Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo
Visa alla nyheter

Kemikalieinspektionen i samtal om giftfri miljö i Almedalen

Nyheter 2015-06-10

Almedalsveckan i Visby den 28 juni–5 juli närmar sig. Kemikalieinspektionen kommer att medverka i flera arrangemang under veckan. Bland annat kommer våra medarbetare vara med i panelsamtal om kemikalier i kläder och diskutera hur barn i förskolan ska kunna få en giftfri miljö. Här är en sammanställning över de seminarier där Kemikalieinspektionen deltar i Almedalen.

Almedalen
Almedalen i Visby

Antibiotikaresistens – en fråga på liv eller död

Varje år dör 25 000 personer i EU på grund av antibiotikaresistens. Världshälsoorganisationen, WHO, klassar detta som ett av de största hoten mot folkhälsan. Varför uppkommer resistens och hur sprids den? Vad görs i dag och vad krävs framöver? Ombord på Briggen Tre Kronor hålls ett panelsamtal där Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier medverkar.

Plats: Briggen Tre Kronor i Visby hamn

Datum och tid: Måndagen den 29 juni kl. 11:30–13:00. Lättare lunch serveras ombord kl. 11:30. Samtalet börjar kl 12:00.

Arrangörer: Initiativet Hållbara hav, Kemikalieinspektionen, Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, ACES vid Stockholms universitet, MistraPharma och Trossa AB.

Mer om Initiativet Hållbara havs program i Almedalen

Köpa giftfri miljö för barnen

Visst går det att köpa kuddar, leksaker och mat till förskolan som inte innehåller gifter. På Konkurrensverkets seminarium i Almedalen presenteras regeringsuppdraget Giftfri förskola, om hur krav kan ställas i upphandlingar för att barnen ska slippa gifter i sin miljö. Ingela Andersson, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, medverkar i samtalet.

Plats: Biostaden Borgen, Hästgatan 24, Visby

Datum och tid: Tisdagen den 30 juni 2015 kl. 14:15–15:00

Arrangör: Konkurrensverket

Mer om seminariet om giftfri förskola

Släcka branden eller törsten? Om kemikalier i dricksvatten

När brandsläckningsmedel rinner ut i dricksvattnet hotas vår hälsa. Uppsala, Tullinge och Ronneby kommuner har tvingats stänga av dricksvattnet på grund av perfluorerade och polyfluorerade ämnen, PFAS. Men finns det fler kemikalier i vattnet? Vad ska vi göra för att skydda det? Får kommunerna den hjälp de behöver? Jenny Ivarsson, civilingenjör och projektledare på Kemikalieinspektionen medverkar i panelsamtalet.

Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14, Visby

Datum och tid: Onsdagen den 1 juli kl. 10:00–10:45

Arrangör: Havs- och vattenmyndigheten

Mer om seminariet om kemikalier i dricksvatten

Textilier – finns det klädsamma kemikalier?

Det används stora mängder kemikalier när textilier tillverkas. Vilka kemikalier klär vi oss i, och kan de vara farliga? Ingela Andersson, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, deltar i ett panelsamtal med forskare och branschföreträdare.

Plats: Briggen Tre Kronor i Visby hamn

Datum och tid: Onsdagen den 1 juli kl. 11:30–13:00. Lättare lunch serveras ombord kl. 11:30. Samtalet börjar kl. 12:00.

Arrangörer: Initiativet Hållbara hav, Kemikalieinspektionen, Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, ACES vid Stockholms universitet, MistraPharma och Trossa AB.

Mer om Initiativet Hållbara havs program i Almedalen

Kemikalier i byggbranschen

Under många år har bygg- och fastighetsbranschen saknat krav på information om innehåll i byggprodukter. Nu diskuteras lagförslag och branschen har tagit tag i frågeställningen. Hur ska framtiden se ut? Erik Gravenfors, ekotoxikolog vid Kemikalieinspektionen, deltar i panelsamtalet.

Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14

Datum och tid: Torsdagen den 2 juli kl. 09:00–10:00

Arrangör: Byggvarubedömningen

Mer om seminariet om kemikalier i byggbranschen 

Prenumerera på nyheter från Kemikalieinspektionen