Tillsyn 1/25: Tillsyn av kemikalier i högtids- och säsongsvaror
Utgivare: Kemikalieinspektionen
Filformat: PDF
Sidformat: A4
Sidantal: 40
Utgivningsår: 2025
Språk: Svenska
Kemikalieinspektionen har i det här tillsynsprojektet kontrollerat 250 varor med avseende på kemiskt innehåll och i vissa fall märkning. Varorna är sådana som används under högtider eller under en viss säsong.
I de kemiska analyserna har vi letat efter ämnen som är begränsade i RoHS-direktivet, Reach-förordningen, POPs-förordningen och leksaksdirektivet. Ungefär en femtedel av de kontrollerade varorna innehöll begränsade ämnen i halter över gränsvärden i lagstiftningen. Exempel på varor som hade brister var elektriska dekorationer, plastsandaler och smycken.
Den vanligaste ämnesbristen var bly. 29 varor innehöll bly i halter över gränsvärdet. I merparten av fallen var det lödningar i elektriska produkter som innehöll bly. 22 varor innehöll olika ftalater i halter över gränsvärdet. Dessa ämnen hittade vi i varor av mjuk PVC-plast, till exempel väskor, tofflor och kablar till elektriska produkter. Andra ämnen som vi hittade i för höga halter var kadmium i elektriska produkter och smycken, kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) i varor av mjuk plast samt nickel som avgas från smycken.
Den företagstyp som vi vid kontrollen såg hade högst andel varor med ämnesbrister var marknadsplatser. Den erfarenheten har vi även från andra tillsynsprojekt.
Den högtid där vi hittade flest produkter med brister var halloween. Vi har även sett att halloweenartiklar har en hög andel brister vid tidigare kontroller.
Vi har även granskat märkningen på elektroniska produkter och leksaker och hittat brister gällande avsaknad av CE-märke, identifikationsnummer och namn och kontaktuppgifter till tillverkare och importör.
Även om de flesta brister inte innebär akut risk för användaren bidrar de till den totala exponeringen av hälso- och miljöfarliga ämnen som vi utsätts för i vardagen. Innehållet av farliga ämnen innebär också risker för de som arbetar med att tillverka varorna samt utgör risker när varorna blir avfall. Förekomsten av farliga ämnen försvårar även möjligheten att återvinna varorna.