Tygrullar i olika färger

Kemikalier används för att framställa fibrer och tyg. Vissa kemikalier kan också finnas i de färdiga tygerna för att ge exempelvis färg, flamskydd och impregnering. Ibland tillsätts särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla under långa transporter. En del kläder och skor innehåller bakteriedödande medel för att motverka dålig lukt.

Krom, formaldehyd och latex är ämnen som kan finnas i kläder och som kan orsaka allergiska reaktioner. Skor av plast eller kläder med plasttryck eller andra plastdetaljer kan innehålla mjukgörande ftalater. Vissa  ftalater är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar.

Läderskor kan innehålla krom som kan orsaka allergiska reaktioner. Vissa färgämnen som kan vara skadliga för hälsan är förbjudna i textilier och lädervaror.

Nonylfenoletoxilat används i olika tvättprocesser när textilier tillverkas. Det hamnar i våra vattendrag när rester av ämnet tvättas ur textilierna. När nonylfenoletoxilat bryts ner bildas nonylfenol som är ett misstänkt hormonstörande ämne och är giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet får med några få undantag inte användas inom EU, men det kommer hit genom import av textilier från länder utanför EU.

Det finns kläder och textilier som är miljömärkta. Märkningen innebär att kläderna är tillverkade med mindre belastning på miljön och att det finns en viss kontroll på att de inte ska innehålla kemikalierester. Eftersom det finns flera olika frivilliga märkningar och de ställer olika krav är det bra att ta reda på vad de betyder.

Tvätta gärna nya kläder och lakan innan de används för första gången.

Ett sätt att skydda miljön är att handla miljömärkt.

Fråga i butiken när du handlar vad varan innehåller så att du kan göra ett medvetet val.

Vanliga frågor om kemikalier i textil

Jag har köpt en ny madrass som luktar starkt. Vad ska jag göra?

Om en ny madrass luktar ”kemiskt” är det bra att vädra den tills lukten har försvunnit. Det som luktar är sannolikt kemikalier som används vid tillverkningen av skumgummi och som kan finnas kvar i färdiga skumgummimadrasser, men dessa ämnen försvinner när man vädrar madrassen. Madrasser, skumgummikuddar och madrasskydd tillverkade före 2004 kan innehålla ämnen som i dag är förbjudna. Man kan kontakta butiken om man har frågor om varan man har köpt.

Läs mer om hur du kan fråga i butik.

Varför luktar mina nyinköpta kläder?

För att framställa tyg krävs kemikalier. Kemikalier kan också användas i färdiga kläder för att ge exempelvis färg och impregnering. Ibland tillsätts särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla vid transporten. Det förekommer att kläder behandlas med bakteriedödande kemikalier, mot till exempel dålig lukt. Kläder med plasttryck kan innehålla skadliga ämnen. En del kläder innehåller kemiska ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Tvätta därför gärna nya kläder, sänglinnen, filtar, kuddar, gosedjur och handdukar innan barnen använder dem för första gången. Undvik också kläder och andra varor som är behandlade med bakteriedödande ämnen. Miljömärkta kläder innehåller färre kemikalier och är därför att föredra. Miljömärkningen innebär att kläderna är tillverkade med mindre belastning på miljön och att det finns en viss kontroll på att de inte ska innehålla kemikalierester.