Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo
Kvinna röker en e-cigarett

Vätskor till e-cigaretter, så kallade e-vätskor, kan vid felaktig hantering leda till allvarliga förgiftningar. Vätskorna säljs ofta i små flaskor. Det har hänt att flaskorna förväxlas med exempelvis ögondroppar, vilket lett till förgiftningstillbud. Många e-vätskor innehåller nikotin som är ett akut giftigt ämne. Därför är det viktigt att du har kunskap om hur du ska hantera vätskorna på ett säkert sätt.

Gör så här för att undvika olyckor

  • Förvara vätskor och e-cigaretter oåtkomligt för barn och husdjur. En enda klunk nikotinvätska kan orsaka allvarliga symptom. Ofta tillsätts smaker till vätskorna som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan. 
  • Titta efter varningsmärkningen och läs instruktionerna på etiketten innan du öppnar en förpackning med nikotinvätska.
  • Var försiktig så att det inte kommer stänk på huden eller i ögonen.
  • Se till att korken är ordentligt fastskruvad.
  • Var extra noga med säker hantering och förvaring när du blandar egna vätskor och häller över vätskorna i andra behållare.
  • Om du som privatperson beställer e-vätskor via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, finns det risk för att produkterna inte uppfyller de regler som finns för e-cigarettvätskor i EU. Därför ökar risken för förgiftningstillbud om du beställer vätskor från leverantörer utanför EU.

Om olyckan är framme

Många e-vätskor innehåller nikotin som är ett akut giftigt ämne. Därför är det viktigt att snabbt söka hjälp om någon – barn eller vuxen – har fått i sig vätska med nikotin. Ring 112 och begär Giftinformation.

Vad är e-cigaretter?

En elektronisk cigarett (e-cigarett) består av ett munstycke, en vätskebehållare samt en förbrännare som skapar värme med hjälp av ett batteri. Värmen förvandlar vätskan till ånga, som användaren drar i sig istället för rök. Påfyllningsvätskan innehåller ofta nikotin, som är ett akut giftigt ämne. Ofta tillsätts olika smaker som kan påminna om godis och locka barn att smaka på vätskan. Påfyllningsvätska med tillsatta smaker lanseras ofta som e-juice. Vätskorna säljs ofta i små flaskor och det har hänt att flaskorna förväxlas med exempelvis ögondroppar, vilket lett till förgiftningstillbud. 

Visa alla Varor och kemiska produkter