Om webbplatsen

Innehållsförteckning:

Vår webbplats är till för dig som är företagare, inspektör eller privatperson. Vi vill att den ska vara enkel att använda, ha relevant innehåll för dig och att vår information ska vara lätt att förstå.

Bedriver du verksamhet med kemiska produkter, bekämpningsmedel eller varor ska du få hjälp att förstå din roll och ditt ansvar för dina produkter. Du ska kunna hitta och få hjälp att tolka reglerna som gäller för kemikalier. Det ska också vara enkelt att ställa frågor till oss och få tydliga svar.

Om du är inspektör i kommun eller länsstyrelse får du vägledning för det lokala tillsynsarbetet.

Är du en privatperson ska du hitta relevant information så att du kan göra medvetna val och hantera produkter på ett säkert sätt.

Webbplatsen är uppbyggd med målsättningen att den ska vara enkel att förstå och navigera i. Vi vill att webbplatsen ska vara tillgänglig för så många som möjligt och att den ska fungera oavsett om du använder en smartphone, en surfplatta eller en dator.

Struktur och funktioner på webbplatsen

Sidhuvudet

Högst uppe på webbplatsen finns alltid en sökfunktion tillgänglig. Genom den kan du hitta allt innehåll på webbplatsen. Där finns också funktioner för att lyssna på innehållet eller för att växla språk. I dagsläget har vi innehåll på svenska och på engelska. Genom länken till "ordlista" kan du hitta förklaringar till vissa ord och begrepp som används på webbplatsen.

Genom de fyra menyalternativen når du vårt innehåll som handlar om: ”Lagar och regler”, ”Bekämpningsmedel”, ”Tillsyn av kemikalier” och ”Internationellt samarbete”.

Genom att klicka på logotypen kommer du alltid tillbaka till startsidan.

webbplatsen sidhuvud

Temaingångar

Webbplatsens startsida innehåller temaingångarna: "Har ditt företag koll på kemikaliereglerna?", "Ämnen och material" och "Råd till dig som är privatperson". Nedanför dessa ingångar finns ytterligare tre ingångar där vi lyfter fram innehåll som är aktuellt just nu.

Bild av temaingångar på startsidan på Kemi.se.

Tjänster

På startsidan finns också ett område med länkar i form av knappar som leder till efterfrågade tjänster som du kan nå via webbplatsen. Genom att klicka på den nedåtriktade, orangea pilen kan du veckla ut området och se alla våra tjänster. De är: PRIO - ett verktyg för substitution, Produktregistret, Bekämpningsmedelsregistret, Databaser, Fråga Kemikalieinspektionen, Tipsa Kemikalieinspektionen, Publikationer och Prenumerera.

Tjänster som kan nås direkt via startsidan på kemi.se.

Nyheter och kalender

Startsidan innehåller en lista med de senaste nyheterna och evenemang som vi publicerat. Via länkar under respektive lista kommer du åt samtliga nyheter i nyhetsarkivet eller till fler kommande evenemang.

nyhetslista och kalender

Genvägar

Genom ett block med genvägar längre ner på startsidan kommer du åt sidorna med "Frågor och svar", sidan "Tipsa oss", våra "Utbildningar och seminarier", våra "Publikationer", "Nyheter" och "Kalender" samt sidan "Prenumerera" där du kan prenumerera på våra olika nyhetsutskick.

ikoner med genvägar

Sidfoten

Du kan hitta till allt innehåll på webbplatsen genom sidorna "Webbkarta" eller ”A–Ö” som du hittar längst ner i sidfoten. Där finns också sidor med information om Kemikalieinspektionen, våra kontaktuppgifter, lediga tjänster med mera.

sidfoten

Responsiv design

Webbplatsen är byggd utifrån så kallad responsiv design. Det betyder att den fungerar i både mobiltelefon, läsplatta och dator.

Upphovsrätt

Fotografier och illustrationer

De flesta fotografier och illustrationer på Kemikalieinspektionens webbplats är skyddade enligt upphovsrättslagen. Det är alltså inte tillåtet att använda de bilderna utan tillstånd från fotografen eller illustratören.

Länkningspolicy

Länka gärna till kemi.se men tänk på att:

  • Inte använda Kemikalieinspektionens logotyp för att länka till vår webbplats. Vi vill undvika tveksamhet om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.
  • Länka så att Kemikalieinspektionens webbplats inte placeras inom ramarna (frameset) för en annan webbplats.

Talande webb

Webbplatsen använder tjänsten Talande webb. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser.

Så fungerar Talande web Länk till annan webbplats.

Så här kan du kontakta oss

Om du vill komma i kontakt med oss hittar du våra kontaktuppgifter längst nere i sidfoten på varje sida.

Tveka inte att kontakta oss om du vill föreslå förbättringar av webbplatsen.

Senast uppdaterad 8 mars 2023