Elektriska prylar

Elektronik kan avge små mängder kemiska ämnen. För att minska den totala mängden kemiska ämnen som du får i dig i vardagen kan du vädra, se till att ha god ventilation i ditt hem och att städa bort damm. Det kan också vara bra att överväga hur mycket elektriska prylar du verkligen behöver.

Mobiltelefoner, TV-apparater, datorer och andra elektriska apparater kan ge ifrån sig små mängder kemiska ämnen till den omgivande luften. Det är ämnen som finns i varan för att ge varan en viss egenskap eller funktion. Det finns exempelvis flamskyddsmedel i en TV-apparat för att hindra TV:n från att börja brinna.

När du använder TV:n kan små mängder flamskyddsmedel och andra ämnen hamna i den omgivande luften och i dammet. Mängden ämnen som kommer ut i luften är små, och risken för att din hälsa ska påverkas av dessa ämnen är liten. Men för att minska den totala mängden kemiska ämnen som du får i dig i vardagen kan du städa och försöka hålla dammet borta, vädra och se till att ha god ventilation i ditt hem. Det kan också vara bra att överväga hur mycket elektriska prylar du behöver eftersom den totala mängden ämnen ökar om du har mycket elektronik hemma.

Elektronik kan innehålla olika ämnen beroende på vad det är för något, vilka material det består av och vad den har för funktion. Många av de farliga ämnena finns inne i elektroniken och blir ett problem först när prylarna blir till avfall. Då kan ämnena läcka ut i naturen och skapa problem för miljön. På sikt kan även vi människor få i oss ämnena via mat och vatten. Därför är det viktigt att ta med sina gamla elektriska prylar till återvinningsstationen när du vill göra dig av med dem och inte slänga dem med ditt vanliga hushållsavfall.

Kemikaliesmarta råd om elektriska apparater och elektronik

  • Ha god ventilation hemma och försök att städa bort dammet.
  • Låt inte barn stoppa elektriska prylar, som till exempel mobiltelefoner, i munnen.
  • Eftersom barn är särskilt känsliga för hälsoskadliga ämnen är det bra att undvika att ha alltför många elektriska apparater i barnens rum, undvik till exempel TV eller dator.
  • Låt inte barn skruva isär elektriska apparater eftersom farliga ämnen kan finnas inne i elektroniken, till exempel på kretskort och liknande.
  • Kontrollera att en elektrisk produkt som du vill köpa är CE-märkt. Att den är CE-märkt innebär bland annat att tillverkaren lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer. Kraven innebär att vissa ämnen som kan skada hälsan eller miljön är förbjudna eller begränsade.
  • Var extra försiktig när du köper elektronik via internet, om företaget som du köper ifrån ligger utanför EU så gäller andra kemikalieregler och du riskerar då att få apparater med ämnen som är förbjudna inom EU/EES.
  • Fundera över om du behöver alla dina elektriska prylar. Finns det något du inte använder?
  • Lämna in gamla elektriska apparater och elektronikavfall till kommunens miljöstation eller återvinningscentral.
  • Du har rätt att fråga och få svar i affären där du handlar om prylarna du köper innehåller vissa särskilt farliga ämnen som står med på den så kallade kandidatförteckningen.

Läs mer om din rätt att få information.

Läs mer om att handla säkert på nätet.

Mer om CE-märkning på Konsumentverkets webbplatslänk till annan webbplats

Kemikaliepodden om kemikalier i hemelektronik

Vilka skadliga kemikalier kan finnas i vanlig elektronik som vi har hemma? Behöver man vara orolig om man har skruvat isär en dator tillsammans med sina barn? Och hur kan man göra för att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? Lyssna på Kemikaliepodden om kemikalier i hemelektronik.

Senast uppdaterad 2 februari 2021