det tillhör och hitta annan viktig information.

Att skydda sin häst mot insekter med huva och täcke är till exempel att föredra framför att använda bekämpningsmedel.

Senast uppdaterad 1 september 2020