Visa alla nyheter

Kemikalieinspektionen i samtal om giftfri miljö i Almedalen

Nyheter 2015-06-10

Almedalsveckan i Visby den 28 juni–5 juli närmar sig. Kemikalieinspektionen kommer att medverka i flera arrangemang under veckan. Bland annat kommer våra medarbetare vara med i panelsamtal om kemikalier i kläder och diskutera hur barn i förskolan ska kunna få en giftfri miljö. Här är en sammanställning över de seminarier där Kemikalieinspektionen deltar i Almedalen.

Almedalen
Almedalen i Visby

Antibiotikaresistens – en fråga på liv eller död

Varje år dör 25 000 personer i EU på grund av antibiotikaresistens. Världshälsoorganisationen, WHO, klassar detta som ett av de största hoten mot folkhälsan. Varför uppkommer resistens och hur sprids den? Vad görs i dag och vad krävs framöver? Ombord på Briggen Tre Kronor hålls ett panelsamtal där Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier medverkar.

Plats: Briggen Tre Kronor i Visby hamn

Datum och tid: Måndagen den 29 juni kl. 11:30–13:00. Lättare lunch serveras ombord kl. 11:30. Samtalet börjar kl 12:00.

Arrangörer: Initiativet Hållbara hav, Kemikalieinspektionen, Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, ACES vid Stockholms universitet, MistraPharma och Trossa AB.

Köpa giftfri miljö för barnen

Visst går det att köpa kuddar, leksaker och mat till förskolan som inte innehåller gifter. På Konkurrensverkets seminarium i Almedalen presenteras regeringsuppdraget Giftfri förskola, om hur krav kan ställas i upphandlingar för att barnen ska slippa gifter i sin miljö. Ingela Andersson, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, medverkar i samtalet.

Plats: Biostaden Borgen, Hästgatan 24, Visby

Datum och tid: Tisdagen den 30 juni 2015 kl. 14:15–15:00

Arrangör: Konkurrensverket

Släcka branden eller törsten? Om kemikalier i dricksvatten

När brandsläckningsmedel rinner ut i dricksvattnet hotas vår hälsa. Uppsala, Tullinge och Ronneby kommuner har tvingats stänga av dricksvattnet på grund av perfluorerade och polyfluorerade ämnen, PFAS. Men finns det fler kemikalier i vattnet? Vad ska vi göra för att skydda det? Får kommunerna den hjälp de behöver? Jenny Ivarsson, civilingenjör och projektledare på Kemikalieinspektionen medverkar i panelsamtalet.

Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14, Visby

Datum och tid: Onsdagen den 1 juli kl. 10:00–10:45

Arrangör: Havs- och vattenmyndigheten

Textilier – finns det klädsamma kemikalier?

Det används stora mängder kemikalier när textilier tillverkas. Vilka kemikalier klär vi oss i, och kan de vara farliga? Ingela Andersson, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, deltar i ett panelsamtal med forskare och branschföreträdare.

Plats: Briggen Tre Kronor i Visby hamn

Datum och tid: Onsdagen den 1 juli kl. 11:30–13:00. Lättare lunch serveras ombord kl. 11:30. Samtalet börjar kl. 12:00.

Arrangörer: Initiativet Hållbara hav, Kemikalieinspektionen, Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, ACES vid Stockholms universitet, MistraPharma och Trossa AB.

Kemikalier i byggbranschen

Under många år har bygg- och fastighetsbranschen saknat krav på information om innehåll i byggprodukter. Nu diskuteras lagförslag och branschen har tagit tag i frågeställningen. Hur ska framtiden se ut? Erik Gravenfors, ekotoxikolog vid Kemikalieinspektionen, deltar i panelsamtalet.

Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14

Datum och tid: Torsdagen den 2 juli kl. 09:00–10:00

Arrangör: Byggvarubedömningen 

Prenumerera på nyheter från Kemikalieinspektionen