Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo
En hand som kramar om hemmagjord, mjuk, ljusgrön slajm.

Slajm är en populär leksak som har en geleaktig konsistens. Barn leker med slajm bland annat genom att hålla den i händerna och låta den rinna genom fingrarna. Många barn vill blanda sitt eget slajm och flera vanliga recept innehåller lim. I lim kan det finnas allergiframkallande konserveringsmedel eller andra ämnen som inte är tillåtna i leksaker. Eftersom lek med slajm innebär mycket hudkontakt är det olämpligt att använda lim som ingrediens. Vi avråder därför från att använda lim för att tillverka slajm.

Det finns också recept på slajm som innehåller borsyra eller borax. Vi avråder starkt från att använda dessa ämnen eftersom de kan påverka människors förmåga att få barn. Det är förbjudet att sälja koncentrerad borsyra och borax till privatpersoner inom EU. I Sverige är det heller inte tillåtet för privatpersoner att använda ämnena. Linsvätska kan innehålla borsyra, men då i så låg halt att det inte är någon fara att använda.

Ett generellt tips för att skydda barns och vuxnas hälsa är att kemiska produkter bara ska användas till det som de är avsedda för. Att använda kemiska produkter på andra sätt kan innebära risker som tillverkarna inte har förutsett eller utrett. Lim är ett exempel på en kemisk produkt.

Det finns flera recept på slajm där man bara använder ingredienser som används vid matlagning, exempelvis vatten, mjöl, matolja och karamellfärg. Välj ett sådant recept om barnen vill blanda eget slajm.

Visa alla Varor och kemiska produkter