Rapporter
Kemikalieinspektionen har från 1986 till idag tagit fram ett stort antal utredningar och kunskapssammanställningar i form av rapporter och PM. Många handlar om kemikalier som påverkar hälsan eller miljön. I rapportserien publicerar vi också redovisningar från våra regeringsuppdrag.
Rapport 3/24: Det globala kemikalieramverket – nu och framåt
Ett globalt ramverk för kemikalier med visionen om en planet utan skador från kemikalier och avfall för en säker, hälsosam och hållbar framtid antogs i Bonn i september 2023 . Kemikalieinspektionen har på regeringens uppdrag gjort en bedömning av förutsättningarna för att uppnå ramverkets mål i Sverige och inom EU.
Rapport 2/24: Dokumentationskrav för användning av växtskyddsmedel
Enligt artikel 67 i EU:s växtskyddsmedelsförordning (EG) nr 1107/2009 ska yrkesmässiga användare föra register över sin användning av växtskyddsmedel. Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram olika alternativ för hur tillämpning av krav på journalföring ska fungera i Sverige. I uppdraget ingår att analysera alternativ för digital hantering av dokumentationen, system som ska vara lätt att använda och göra det lätt för användaren att göra rätt. Uppdraget har genomförts i samarbete med Jordbruksverket.
Rapport 1/24: Förslag på revidering av tillstånds- och begränsningsprocesserna i Reach-förordningen
Denna rapport syftar till att ge regeringen ett underlag för att lyfta väsentliga frågor på EU-nivå när en revidering av EU:s kemikalielagstiftning Reach-förordningen blir aktuell. Rapporten innehåller förslag till möjliga vägar framåt för tillstånds- och begränsningsprocesserna med syftet att uppnå det som är avsikten med Reach, nämligen att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön, säkerställa den fria rörligheten för ämnen och främja konkurrenskraft och innovation.
Rapport 3/23: Problematiska ämnen i plast som hindrar återvinning
I Kemikalieinspektionens regleringsbrev för 2022 fick vi ett uppdrag att utreda vilka ämnen som hindrar eller är problematiska för att plast, skummad plast och plastliknande material ska kunna återvinnas. Uppdraget var ett deluppdrag inom uppdraget Giftfritt från början.
Rapport 1/23: Regeringsuppdraget Giftfritt från början
Kemikalieinspektionen redovisar i denna rapport sitt arbete med uppdraget Giftfritt från början. Under 2021 och 2022 har myndigheten haft en budgetförstärkning för att utveckla arbetet för en cirkulär ekonomi nationellt, inom EU och globalt genom särskilda insatser med målet att produkter och varor är giftfria från början.
Report 2/23: Environmental quality objective of A Non-Toxic Environment
Sweden’s Environmental Objectives System was adopted by the Riksdag in 1999 and has since been governing for Swedish environmental work. The environmental objectives are followed up annually and an in-depth evaluation of the conditions for reaching the goals is performed at least every four years.
Rapport 4/22: Regeringsuppdrag om en stärkt och utökad marknadskontroll inom kemikalieområdet
Kemikalieinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att utarbeta en plan för stärkt och utökad marknadskontroll på kemikalieområdet på central och kommunal nivå. Vi beskriver tidigare års arbete med marknadskontroll och analyserar och beräknar kostnader för 2024 och framåt och om de aviserade medlen är tillräckliga för att leva upp till kraven på EU-nivå.
Rapport 3/22: Fördjupad utvärdering av Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö
Förutsättningarna för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö har förbättrats de senaste åren. Vi utgår i bedömningen från att åtgärderna inom EU:s kemikaliestrategi, och övriga strategier som omfattas av den europeiska gröna given, till stor del kommer att vara genomförda till 2030. Bedömningen är att förutsättningar då kommer finnas på plats för att på sikt delvis nå det miljötillstånd som eftersträvas i miljökvalitetsmålet. Trots det förväntas dessa åtgärder inte hinna få tillräckligt genomslag för att en tydligt positiv utveckling i tillståndet i miljön ska kunna ses till 2030. Det finns också en risk för att lagstiftningen inte hinner förebygga kemikalierisker i samma takt som konsumtions- och produktionsökningen skapar nya risker.
Rapport 2/22: Kartläggning och analys av tillgången till kemikalier för vattenrening
I den här rapporten redovisar Kemikalieinspektionen resultatet av ett regeringsuppdrag som har varit inriktat på att skapa ett fördjupat kunskapsunderlag om de kemikalier som används för vattenrening och att klargöra behovet av råvaror för att säkerställa dricksvattenproduktion och avloppsvattenrening. Vi föreslår också åtgärder som kan vidtas för att säkerställa tillgång till dessa kemikalier och dess råvaror.
