Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo
Squishy

Squishies är en typ av leksaker i mjuk skumplast. Undersökningar har visat att ämnen som kan irritera ögonen och luftvägarna kan läcka ut från squishies.

Du behöver inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies. Alla som har haft nära kontakt med denna typ av leksaker får inte besvär, men i vissa fall kan man uppleva obehag.

För att minska risken för irritation i ögon och luftvägar bör barn inte ha squishies nära ansiktet, till exempel krama eller lukta på dem. Barn bör inte heller använda squishies som gosedjur, till exempel sova med dem. Squishies ska inte ges till små barn som biter och suger på leksaker, då det kan lossna småbitar från leksakerna som kan fastna i halsen och innebära en risk för kvävning.

Om ett barn har blivit irriterad i ögonen eller luftvägarna av squishies så går det över av sig själv när barnet inte utsätts för ämnena längre. Om ett barn får besvär som du misstänker beror på en squishy så bör barnet undvika leksaken.

Halterna av irriterande ämnen som läcker ut ur squishies är som högst när produkterna nyligen tagits ut ur förpackningen. Halterna minskar sedan med tiden. Om du vill göra dig av med squishies så kan du slänga dem som vanligt hushållsavfall.

Fler tips och råd om barn och kemikalier

Läs mer om plast här

Visa alla Varor och kemiska produkter