Snorkelutrustning av plast material på en brygga.

Plast – råd till privatpersoner

Innehållsförteckning:

Det finns många olika sorters plast och en del plaster innehåller ämnen som kan innebära problem för hälsan eller miljön om du använder eller gör dig av med dem på ett felaktigt sätt. Här kan du få information som underlätta för dig att göra medvetna och kemikaliesmarta val i vardagen.

Kemikalier från ett enskilt plastföremål är sällan ett problem för hälsan, men det är bra för både människor och miljö att försöka minska på den totala mängden kemiska ämnen som kommer ut från varor. Här kan du läsa våra generella råd om plast för mer medvetna och kemikaliesmarta val i vardagen.

Dammtorkning och god ventilation

Plast innehåller kemiska ämnen som kan läcka ut ur plasten och hamna i den omgivande luften och i dammet. Några av dessa ämnen kan ha hälso- eller miljöskadliga egenskaper. God ventilation kan minska mängden av de kemiska ämnen som kommer ut från exempelvis plaster och som hamnar i inomhusluften. Boverket har rekommendationer för luft och ventilation i hemmet.

Här hittar du Boverkets rekommendationer för luft och ventilation i hemmet. Länk till annan webbplats.

Om du har små barn hemma som kryper och leker mycket på golvet kan det vara bra att försöka hålla dammet borta från de rum där barnen befinner sig. Då minskar du risken för att de små barnen får i sig kemiska ämnen som kan komma ut i luften från plast och samlas i dammet

Använd plastvaror som de är tänkta att användas

Det är alltid säkrast att använda plastvaror och alla andra typer av varor på det sätt som de är tänkta att användas. Till exempel är plasten i en trädgårdsslang inte tillverkad med hänsyn till att barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen. Om ett barn biter på sådan plast ökar risken för att barnet får i sig kemiska ämnen som inte får finnas i saker som är tillverkade för barn, som exempelvis leksaker. Men det är bra att känna till att risken för skada vanligtvis är låg för plastvaror, även om plasten innehåller hälsoskadliga ämnen. Det är vanligtvis först vid upprepad och långvarig felaktig användning av plasten som man kan tala om en eventuellt ökad risk.

Plastvaror utanför EU kan innehålla förbjudna ämnen

Om du beställer plastvaror via Internet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas varan inte av samma lagkrav som plastvaror i EU. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de kan innebära en risk för hälsa och miljö. Om du vill köpa en vara på nätet är det därför bra att försöka ta reda på om varan är tillverkad för att kunna få säljas i EU. Du kan till exempel söka efter informationen på företagets webbplats eller fråga säljaren via mejl eller telefon.

Gammal plast kan innehålla farliga kemiska ämnen

Mjukgjord plast kan innehålla farliga kemiska ämnen som inte är tillåtna idag. Det beror på att EU har förbjudit många ämnen som tidigare användes i plast. Därför är det bra att försöka undvika att små barn suger och leker med gammal plast. Men om det redan har hänt och barnet har sugit på en gammal plastsak vid några tillfällen kan det vara skönt att komma ihåg att risken för skada vanligtvis är mycket låg.

Du har rätt att få information om ämnen i plastvaror

När du handlar plastvaror och även andra prylar i EU har du som privatperson rätt att få information av den som säljer varan.

Du har bland annat rätt till följande information om varor:

  • Om en vara som du vill köpa innehåller något av de särskilt farliga ämnen som finns upptagna på EU:s Kandidatförteckning.
  • Om en vara som du vill köpa har behandlats med antibakteriella ämnen eller någon annan biocidprodukt. Biocider kan tillsättas i varor för att ge varan en viss funktion.

Läs mer om din rätt att få information.

Mer information

Lyssna på vårt poddavsnitt om plast

Senast uppdaterad 25 oktober 2023