Aktuellt om växtskyddsmedel
Innehållsförteckning:
- Förslag om stärkt kontroll av fusk i livsmedelskedjan
- Uppdaterad vägledning för Norra zonen
- Fungiciderna Cabrio Duo och Frupica SC återkallas
- Hjälpredan på vår webb från och med 1 juli
- Nya regler om skyddsämnen och synergister
- Miljömål om minskad användning av särskilt farliga ämnen
- Glyfosat får förnyat godkännande i tio år
- Nya krav för adjuvanter (hjälpämnen) från 1 januari 2024
- Här hittar du utskicken Aktuellt om växtskyddsmedel
Här hittar du aktuell information om växtskyddsmedel. Informationen handlar till exempel om beslut för enskilda produkter, dispenser eller EU-beslut om verksamma ämnen. Det finns även annan information om aktuella frågor och länkar till nyheter om växtskydd.
Förslag om stärkt kontroll av fusk i livsmedelskedjan
(2024-09-25)
Regeringens särskilda utredare har nu lämnat sina förslag för att stärka arbetet med att upptäcka och motverka fusk i den jordbruksbaserade livsmedelskedjan. Utredaren föreslår bland annat att de centrala myndigheterna Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket får ett utökat ansvar för att kontrollera fusk i livsmedelskedjan. Förslagen föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 januari 2026 och är ute på remiss till den 5 december.
Uppdaterad vägledning för Norra zonen
(2024-09-10)
Nu finns en uppdaterad version av Norra zonens vägledning för ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel. Den uppdaterade versionen av vägledningen får användas redan nu, men ska tillämpas från den 1 november 2024.
Fungiciderna Cabrio Duo och Frupica SC återkallas
(2024-09-05)
Kemikalieinspektionen har beslutat att återkalla Cabrio Duo reg nr 5810, från och med 20 november 2024 och Frupica SC reg nr 4781, från och med 1 november 2024. Skälet till återkallandena är att EU-kommissionen har beslutat att inte förnya godkännandena för de verksamma ämnena dimetomorf respektive mepanipyrim.
Cabrio Duo används mot bladmögel i odlingar av gurkväxter med ätligt skal, huvudsallat, kepalök, schalottenlök och vitlök. Frupica SC används mot svampangrepp i jordgubbar och i skogsplantskolor.
Anståndstiden för utfasning är för Cabrio Duo till och med 20 maj 2025 för försäljning, användning, lagring och bortskaffning. För Frupica SC är anståndstiden för försäljning till och med 30 april 2025 och för bortskaffning, lagring och användning till och med 20 maj 2025. Anståndstiderna är de maximalt tillåtna enligt kommissionens beslut om de verksamma ämnena.
Hitta och läs mer i EU-kommissionens beslut om de verksamma ämnena dimetomorf och mepanipyrim.
Hjälpredan på vår webb från och med 1 juli
(2024-06-27)
I användningsvillkoren för växtskyddsmedel finns ofta krav på att använda anpassade skyddsavstånd och att avstånden ska bestämmas med hjälp av verktyget Hjälpredan.
Från och med 1 juli 2024 tillhandahåller Kemikalieinspektionen Hjälpredan på vår webb. Samverkansorganisationen Säkert växtskydd som hittills har tillhandahållit Hjälpredan avvecklas under första halvåret 2024.
Informationen på vår webb kommer inte innehålla uppgifter om olika tillverkares munstycken och avdriftsreducerande utrustning, eftersom vi som myndighet inte får framhäva enskilda fabrikat. För att få tillgång till sådan information kan du som användare kontakta tillverkaren.
För att bestämma anpassade skyddsavstånd går det bra att använda alla verktyg som finns tillgängliga på marknaden och som ger samma resultat och skydd som Kemikalieinspektionens version av Hjälpredan. Exempel på sådana verktyg är Säkert växtskydds mobilapplikation och broschyren Hjälpredan, som tillhandahållits av Säkert växtskydd genom LRF. Säkert växtskydds mobilapplikation kommer att finnas tillgänglig till och med den 30 november 2024.
Läs mer om Hjälpredan på Kemikalieinspektionens webb
Nya regler om skyddsämnen och synergister
(2024-06-18)
EU-kommissionen har beslutat om en ny förordning (EU) 2024/1487 om skyddsämnen och synergister som börjar att gälla den 19 juni 2024. Skyddsämnen är ämnen eller blandningar som tillsätts ett växtskyddsmedel för att eliminera eller reducera fytotoxiska effekter av medlet på grödan. Synergister samverkar med det verksamma ämnet för att förbättra dess effekt. På Kommissionens webbplats kan du läsa mer om de nya reglerna.
