Nanomaterial – råd till privatpersoner
Nanomaterial används i många olika typer av produkter såsom färg, kosmetika, textilier, sportredskap och elektroniska produkter. De speciella egenskaper som ett nanomaterial har kan innebära ökade risker för människor och miljö. Informationen i den här texten riktar sig främst till dig som är privatperson.
Vad är nanomaterial?
Nanomaterial är ämnen som är mellan 1 och 100 nanometer i minst en dimension, det vill säga på någon ledd. Alltså kan ett ämne till exempel i form av ett rör, en mycket smal tråd, ett extremt tunt flak eller ett litet korn vara ett nanomaterial. En nanometer är en miljondels millimeter. Jämför det med ett hårstrå som är 80 000 nanometer i diameter.
Många nanomaterial finns naturligt i vår miljö, till exempel i rök från skogsbränder och vulkaner och i saltkristaller från havet. Nanomaterial framställs också avsiktligt, eftersom man vill nyttja materialets speciella egenskaper för att ge en produkt en viss funktion. Dessutom kan nanomaterial bildas oavsiktligt, till exempel vid förbränning av fossila bränslen.
Nanostorleken har ofta andra egenskaper än större former av samma ämne, till exempel kan optiska egenskaper, vattenlöslighet och smältpunkt skilja sig. Genom att använda nanomaterial kan produkter till exempel få vattenavvisande, rengörande eller absorberande egenskaper.
Användningen av nanoteknologi förekommer i många olika typer av produkter som exempelvis färg, rengöringsmedel, kosmetika, textilier och elektroniska produkter. Utvecklingen förväntas fortsätta i snabb takt.
Effekter på hälsa och miljö
De specifika egenskaper som ett nanomaterial kan ha innebär att det kan medföra en risk för oönskade effekter på hälsa och miljö. Till exempel kan nanomaterial komma djupt ned i lungorna vid inandning och därför är de i många fall skadligare jämfört med större former av samma ämne. Kroppen kan även ta upp nanomaterial via mat och dryck.
Nanomaterial är en mycket varierande grupp av kemikalier eftersom ett och samma grundämne kan ha flera olika nanoformer. Ett exempel på det är kol som kan bilda flera olika nanoformer såsom kolnanorör, fullerener och grafen.
Olika nanoformer av ett ämne kan bete sig olika i miljön beroende på nanomaterialets specifika egenskaper. Det kan till exempel påverka hur lättlösligt ämnet är i vatten eller hur lätt det ansamlas i kroppen hos människor och djur. Därför är det svårt att göra allmänna uttalanden om nanomaterialens effekter på hälsa och miljö, det måste bedömas från fall till fall.
Effekterna på hälsa och miljö är desamma oavsett om nanomaterialet tillverkats avsiktligt, oavsiktligt eller om det är naturligt förekommande nanomaterial.