Råd om plast

Kemikalier från ett enskilt plastföremål är sällan ett problem för hälsan, men det kan vara bra att försöka minska den totala mängden kemiska ämnen som du får i dig i vardagen. Därför kommer här några råd som ska göra det enklare för dig att göra medvetna och kemikaliesmarta val.

1. Dammtorkning och god ventilation

Plast innehåller kemiska ämnen som kan läcka ut ur plasten och hamna i den omgivande luften och i dammet. Några av dessa ämnen kan ha hälso- eller miljöskadliga egenskaper. God ventilation kan minska mängden av de kemiska ämnen som kommer ut från exempelvis plaster och som hamnar i inomhusluften. I artikeln Luft och ventilation i bostäder, på Boverkets webbplats, hittar du rekommendationer för luft och ventilation i ditt hem. Om du har små barn hemma som kryper och leker mycket på golvet kan det vara bra att försöka hålla dammet borta från de rum där barnen befinner sig. Då minskar du risken för att de små barnen får i sig kemiska ämnen som samlas i dammet

2. Använd plastvaror som de är tänkta att användas

Det är alltid säkrast att använda alla typer av varor på det sätt som de är tänkta att användas. Till exempel är plasten i en trädgårdsslang inte tillverkad med hänsyn till att barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen. Om ett barn biter på sådan plast ökar risken för att barnet får i sig kemiska ämnen som inte får finnas i saker som är tillverkade för barn, som exempelvis leksaker. Men det är bra att känna till att risken för skada vanligtvis är låg för plastvaror, även om plasten innehåller hälsoskadliga ämnen. Det är vanligtvis först vid upprepad och långvarig felaktig användning av plasten som man kan prata om en ökad risk.

 

3. Plastvaror utanför EU kan innehålla förbjudna ämnen

Om du beställer plastvaror via Internet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas varan inte av samma lagkrav som plastvaror i EU. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de kan innebära en risk för hälsa och miljö. Om du vill köpa en vara på nätet är det därför bra att försöka ta reda på om varan är tillverkad för att kunna få säljas i EU. Du kan till exempel söka efter informationen på företagets webbplats eller fråga säljaren via mejl eller telefon. 

Läs mer här om att Handla säkert på nätet.

4. Gammal plast kan innehålla farliga kemiska ämnen

Mjukgjord plast kan innehålla farliga kemiska ämnen som inte är tillåtna idag. Det beror på att EU har förbjudit många kemiska ämnen som tidigare användes i plast. Därför är det bra att försöka undvika att små barn suger på gammal plast. Risken för skada om det händer någon enstaka gång är vanligtvis mycket låg. 

Läs våra råd om barn och kemikalier på kemikalieribarnsvardag.se.

5. Du har rätt att få information om ämnen i plastvaror

När du handlar varor i EU har du som privatperson rätt att få information av den som säljer varan. Kemikalieappen är ett verktyg som ska göra det enklare för dig att få information om farliga ämnen i varor.

Du har bland annat rätt till följande information om varor:

  • Om en vara som du vill köpa innehåller något av de särskilt farliga ämnen som finns upptagna på EU:s Kandidatförteckning.
  • Om en vara som du vill köpa har behandlats med antibakteriella ämnen eller någon annan biocidprodukt. Biocider kan tillsättas i varor för att ge varan en viss funktion.

Läs mer här om din rätt att få information

Läs om squishies här

Livsmedelsverkets information om plast i kontakt med livsmedel

Läs på Hallå konsument om hur du ska sortera plastavfall

Läs på Hallå konsument om plastkassar 

Mer om plast

Blå knapp med text: Det här är plast

Blå knapp med text: Våra vanligaste plastsorter

Blå knapp med text: Lagar och regler om plast