Här hittar du den nya förordningen om skyddsämnen och synergister på vår regelsida.
Miljömål om minskad användning av särskilt farliga ämnen
(2024-03-13)
Regeringen beslutade 2021 om ett nytt etappmål inom miljömålssystemet som innebär att användningen av växtskyddsmedel med särskilt farliga egenskaper ska minska väsentligt till 2030. Etappmålet bidrar till att uppnå bland annat miljömålen för giftfri miljö, god vattenkvalitet och ett rikt odlingslandskap.
För att nå etappmålet behöver användningen av växtskyddsmedel som innehåller kandidatämnen för substitution minska. Kandidatämnen har särskilt farliga egenskaper och kan vara mycket långlivade i miljön. De kan också vara cancerframkallande eller hormonstörande. De som använder växtskyddsmedel i sitt yrke kan bidra till att målet nås genom att, när det är möjligt, välja preparat som inte innehåller kandidatämnen för substitution eller behovsanpassa användningen. Andra viktiga aktörer för att kunna nå målet är myndigheter, forskningsinstitutioner, tillverkare av växtskyddsmedel, rådgivare och försäljare.
Inom kort lanserar Kemikalieinspektionen en ny version av bekämpningsmedelsregistret. Där kommer det vara enkelt att sortera fram vilka produkter som innehåller kandidatämnen för substitution. Mer information kommer att läggas ut på Kemikalieinspektionens webbplats när den nya versionen lanseras.
Glyfosat får förnyat godkännande i tio år
(2023-11-30)
EU-kommissionen har beslutat att förnya godkännandet för glyfosat till och med den 15 december 2033. Beslutet, som kommer efter en omfattande vetenskaplig utvärdering av miljö- och hälsorisker, innebär att växtskyddsmedel som innehåller glyfosat som verksamt ämne kan fortsätta användas. Företag som vill fortsätta att sätta ut växtskyddsmedel med glyfosat på den svenska marknaden behöver ansöka senast den 15 mars 2024 om ett förnyat produktgodkännande hos Kemikalieinspektion.
Läs mer om det förnyade godkännandet för glyfosat i Kemikalieinspektionens nyhet.
Läs mer om glyfosat på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.
Läs mer om glyfosat som verksamt ämne på Kemikalieinspektionens webbplats.
Nya krav för adjuvanter (hjälpämnen) från 1 januari 2024
(2023-11-29)
Kemikalieinspektionen kommer att börja begära in fler uppgifter för adjuvanter (även kallade hjälpämnen), vid ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedel. Framöver kommer det som gäller för användning av hjälpämnen att regleras i villkoren för varje enskilt växtskyddsmedel. För både obligatoriska och rekommenderade hjälpämnen kommer Kemikalieinspektionen att begära in uppgifter om kemiskt namn eller handelsnamn, fullständig sammansättning och visad kompatibilitet med växtskyddsmedlet. För obligatoriska hjälpämnen krävs även visad effektivitet tillsammans med växtskyddsmedlet, precis som idag.
De nya kraven kommer att gälla för ansökningar som skickas in från och med 1 januari 2024.
Bakgrunden är att från och med den 24 mars 2023 får hjälpämnen till växtskyddsmedel inte innehålla tillsatsämnen som finns listade i Bilaga III till förordning 1107/2009. Bilaga III tar upp 144 tillsatsämnen som är förbjudna i både hjälpämnen till växtskyddsmedel och i växtskyddsmedel, enligt förordning (EU) 2021/383.
Läs mer om kraven för hjälpämnen i Bilaga III i förordning (EU) 2021/383 Länk till annan webbplats.
Här hittar du utskicken Aktuellt om växtskyddsmedel
Här hittar du det senaste Aktuellt om växtskyddsmedel, september 2024 Länk till annan webbplats.
Tidigare utskick hittar du på sidan Nyhetsbrev från Kemikalieinspektionen
Du kan anmäla dig för att prenumerera på kommande utskick av Aktuellt om växtskyddsmedel med följande länk:
Prenumerera på Aktuellt om växtskyddsmedel Länk till annan webbplats.