Träskyddsmedel med kreosot
Innehållsförteckning:
Kreosot är en blandning av många olika ämnen och är en restprodukt vid torrdestillation av stenkol för att tillverka koks. Sedan sent 1800-tal har kreosot använts för att impregnera trä som skydd mot angrepp av röta och skadeinsekter.
Om du är en privatperson och vill veta mer om olika virke för utomhusbruk se denna webbsida
Läs mer om trä för utomhusbruk
Regler för träskyddsmedel med kreosot
Kreosot är ett bekämpningsmedel som hör till produkttypen träskyddsmedel (produkttyp 8) och regleras av EU:s biocidförordning 528/2012 (BPR). Kreosot är godkänt som verksamt ämne inom EU och det senaste beslutet om förnyat godkännande togs år 2022 och löper fram till och med 31 oktober 2029.
Här finns ämnesgodkännandet för kreosot Länk till annan webbplats..
Kreosot innehåller flera ämnen som har farliga egenskaper för hälsa och miljö. Kreosot är klassificerat som cancerframkallande (Carc. 1B) och och uppfyller kriterierna för långlivade, bioackumulerande och toxiska ämnen (PBT-ämnen) eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande ämnen (vPvB-ämnen). Kreosot uppfyller därmed uteslutningskriterierna i förordningen och sådana ämnen får endast förnyas om vissa undantag är uppfyllda. Det har konstaterats att kreosot uppfyller ett av undantagen för användning till järnvägssliprar och ledningsstolpar för el- och telekommunikation. Detta eftersom ett beslut om att inte godkänna ämnet för dessa användningar skulle innebära oproportionella negativa konsekvenser för samhället jämfört med de risker som uppstår till följd av ämnets användning. Användning av kreosotimpregnerat virke till järnvägssliprar och ledningsstolpar är alltså den enda tillåtna användningen av sådant virke i alla EU:s medlemsstater.
Biocidprodukter som innehåller kreosot måste också godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får användas i Sverige. Vi gör bland annat en bedömning om undantagskriteriet fortfarande är tillämpbart för svenska förhållanden.
Träskyddsmedel med kreosot är godkända av Kemikalieinspektionen i behörighetsklass 1 AV. Det innebär att det krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket för att få använda medlen. Tillstånden är reglerade av föreskrifterna om bekämpningsmedel (AFS 1998:6). Se mer information och hitta den föreskriften på Arbetsmiljöverkets webbsida här Länk till annan webbplats..
Nya villkor för varor behandlade med kreosot
I samband med att ämnesgodkännandet blev förnyat beslutade EU kommissionen att införa nya villkor för varor behandlade med kreosot. Som framgår ovan får träskyddsmedel med kreosot bara användas för att behandla järnvägsslipers och ledningsstolpar och endast i de medlemsländer som konstaterat att behovet av dessa varor överväger riskerna. Echa har publicerat en lista över vilka länder inom EU som tillåter utsläppande på marknaden (tillhandahållande i första led) av kreosotimpregnerade sliprar och el- och telefonstolpar. Listan finns på Echas webbsida här Läs mer om behandlade varor hos Echa Länk till annan webbplats.
Från och med den 30 april 2023 får varor behandlade med kreosot endast släppas ut på marknaden i de EU-länder och med de användningar som står med på listan.
Regler i Reach-förordningen för kreosotimpregnerat virke
Gammalt impregnerat virke kan vara impregnerat med kreosot, exempel på det är järnvägsslipers, staket eller telefonstolpar. Det finns ett förbud för sådant kreosotimpregnerat virke i Reachförordningen. Detta virke får inte användas
- inuti byggnader, oavsett ändamål
- i leksaker
- på lekplatser
- i parker, trädgårdar och anläggningar för friluftsliv där det finns risk för ofta förekommande hudkontakt
- vid tillverkning av trädgårdsmöbler såsom picknickbord
- vid tillverkning, användning och eventuell återbehandling av
- behållare avsedda för odling
- förpackningar som kan komma i kontakt med råvaror, halvfabrikat eller färdiga produkter som är avsedda att konsumeras av människor eller djur
- andra material som kan förorena de varor som anges ovan.
Kemikalieinspektionens tolkning är att ordet ”användas” i denna begränsningsregel är framåtsyftande och att begränsningen inte avser att åtgärda eventuella risker med redan befintliga installationer. Det betyder exempelvis att gamla hus inte behöver rivas på grund av att det är byggt helt eller delvis av virke som är impregnerat med kreosot.
Dessa begränsningsregler framgår av Reach-förordningen Länk till annan webbplats., (EG) nr 1907/2006 (post 31, bilaga XVII) och gäller oavsett hur gammalt virket är.
För att kreosotimpregnerat trä ska få säljas på andrahandsmarknaden och återanvändas av privatpersoner krävs att träet har blivit impregnerat före den 31 december 2002.
Kreosotimpregnerat virke kan vara farligt avfall
Virke som är impregnerat med kreosot kan vara farligt avfall. De giftiga ämnena förstörs inte vid vanlig förbränning utan måste tas om hand i speciella förbränningsanläggningar.
Naturvårdsverket ansvarar för regler om avfall. Om du har frågor om ditt avfall kontakta dem. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.
Du kan även vända dig till kommunen om du har frågor eller för att få reda på var du ska lämna ditt avfall.