Hushållen köper mer myggmedel

Förra året såldes knappt 20 ton godkända myggmedel i Sverige visar Kemikalieinspektionens statistik. Siffrorna varierar en del från år till år men enligt statistiken har det aldrig tidigare sålts så stora mängder. Trots att alla myggmedel måste vara godkända av Kemikalieinspektionen så säljs nya produkter på marknaden som saknar rätt tillstånd.

– Myggmedel är kemiska bekämpningsmedel med substanser som kan innebära en risk för människors hälsa och miljö och därför ska de ha prövats av oss innan de säljs, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen. Det gäller även för medel som innehåller så kallade naturliga råvaror som lavendelolja eller pepparmyntsolja.

Som en del av godkännandet från Kemikalieinspektionen ingår användningsvillkor. Det kan till exempel vara villkor om vilka åldrar som kan använda produkten eller att produkterna inte får användas vid vattendrag. Företag som säljer mygg- och fästingprodukter är också skyldiga att informera sina kunder om att dom ska användas på ett säkert sätt.

Inga godkända myggplåster eller myggarmband på den svenska marknaden

Två typer av myggmedel som idag saknar godkännande i Sverige är myggplåster och myggarmband. Kemikalieinspektionen har det senaste året haft flera tillsynsärenden som gäller myggplåster och åtalsanmält över tio företag. 

– Det är möjligt att några av de här produkterna skulle bli godkända ifall företagen ansökte om det. En möjlig förklaring till att företagen inte har sökt tillstånd är för att de inte känner till lagen, säger Jenny Karlsson.

Jenny Karlssons råd till konsumenter är att använda myggmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen och märkta på svenska och försedda med ett registreringsnummer.

– Det är också viktigt att vara uppmärksam när man handlar på nätet. Precis som med andra varugrupper så hittar vi fler problem hos marknadsplatser och dropshipping-butiker än vanliga webbutiker.