Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo
Squishy

Squishies är en typ av leksak i mjuk skumplast. En undersökning i Danmark har visat att farliga ämnen kan läcka ut från produkterna. Ämnena kan främst orsaka övergående besvär, till exempel irritation i ögonen eller besvär i luftvägarna. Du behöver inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies eftersom risken för att barnet får några besvär bedöms vara låg.

Om barn eller vuxna blir irriterade i ögonen eller luftvägarna, eller får besvär av parfymlukt från squishies, bör man undvika den här typen av leksaker. Om man vill vara försiktig ger vi rådet att undvika att ha squishies hemma och avstå från att köpa nya squishies tills vi vet mer om hur vanligt det är att farliga ämnen läcker ut från produkterna. Om du vill göra dig av med squishies kan du slänga dem i hushållssoporna.

Halterna av farliga ämnen som läcker ut ur squishies sjunker med tiden efter att förpackningen öppnats. Om du vill köpa squishies kan det därför vara bra att vänta i några timmar med att använda en ny squishy efter att du tagit ut den ur förpackningen. Vi avråder också från att låta barn använda squishies som gosedjur, till exempel när barnet sover.

Läs mer om plast här

Fler tips och råd om barn och kemikalier

Visa alla Varor och kemiska produkter