Pressinbjudan till seminarium: Hur har kontrollen av farliga kemikalier påverkats av Sveriges 25 år i EU?, 2 december

Välkommen till ett seminarium om Sveriges 25 år i EU och hur kemikaliekontrollen utvecklats. Vid seminariet deltar bland andra tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Ek, tidigare utrikesministern och EU-kommissionären Margot Wallström och direktören för EU:s kemikaliemyndighet Björn Hansen.

Seminariet arrangeras av Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, med stöd av Kemikalieinspektionen.


Tid: 2 december, kl 13.00-16.00

Plats: Seminariet webbsänds på Sieps webbplats. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

När Sverige gick med i EU år 1995 tillhörde kemikaliekontrollen de prioriterade miljöfrågorna. Samtidigt fanns det farhågor om sänkta skyddsnivåer på grund av anpassning till EU:s regelverk. Hur har det gått och vilka lärdomar kan vi dra inför de kommande åren?

Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, presenterar sin rapport, "Sverige, EU-medlemskapet och kontrollen av farliga kemikalier".

Därefter följer två panelsamtal, det första om vad som skett under de 25 årens medlemskap, det andra om lärdomar inför framtiden. I panelsamtalen deltar bland andra tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Ek, tidigare utrikesministern och EU-kommissionären Margot Wallström och direktören för EU:s kemikaliemyndighet Björn Hansen.

Göran von Sydow, direktör för Sieps, och Per Ängquist, generaldirektör för Kemikalieinspektionen, medverkar och modererar även paneldiskussionerna.

Under seminariet finns möjlighet att skicka frågor till info@sieps.se.

Ladda ner rapporten här. Länk till annan webbplats.

För mer information, kontakta gärna (för media):

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se