Rapport 1/22: Regeringsuppdrag översyn av avgifter
Kemikalieinspektionens förslag på nya avgifter för bekämpningsmedel och allmänkemikalier samt förslag på hur över- och underskotten som ackumulerats över tid kan reduceras till noll.
Rapport 6/21: Increased e-commerce increased chemicals risks
Shopping online, especially from companies outside the EU and EEA, can pose a risk to both health and the environment if consumers are not sufficiently conscious and informed and sellers are not knowledgeable and honest. This risk is higher when buying from companies without physical stores in the EU and from marketplaces based outside the EU, as consumers may purchase products that do not comply with the requirements of the European chemicals legislation.
Rapport 5/21: Kartläggning av farliga kemiska ämnen i livsmedelsförpackningar
Rapporten är en del av Kemikalieinspektionens uppdrag att kartlägga farliga ämnen 2017-2020.
Rapport 4/21: Kartläggning av farliga kemiska ämnen i textil
Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att genomföra en kartläggning av förekomsten av farliga kemiska ämnen i produkter och varor som ännu inte är begränsade inom EU. Denna rapport sammanfattar resultaten från ett av delprojekten; en kartläggning av farliga kemiska ämnen i textil.
Rapport 3/21: Ökad e-handel – ökade kemikalierisker?
Att handla på internet, särskilt från företag i länder utanför EU och EES, kan innebära en risk för både hälsa och miljö om konsumenter inte är väldigt medvetna och informerade och försäljare kunniga och ärliga. Denna risk är högre vid köp från företag som inte har fysiska butiker inom EU och från marknadsplatser som är baserade utanför EU, eftersom konsumenter kan köpa produkter som inte uppfyller kraven i den europeiska kemikalielagstiftningen.
Rapport 1/21: Regeringsuppdrag datatillgänglighet
Kemikalieinspektionens plan för att öka tillgängligheten av öppna data i Bekämpningsmedelsregistret.
Rapport 2/21: Kemikalieinspektionens medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan år 2016–2020
Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i förlängt uppdrag att medverka i EU:s strategi för Östersjöregionen och handlingsplanen för denna.
Rapport 4/20: Vägen mot en giftfri vardag
År 2010 gav regeringen Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram och genomföra en handlingsplan för en giftfri vardag. Den första programperioden löpte under 2011–2014. Uppdraget har därefter förlängts i två omgångar under perioderna 2015–2017 och 2018–2020. I denna rapport presenterar vi resultat och effekter av vårt arbete med handlingsplanen för 2018–2020. Vi blickar även tillbaka på hela tioårsperioden, som varit en förutsättning för de resultat vi uppnått och de effekter vi kan redovisa 2020.
Rapport 3/20: Regeringsuppdraget om kartläggning av farliga ämnen 2017 – 2020
Kemikalieinspektionen redovisar i denna rapport de sammanfattande resultaten av det kartläggningsuppdrag som myndigheten fick 2017 av regeringen. Uppdraget har handlat om att kartlägga förekomsten av farliga ämnen i produkter och varor som ännu inte är begränsade inom EU. Totalt har arbetet resulterat i tio olika kartläggningsprojekt som löpande har redovisats i rapporter och PM på myndighetens webbsida.
Rapport 2/20: Kemikalieinspektionens medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan år 2019
Kemikalieinspektionens redovisning av hur vi arbetat med Östersjöstrategins mål under 2019.
Rapport 1/20: Giftfritt från början
Underlag till regeringen med förslag på strategi och nya etappmål för farliga ämnen till 2030.
Rapport 2/19: Fördjupad utvärdering av Giftfri miljö 2019
Kemikalieinspektionens utvärdering av miljökvalitetsmålet Giftfri miljö visar att målet inte kommer att nås till 2020 trots viktiga framsteg.
Rapport 1/19: Kemikalieinspektionens medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan år 2018
Kemikalieinspektionens redovisning av hur vi arbetat med Östersjöstrategins mål under 2018.
Report 8/18: Survey of hazardous chemical substances in feminine hygiene products
A study within the government assignment on mapping hazardous chemical substances 2017–2020.
Report 7/18: PFASs in the action plan for a toxic-free everyday environment
Selected parts of report 6/17.
Rapport 6/18: PFAS i handlingsplanen för giftfri vardag
Utdrag ur Kemikalieinspektionens rapport 6/17.
