Några vanliga plastsorter
Innehållsförteckning:
- Härdplast och termoplast
- Polyeten (PE)
- Polypropen (PP)
- Polystyren (PS)
- Akrylnitril-Butadien-Styren (ABS)
- Polyetentereftalat (PET)
- Polymetylmetakrylat (PMMA)
- Polyamid (PA)
- Polyvinylklorid (PVC)
- Polykarbonat (PC)
- Gummimaterial
- Epoxi
- Polyuretan (PUR)
- Polytetrafluoretylen (PTFE)
- Har du frågor om en särskild plastvara?
Plast kan se ut och kännas på en mängd olika sätt. Den kan exempelvis vara mjuk, hård, genomskinlig eller färgsprakande. Här kan du läsa om några vanliga plastsorter och vad de är uppbyggda av.
Härdplast och termoplast
Det två huvudgrupperna bland de många olika plastmaterialen är härdplast och termoplast. Härdplast är plast som inte kan smältas ned eller formas om efter att den har tillverkats. Ofta använder man härdplast tillsammans med glas- eller kolfiber för större konstruktioner, såsom båtar eller segelflygplan.
Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning. Termoplast är vanligare och några exempel på produkter av termoplast är plastpåsar, plastflaskor, glasögonbågar och mobilskal.
Polyeten (PE)
Polyeten är den vanligaste termoplasten och används framför allt i produkter som köksredskap, leksaker, rör, kablar, plastpåsar, plastfolie och flaskor. Polyeten används ofta för att det är billigt att tillverka. Polyeten är elastiskt och absorberar inte vatten samt har goda mekaniska egenskaper samt tål kontakt med många olika ämnen.
Polyeten kan ibland innehålla färgämnen och i vissa fall flamskyddsmedel vid användningar med risk för brand i till exempel kabelisolering.
Här kan du läsa mer om flamskyddsmedel
Polypropen (PP)
Polypropen är en termoplast som används i produkter som matbehållare, förpackningar, leksaker, möbler och textilier. Kännetecknande för polypropen är att det är slitstarkt, genomskinligt samt tål kemiska påfrestningar, till exempel att sura livsmedel ligger länge i en förpackning.
Polypropen kan ibland innehålla färgämnen, antioxidanter och i vissa fall flamskyddsmedel vid användningar med risk för brand.
Läs Livsmedelsverkets information om plast i kontakt med mat Länk till annan webbplats.
Polystyren (PS)
Polystyren är en vanlig och billig termoplast som förekommer i många olika typer av plastprodukter. Vanliga exempel är livsmedelsförpackningar, plastbestick, lådor för CD-skivor och värmeisoleringsmaterial. Polystyren har bra elektriska egenskaper samt är hårt och styvt.
Expanderad polystyren (EPS) används till exempel till värmeisolering.
Materialet polystyren kan innehålla mjukgörare som ftalater och organiska fosfater eller fosfatestrar. Även antioxidationsmedel, stabilisatorer och bromerade flamskyddsmedel.
Akrylnitril-Butadien-Styren (ABS)
Akrylnitril-Butadien-Styren (ABS) är en termoplast som används främst i elektroniska och tekniska produkter. Exempel är dataskärmar, tangentbord och skrivare. Typiskt för ABS är den är enkel att producera, forma samt går att variera så att den får flera olika egenskaper, till exempel att den ska vara slagtålig.
Materialet ABS kan innehålla mjukgörare som till exempel ftalater. Det kan också innehålla bromerade flamskyddsmedel, färgämnen och antioxidanter.
Polyetentereftalat (PET)
Polyetentereftalat (PET) är en av de absolut mest använda plasterna och förekommer i produkter som burkar och plastflaskor. Kännetecknande för PET är att det nästan inte väger någonting och att det är slagtåligt. PET används också i textilier och förpackningar.
Material av PET kan innehålla färgämnen.
Polymetylmetakrylat (PMMA)
Polymetylmetakrylat (PMMA), även kallat plexiglas, används ofta i till exempel baklyktor på bilar, kontaktlinser samt material som måste tåla hög påfrestning såsom akvarierutor och hockeyrinkar. PMMA är slagtåligt, splittersäkert, vädertåligt och är väldigt likt glas.
Material av PMMA kan innehålla färgämnen.
