Din sökning på "Textilier" gav följande resultat

Totalt 225 träffar

 1. Poddavsnitt om kemikalier i textilier

  Orange anka, mobil och t-shirt Kemikaliepodden avsnitt 6 – Kemikalier i textil Textil är ett material som vi har intill kroppen varje dag – i våra kläder, i lakan, filtar och möbler. Textilier kan

 2. Miljöfarligt ämne hittades i hemtextilier

  Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga ämnen i 167 hemtextilier som påslakan, handdukar och filtar. Nästan en tiondel av textilierna innehöll ett miljöfarligt ämne som kommer att bli förbjudet 2021. I ett kuddfodral hittades också ett otillåtet färgämne.

 3. Kartläggning av ämnen i textil

  Textilier har vi dagligen nära kroppen och därför är det viktigt att öka kunskapen om vilka kemikalier de kan innehålla. Kemikalieinspektionen kartlägger nu kemiska ämnen i textilier. Det är en del av ett större uppdrag från regeringen. Vi gör det genom kemisk analys av ämnen i textilier.

 4. Stopp för giftigt ämne i kläder

  EU kommer att införa omfattande begränsningar av ett giftigt ämne, nonylfenoletoxilat, i kläder och andra textilier. Orsaken är att kemikalien bryts ner till ett hormonstörande ämne i naturen och

 5. Kemiska ämnen i textil

  Vissa kemikalier tillsätts i textil för att finnas kvar i den färdiga varan, till exempel ämnen som ger textilen dess färg. Här kan du läsa om olika ämnen som kan finnas i textil.

 6. Råd om textil

  Kläder på en tvättlina Textilindustrin bidrar till stora kemikalieutsläpp i de länder där textilierna tillverkas. Här kan du få några tips på hur du kan bidra till en mer hållbar textilkonsumtion.

 7. Regler om tvätt- och rengöringsmedel

  Tvätt- och rengöringsmedel omfattas av samma regler som andra kemiska produkter, men en EU-gemensam förordning, detergentförordningen (648/2004) som är specifik för tvätt- och rengöringsmedel gäller också.

 8. Nanomaterial

  Nanomaterial används i många olika typer av produkter såsom färg, kosmetika, textilier, sportredskap och elektroniska produkter. De speciella egenskaper som ett nanomaterial har kan innebära ökade risker för människor och miljö.

 9. Kemikalier i praktiken

  Kemikalier i praktiken Ett bra kemikaliearbete minskar riskerna och kan spara pengar PRIO hjälper dig i din yrkesroll. Oavsett om du är arbetar i tillverkande industri, importerar textilier,

 10. Azo-färgämnen

  Azo-färgämnen är organiska föreningar, som innehåller den färggivande azo-funktionen (N=N-). Ofta sitter azo-gruppen bunden till en aromatisk ring och azo-färgämnet kan då brytas ner till en

 11. Tips för en kemikaliesmart vardag

  En del prylar i ditt hem, såsom textilier, elektronik och möbler, kan innehålla små mängder farliga kemiska ämnen. Ämnena innebär ingen större risk för dig men eftersom det är bra att minska den totala mängden kemikalier som du får i dig, och för att skydda miljön, får du här råd och tips för en mer kemikaliesmart vardag.