Rapport 5/18: Regeringsuppdraget om kartläggning av farliga ämnen 2017 – 2020, delredovisning 2018
Delredovisning av regeringsuppdraget om kartläggning av farliga ämnen 2017-2020.
Report 4/18: ROHS Annex II Dossier MCCP
The Swedish Chemicals Agency is proposing that the use of medium-chained chlorinated paraffins (MCCPs) in electrical and electronic equipment is restricted.
Rapport 3/18: Kartläggning av farliga kemiska ämnen i intimhygienprodukter
En del i regeringsuppdraget om kartläggning av farliga ämnen 2017-2020.
Rapport 2/18: Mikroplast i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/18: Kemikalieinspektionens medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan år 2017
Delredovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 6/17: Handlingsplan för en giftfri vardag 2015–2017 slutredovisning
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 5/17: Bisfenoler – en kartläggning och analys
Rapport från ett deluppdrag inom Handlingsplanen för en giftfri vardag.
Rapport 4/17: Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 3/17: Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter – Rapport från ett regeringsuppdrag
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/17: Kemikalieinspektionens medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan år 2016
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/17: Kemikalieinspektionens strategi för myndighetens arbete med 3R-frågor
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Report 14/16: Interactions between inhaled nanomaterials and biomolecules in the lung – a study of the risks of systemic effects
This report has been produced within the framework of the government assignment to carry out the strategy on a non-toxic everyday environment and reaching the environmental quality objective A Non-Toxic Environment 2015–2017.
Report 13/16: Nanomaterials and genotoxicity – a literature review
In this literature review, genotoxicity caused by nanoparticles and underlying mechanisms is discussed, as well as the applicability of the different methods used for genotoxicity testing of nanoparticles.
Report 12/16: Uptake and biodistribution of nanoparticles – a review
This review addresses what is known about uptake and biodistribution of nanoparticles (NP) with relevance for human exposure.
Report 11/16: A strategy to reduce the use of highly fluorinated substances, PFAS
An interim report of a government assignment.
Rapport 10/16: Underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 9/16: Strategi för att minska användningen av högfluorerade ämnen, PFAS
Delrapport från ett regeringsuppdrag.
Report 8/16: Hazardous chemical substances in textiles – proposals for risk management measures
Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 7/16: Vägen till giftfria och resurseffektiva kretslopp
En strategi för arbetet i EU och internationellt inom kemikalielagstiftningen. Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 6/16: Redovisning av Kemikalieinspektionens arbete med delmål i Östersjöstrategin
Delredovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 5/16: Uppföljning av handläggning av prövningsärenden
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Report 4/16: Hazardous chemicals in construction products – proposal for a Swedish regulation
Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 3/16: Analys av Kemikalieinspektionens verksamhet i relation till miljömålen
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/16: Förslag till nationellt förbud mot mikrokorn av plast i kosmetiska produkter
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/16: Förslag till nationella regler för högfluorerade ämnen i brandsläckningsskum
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 10/15: Förslag om utökad anmälningsplikt för nanomaterial
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 9/15: Farliga kemiska ämnen i textil – förslag till riskhanterande åtgärder
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 8/15: Hälsoskadliga kemiska ämnen i byggprodukter – förslag till nationella regler
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 7/15: Occurrence and use of highly fluorinated substances and alternatives
Report from a government assignment.
Rapport 6/15: Förekomst och användning av högfluorerade ämnen och alternativ
Redovisning från ett regeringsuppdrag
Report 5/15: An additional assessment factor (MAF) - a suitable approach for improving the regulatory risk assessment of chemical mixtures?
Purpose of this review and critical analysis is to explore the possibilities of using an additional Mixture Assessment Factor (MAF) in order to account for the increased risk that a chemical mixture poses in comparison to the risk caused by each of its components.
Report 4/15: Phthalates which are toxic for reproduction and endocrine-disrupting – proposals for a phase-out in Sweden
Report from a government assignment.
Rapport 3/15: Kemikalier i textilier – Risker för människors hälsa och miljön
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 2/15: Developing REACH and improving its efficiency
An action plan.
Rapport 1/15: Handlingsplan för en giftfri vardag 2011–2014 slutredovisning
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 8/14: Förenkling av uppgiftslämnande om innehåll i kemiska produkter
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 7/14: Förslag till utfasning av fortplantningsstörande och hormonstörande ftalater i Sverige
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 6/14: Chemicals in textiles
Risks to human health and the environment.