Polyamid (PA)
Polyamid (PA) förekommer mycket inom textilbranschen och är mest känt som det huvudsakliga materialet i nylonstrumpbyxor. Det används dock också i produkter som skruvar och kugghjul, köksmaskiner, fisknät och fiskelinor, bränsletankar och i elektronisk utrustning. Polyamid är färglöst men är enkelt att färga, väger inte så mycket och är tåligt.
Material av polyamid kan innehålla färgämnen.
Polyvinylklorid (PVC)
Polyvinylklorid (PVC) är den tredje mest använda plasten i världen efter polypropen och polyeten. PVC är i grunden en så kallad styv plast, alltså att den är hård.
Styv PVC används mycket i vatten- och avloppsrör och hårda platsleksaker. Mjukgjord PVC, alltså när man tillsatt mjukgörare i plasten, används till exempel i slangar, golv, höljen till elektriska kablar, tryck på kläder, i regnkläder, skor, väskor och bälten samt i mjuka plastleksaker och i sjukvårdsmaterial som stomi- och blodpåsar. PVC är också den plast som användes i samt gav namnet till vinylskivor.
Merparten av de mjukgörare som används i plastmaterial går till tillverkningen av mjuk PVC.
Material av PVC kan innehålla färgämnen, mjukgörare, stabilisatorer och ibland flamskyddsmedel.
Polykarbonat (PC)
Polykarbonat används i produkter som till exempel CD-skivor, glasögon och trafiklampor. Polykarbonat används också till skottsäkra fönster samt till visir, maskinskydd och flygplansfönster. Typiskt för polykarbonat är att det är genomskinligt, är slag- och värmetåligt samt är elektriskt isolerande.
Polykarbonat kan innehålla tillsatser som mjukgörare, bromerade flamskyddsmedel, färgämnen och antioxidanter.
Gummimaterial
Plastmaterial inkluderar även gummimaterial. Gummi består liksom plast av en eller flera polymerer och en rad olika tillsatsämnen och kännetecknas av sina elastiska egenskaper. Polymeren kan antingen vara naturlig eller syntetisk. Beroende på val av polymer och tillsatsämnen får gummimaterialen olika egenskaper, från mjuka till hårda och styva material. Exempel på tillsatsämnen i gummimaterial är, antioxidanter, UV-strålningsskydd, fyllmedel, mjukgörare och stabilisatorer. Den största enskilda produkten där gummi används är gummidäck.
Läs om konstgräs av återvunna gummidäck
Epoxi
Icke-förstärkt epoxi kan användas i fogmassa och ytbeläggningar, speciellt på stål och betong. Fiberförstärkt epoxi används för delar i bilar, båtar och flygplan, bränsletankar, golv och komponenter i elektronik.
Epoxi är en värmehärdande plast som har hög resistens mot lösningsmedel och basiska ämnen samt har bra motstånd mot slitage. Epoxi har också goda elektriska och mekaniska egenskaper.
Material av epoxi kan innehålla färgämnen och flamskyddsmedel. Bisfenol A används vid tillverkningen av epoxi och därför kan material av epoxi innehålla bisfenol A som en rest.
Polyuretan (PUR)
I de flesta fall används polyuretan (PUR) som skum i isolering för fjärrvärmerör, kylskåp och frysar samt till möbler, madrasser, golv och skor. Styvt skum av PUR används bland annat till fordonsdelar för till exempel stötfångare. Material av PUR kan innehålla flamskyddsmedel och biocider.
Polytetrafluoretylen (PTFE)
PTFE har fysikaliska egenskaper som gör den mycket hal (låg friktion).
PTFE är kemikaliebeständigt och kan användas inom ett brett temperaturområde. Det har bra elektriska egenskaper och har en vaxliknande yta som praktiskt taget inget häftar på. Det absorberar inte vatten och bryts inte ner av UV-ljus, ozon eller syre till skillnad från andra termoplaster.
PTFE används i till exempel i stekpannor för att hindra maten från att bränna fast. PTFE används även som slitlager i olika former av glidlager och liknande där man vill ha en låg friktion. Medicinskt används PTFE till exempel i implantat. De goda kemiska egenskaperna gör att ett implantat har lång livstid. Inom optiken kan PTFE-plast användas i vissa typer av linser, eftersom det är transparent för infrarött ljus.
Har du frågor om en särskild plastvara?
När du handlar varor i EU har du som privatperson rätt att få information av den som säljer varan.