Råd om plast

Plast innehåller kemiska ämnen som kan läcka ut ur plasten och hamna i den omgivande luften och i dammet. Några av dessa ämnen kan ha hälso- eller miljöskadliga egenskaper. Den enskilda varan eller ett enskilt kemiskt ämne i exempelvis inomhusluften är sällan ett problem för hälsan. Men det finns inte tillräcklig kunskap om hur blandningen av olika kemiska ämnen påverkar oss, den så kallade kombinationseffekten. Därför är det bra att ta det säkra före det osäkra och göra medvetna kemikaliesmarta val för dig själv och din omgivning. 

1. Dammtorkning och god ventilation

God ventilation minskar mängden kemiska ämnen i inomhusluften. I artikeln Luft och ventilation i bostäder, på Boverkets webbplats, hittar du rekommendationer för luft och ventilation i ditt hem. Du kan också få bort farliga kemiska ämnen från inomhusmiljön genom att hålla dammet borta. Det är särskilt bra när det gäller de rum som små barn kryper och leker i.

2. Använd varorna på rätt sätt

Det är alltid säkrast att använda varor till det som de är avsedda för. Om du eller någon i din omgivning vid något enstaka tillfälle använder en vara på ett felaktigt sätt ska det inte innebära några hälsoproblem. Det är vid upprepad och långvarig felaktig användning av en vara som det kan uppstå en risk.

Ett exempel är telefoner och andra elektriska prylar som ofta innehåller flamskyddsmedel för att de inte ska börja brinna om de blir upphettade. Om ett barn har sugit på en gammal telefon vid några enstaka tillfällen handlar det sannolikt om så små mängder flamskyddsmedel som barnet kan ha fått i sig att risken för skada vanligtvis är mycket låg.

3. Plastvaror som du köper utanför EU kan innehålla förbjudna ämnen

Om du beställer något via Internet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas plastvaran inte av samma lagkrav som plastvaror i EU. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de kan innebära en risk för hälsa och miljö. Det kan vara svårt att få information om varans innehåll eller att tolka informationen. När du handlar varor över internet är det alltid tryggast att handla varor som är tillverkade för att kunna säljas i EU. Läs mer här om att Handla säkert på nätet.

4. Gammal plast kan innehålla farliga kemiska ämnen

Mjukgjord plast kan innehålla farliga kemiska ämnen som inte är tillåtna idag. Det beror på att EU har förbjudit många kemiska ämnen som tidigare var vanliga i plast. Därför är det bra att försöka undvika att små barn suger på gammal plast. Om ett barn har tuggat och sugit på gammal plast vid några enstaka tillfällen är det bra att komma ihåg att risken för skada sannolikt är mycket låg, eftersom den mängd barnet eventuellt kan ha fått i sig är så liten.

Läs våra råd om barn och kemikalier på kemikalieribarnsvardag.se.

5. Du har rätt att få information om särskilt farliga ämnen i varor

Det finns en lista över särskilt farliga kemiska ämnen som kan finnas i varor. Det är en lista som EU har tagit fram. Du som privatperson har rätt att få information om en vara innehåller något av dess särskilt farliga ämnen. Du har rätt att få denna information inom 45 dagar från det företag som säljer varan.

Läs om squishies här

Läs mer här om din rätt att få information

Relaterad information på andra myndigheter:

Livsmedelsverkets information om plast i kontakt med livsmedel

Läs på Hallå konsument om hur du ska sortera plastavfall

Läs på Hallå konsument om plastkassar 

Mer om plast

Blå knapp med text: Det här är plast

Blå knapp med text: Våra vanligaste plastsorter

Blå knapp med text: Lagar och regler om plast