Metylenklorid – ansöka om dispens
Här beskriver vi hur det går till när vi prövar ett företags ansökan om att få dispens från förbudet för metylenklorid.
Informationen vänder sig till företag som planerar att ansöka om att få dispens för att få använda metylenklorid i sin verksamhet, men också till de som vill veta mer om processen.
Handläggningstid och avgift
Kemikalieinspektionens handläggningstid är cirka tre månader och ansökningsavgiften är 15 000 kronor. Om vi behöver begära in kompletterande uppgifter kan handläggningstiden förlängas.
Företaget ska visa att kriterierna för dispens är uppfyllda
Ett företag som vill ansöka om att få dispens för att saluföra, överlåta eller använda metylenklorid behöver skicka in ett skriftlig ansökan till Kemikalieinspektionen. För att vi ska bevilja dispens ska följande villkor vara uppfyllda:
- alternativ till lösningsmedlet saknas
- företaget undersöker fortlöpande alternativ till metylenklorid och
- företaget ska visa att användningen inte innebär oacceptabel exponering av företagets arbetstagare i deras arbete.
Företagets ansökan ska innehålla
- vilket behov av metylenklorid som finns i verksamheten
- vilka alternativ till ämnet som företaget har utrett
- en motivering till varför de alternativen inte fungerar
- en riskbedömning där företaget redovisar alla steg i hanteringskedjan på företaget för att visa att användningen inte innebär oacceptabel exponering av företagets arbetstagare i deras arbete
- dokumentation som visar att relevant skyddsutrustning kommer att användas i de moment där exponering för ämnet kan ske.
Ansök på blankett: Ansökan om dispens för metylenklorid , 70.8 kB.
Det händer när ansökan kommit in
- Ansökan får ett ärendenummer och en faktura skickas ut
- När ansökningsavgiften är betald fördelas ärendet till en handläggare
- Ansökan utreds
- Om det behövs begär handläggaren kompletterande uppgifter från företaget
- Om det finns ett behov skickas ärendet på remiss till andra myndigheter. Exempel på sådana kan vara berörd kommun och Arbetsmiljöverket
- När ärendet är klart för beslut föredrar handläggaren ärendet för beslutsfattaren
- Beslutet skrivs under, diarieförs och expedieras
- Kopia av beslutet om dispens skickas till aktuell länsstyrelse, aktuellt miljökontor samt till Arbetsmiljöverkets regionala kontor.
Överklaga beslut om dispens
Den som tycker att Kemikalieinspektionens beslut är felaktigt har möjlighet att överklaga beslutet. Överklagandet ska ha kommit in till Kemikalieinspektionen inom tre veckor från delgivningen av beslutet. I undantagsfall delger vi även beslutet genom kungörelse. Då gäller samma tidsfrist.
I överklagandet anger man vilket beslut överklagan gäller och hur och varför man vill att beslutet ska ändras. Om överklagan kommit in i rätt tid så skickar vi överklagandet till mark- och miljödomstolen. Domstolen bedömer om den klagande berörs av beslutet på ett sådant sätt att den har rätt att klaga. Om så är fallet gör domstolen en bedömning av Kemikalieinspektionens beslut och det underlag som kommit in med överklagan. Domstolen kan avslå överklagan, bifalla överklagan och ändra beslutet, eller återvisa ärendet till Kemikalieinspektionen för förnyad prövning.
Vi ger generellt dispens för maximalt två år i taget
Vår praxis är att inte bevilja dispens för längre tid än två år i taget. Detta eftersom förbudet syftar till att fasa ut användningen av ämnet. En godkänd dispens börjar gälla från och med det datum som anges i beslutet. Om ett företag behöver fortsätta använda metylenklorid efter att dispensen löpt ut behöver det skicka in en ny ansökan i god tid innan dispensen löper ut. Handläggningstiden är cirka tre månader.
Särskilt om miljöfarlig verksamhet – miljötillstånd
Om och hur en verksamhet påverkar den yttre miljön, till exempel genom utsläpp, ingår inte i Kemikalieinspektionens dispensprövning.
Ett företag som vill bedriva verksamhet som räknas som miljöfarlig verksamhet måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen eller mark- och miljödomstol.
Läs mer hos länsstyrelsen: Samrådsprocess-miljötillstånd - länsstyrelsen Länk till annan webbplats.