Rapport 5/14: Handlingsplan för en giftfri vardag 2015-2020
Skydda barnen bättre.
Rapport 4/14: Utveckla och effektivisera Reach
En handlingsplan.
Report 3/14: Rules on chemicals in the life-cycle of articles
A legal analysis.
Rapport 2/14: Regler om kemikalier i kretsloppet för varor
En juridisk analys.
Rapport 1/14: Handlingsplan för en giftfri vardag 2011-2014
Delredovisning 2011–2013 från ett regeringsuppdrag.
Report 9/13: Exposure assessments of nanoparticles in aquatic environments – considerations, review and recommendations
This report discusses the assessment of possible risks of nanoparticles.
Rapport 8/13: Barns exponering för kemiska ämnen i förskolan
Syftet med den här studien var att kartlägga och öka kunskapen om kemiska ämnen i förskolemiljö, samt att identifiera områden som bör prioriteras i arbetet mot en giftfri vardag.
Rapport 7/13: Avgivning av bisfenol A (BPA) vid renovering av dricksvattenrör
Redovisning från ett regeringsuppdrag
Rapport 6/13: Kunnig och behörig användning av biocider – systemet och dess utvecklingsbehov
Redovisning från ett regeringsuppdrag
Rapport 5/13: Avgifter för bekämpningsmedel
Redovisning av ett regeringsuppdrag
Report 4/13: Economic cost of fractures caused by dietary cadmium exposure
This report is based on the results of two recently published medical reports and a European health economic study. The two medical reports show, among other things, a statistically significant association between cadmium exposure from food and the risk of fractures.
Report 3/13: Hazardous chemicals in textiles
Report of a government assignment.
Rapport 2/13: Handlingsplan för en giftfri vardag 2011-2014
Delredovisning 2011-2012 från ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/13: När kan ekonomiska styrmedel komplettera regleringar inom kemikalieområdet?
Kemikalieinspektionen har i denna rapport utrett om ekonomiska styrmedel skulle kunna användas som komplement till regleringar.
Rapport 7/12: Överlåtelse av viss kemikalietillsyn
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 6/12: Bisfenol A i leksaker och barnartiklar - behov av exponeringsminskning?
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 5/12: Mapping research and development within the nanofield in Sweden
The objective of this survey was to map research and development activities on nanomaterials currently in progress in Sweden and to identify emerging uses of and potential exposures to nanomaterials.
Rapport 4/12: Bisfenol A i kassakvitton
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/12: Överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter m.m.
Redovisning från ett regeringsuppdrag
Rapport 1/12: Bättre EU-regler för en giftfri miljö
Redovisning från ett regeringsuppdrag
Rapport 4/11: Strategi för effektiv tillsyn över kemikalier i varor
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 3/11: Kemikalier i varor
Strategier och styrmedel för att minska riskerna med farliga ämnen i vardagen.
Rapport 2/11: Bisfenol A
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/11: Kadmiumhalten måste minska - för folkhälsans skull
En riskbedömning av kadmium med mineralgödsel i fokus. Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 5/10: Chemical industry from an economic perspective
Development trends in the world, the EU and Sweden in 2010.
Rapport 4/10: Nationell reglering av fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel för enskilt bruk - förutsättningar och konsekvenser
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 3/10: Farliga ämnen i tatueringsfärger
Utredning av tillsynsansvar samt behov av ytterligare reglering - redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/10: Kemisk industri ur ett ekonomiskt perspektiv
Utvecklingstendenser i världen, EU och Sverige 2010.
Rapport 1/10: Säker användning av nanomaterial
Behov av reglering och andra åtgärder. Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/09: DekaBDE
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 4/08: Ekonomiska styrmedel för bly i ammunition.
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 3/08: Nanotechnology – high risks with small particles?
A compilation of available knowledge concerning risks for health and environment from nanotechnology, and proposals on measures for how to fill the identified knowledge gaps.
Rapport 2/08: Att arbeta med produktval i praktiken
Erfarenheter från några företags arbete med utbyte av farliga kemiska ämnen samt hur lokala tillsynsmyndigheter och andra aktörer kan verka pådrivande i detta arbete.
Rapport 1/08: Produktval, substitution och tillsyn
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 8/07: The Substitution Principle
The purpose of this report is to clarify what the substitution principle means and how it can reasonably be applied as part of policies based on the Swedish environmental objectives.
Rapport 7/07: Kan ekonomiska styrmedel bidra till en giftfri miljö?
Kemikalieinspektionen gav Konjunkturinstitutet uppdraget att i samarbete med Kemikalieinspektionen reda ut behovet av och möjligheten till en ökad ekonomisk styrning inom kemikalieområdet. Den här rapporten är slutrapportering av uppdraget.
Rapport 6/07: Nanoteknik - stora risker med små partiklar?
En kunskapssammanställning om risker med nanoteknik för hälsa och miljö, samt förslag till hur identifierade kunskapsluckor bör åtgärdas.
Report 5/07: Lead in articles
A government assignment reported by the Swedish Chemicals Agency and the Swedish Environmental Protection Agency.
Rapport 4/07: Miljöledning och Giftfri miljö - kemikaliefrågorna i teori och praktik
Rapporten är framtagen i samarbete med Plast- & Kemiföretagen, Teknikföretagen, Miljörevisorer i Sverige (MIS), NUTEK och TEKO- industrierna.
Rapport 3/07: Bly i varor
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/07: Bättre information om farliga ämnen i byggmaterial
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Rapport 1/07: Barn och kemiska hälsorisker - förslag till åtgärder
Redovisning från ett regeringsuppdrag.
Report 7/06: Perfluorinated substances and their uses in Sweden
A project was carried out at the Swedish Chemicals Agency (KemI) between autumn 2005 and spring 2006 with the aim of improving knowledge of the use of perfluorinated substances in different products. This is a summary report on the project.
Rapport 6/06: Perfluorerade ämnen - användningen i Sverige
Under hösten 2005 och våren 2006 har ett projekt bedrivits på Kemikalieinspektionen i syfte att öka kunskapen om användningen av perfluorerade ämnen i olika produkter. Denna sammanställning är en redovisning av projektet och ambitionen är att den kan utgöra ett kunskapsunderlag för det fortsatta arbetet med riskminskande åtgärder i olika fora.
Report 4/06: National Implementation Plan for the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs)
The Swedish Government commissioned the Swedish Chemicals Inspectorate jointly with the Swedish Environment Protection Agency to prepare a national implementation plan for the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants.
Rapport 3/06: Hexabromcyklododekan (HBCDD) och tetrabrombisfenol-A (TBBPA)
Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/06: Kemiska ämnen i båtbottenfärger
En undersökning av koppar, zink och Irgarol 1051 runt Bullandö marina 2004.
Report 1/06: Fire and fire protection in homes and public buildings
An analysis of Swedish fire statistics and fire protection strategies.
Report 2/05: Building a Healthy Economy: Chemicals Risk Management as a Driver of Development
By Rachel Massey, Global Environment Institute, Tufts University, USA. A study performed for the Swedish Chemicals Agency.
Report 1/05: Survey and technical assessment of alternatives to Decabromodiphenyl ether (decaBDE) in plastics
This report is a technical review in a research and industrial area, which has its roots over 40 years back in time, if we consider modern flame retardant chemistry.
Rapport 6/04: Information om varors innehåll av farliga kemiska ämnen
Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 5/04: Dekabromdifenyleter (dekaBDE)
Underlag till ett nationellt förbud.
Report 4/04: Mercury
Investigation of a general ban.
Rapport 3/04: PFOS-relaterade ämnen
Strategi för utfasning.
Rapport 2/04: Kvicksilver
Utredning om ett generellt nationellt förbud.
Rapport 1/04: Växtskydd 2003
Preparatanalys av ett urval godkända växtskyddsmedel.
Report 5/03: HA oils in automotive tyres
Prospects of a national ban. Report on a government commission.
Rapport 4/03: Bromerade flamskyddsmedel
Förutsättningar för ett nationellt förbud.
Rapport 3/03: HA-oljor i bildäck
Förutsättningar för ett nationellt förbud. Rapport från ett regeringsuppdrag.
Rapport 2/03: Utvärdering av system för egendeklarationer av farliga kemiska ämnen i varor
Exempel från byggsektorn och textilindustrin.
Report 1/03: Human health risk assessment
Proposals for the use of assessment (uncertainty) factors.
Report 3/02: Environmental Product Information Flow
Communication of environmental data to facilitate improvements in the ICT sector.
Report 5/97: Chemicals in textiles
Report from a government assignment.
Rapport 2/97: Kemikalier i textilier
Redovisning av ett regeringsuppdrag.
Report 4/92: Principles for identifying unacceptable pesticides
The purpose of this report is to describe when the Swedish Chemicals Agency considers a pesticide to be unacceptable from a health and environmental protection standpoint on the basis of its intrinsic properties. These principles are also meant to facilitate a uniform and efficient handling of applications for approval.