Tillsynsvägledning från Kemikalieinspektionen
Ytterligare ett år lider mot sitt slut! Men innan vi säger farväl till 2024 vill vi på Kemikalieinspektionen kasta en blick över axeln och för en kort stund se vad vi har åstadkommit tillsammans.
Under året har ni utvärderat er marknadskontroll för 2023. Sammanställningen visar att det bedrivs en hel del marknadskontroll runt om i landet. Ändå anser fler än hälften av de svarande kommunerna att deras marknadskontroll inte motsvarar behoven som finns i kommunen. Resursbrist, otydligheter i lagstiftningen och svårigheter med nya taxor tros vara några av orsakerna till detta. En del kommuner lyfter fram fortsatt behov av guidning och samverkansprojekt. Samverkansprojekten lyfts fram som en förutsättning för många kommuner att kunna genomföra marknadskontroll på kemikalieområdet. Mer om vad som framkom i utvärderingen finns att läsa på Tillsynswebben, under sidan "Rapportera tillsynsinsatser".
Tillsammans har vi också genomfört ett samverkansprojekt om kemikalier i varor. Vi vill rikta ett speciellt tack för fint samarbete till er som deltog i projektet. Tack även för alla bra tips och frågor som vi fick under projektets gång! Projektrapporten finns publicerad här: Tillsyn 13/24: Tillsyn av kemikalier i varor hos lokala aktörer 2024 - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
Inför 2025
Er almanacka för nästa år är säkert redan fylld av aktiviteter, och fler kommer säkert att skrivas in. Men här kommer några av våra planerade aktiviteter som kan komma att beröra er.
Uppdaterad tillsynsvägledningsplan för år 2025
Kemikalieinspektionens plan för tillsynsvägledning för år 2025 är uppdaterad och finns här: Tillsyn 12/24: Plan för Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning 2022–2025 - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.. Titta gärna där för att få information om vilken tillsynsvägledning vi ger under nästa år.
Tyck till om framtida tillsyn och vägledning
Den 15 januari 2025 kommer Naturvårdsverket att skicka ut ett mejl med två enkäter. Den första enkäten är i form av en remiss. I enkäterna ges alla kommuner, länsstyrelser och försvarsinspektören för hälsa och miljö chansen att tycka till om vilken tillsyn och tillsynsvägledning som nationellt ska prioriteras 2026–2029. Er röst är viktig och vi ber er därför att besvara både remissen om fokusområden för tillsyn till kommande nationella strategi för tillsyn enligt miljöbalken och enkäten om tillsynsvägledning.
En ny nationell strategi för miljöbalkstillsynen 2026–2029 kommer beslutas av Naturvårdsverket i juni 2025. Nya nationella planer för tillsynsvägledning 2026–2027 kommer publiceras hösten 2025.
Läs mer om den nationella strategin hos Naturvårdsverket: Strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2026–2029 Länk till annan webbplats.
Utvärdering och rapportering avseende tillsyn under år 2024
Varje år ska kommuner rapportera information om sin kemikaliekontroll till Kemikalieinspektionen samt redovisa en utvärdering av sin marknadskontrollverksamhet för föregående år.
I år har vi slagit ihop inrapporteringen som omfattas av marknadskontrollförordningen, så ni lätt kan sammanställa vilka kontroller som ni genomfört under 2024 och utvärdera er marknadskontroll. Vi skickade ut denna information den 5 december. I det mejlet fanns också en länk till formuläret som vill ha svar på senast den 31 januari 2025.
Delta i samverkansprojektet om bekämpningsmedel hösten 2025
Kommande höst är det äntligen dags för ett nytt samverkansprojekt om bekämpningsmedel! Projektets huvudsakliga fokus kommer vara att kontrollera att bekämpningsmedel är godkända. De kommuner som väljer att delta kommer att utföra inspektioner hos återförsäljare som säljer bekämpningsmedel med stöd av vägledningsmaterial som vi på Kemikalieinspektionen tar fram. Projektet kommer fokusera på biocidprodukter som exempelvis råttmedel och musmedel, insektsmedel, träskyddsmedel och båtbottenfärger.
Projektet inleds med ett uppstartswebbinarium torsdagen den 4 september 2025. Den operativa fasen är tänkt att vara under september till mitten av november 2025. Ni kan själva välja antal samt omfattning av inspektionerna ni utför. Exempel på typer av distributörer som kan bli aktuella att kontrollera är butiker, grossister och varuhus inom trädgård, husdjur, båt, bygg, skadedjursbekämpning och friluftsliv.
Målsättningen med samverkansprojektet är att främja en enhetlig och effektiv tillsyn med hög regelefterlevnad hos distributörer av bekämpningsmedel. Projektet är ett tillfälle att erbjuda kommuninspektörer utbildning och möjlighet att utbyta erfarenheter gällande tillsyn inom området.
Vi planerar även att ha ett samverkansprojekt gällande växtskyddsmedel. Den aktiviteten kommer kopplas samman till kommande period för den nationella kontrollplanen (NKP) och kommer troligtvis ske under våren 2026. Mer information om delen avseende växtskydd kommer komma senare.
Mer information om projektet finns på projektsidan "Bekämpningsmedel 2025 – biocidprodukter" på tillsynswebben. Information om hur och när man anmäler sig kommer om under våren, men planera gärna in att delta redan nu!
Webbinarium: inrapportering av nationell tillsyn utförd år 2024 – växtskyddsmedel och biocidprodukter
Kemikalieinspektionen bjuder in kommuner och länsstyrelser att delta i ett webbinarium om inrapportering av nationell tillsyn gällande växtskyddsmedel och biocidprodukter. Enligt EU:s kontrollförordning om kontroll i livsmedelskedjan respektive EU:s biocidförordning ska alla medlemsländer rapportera in de kontroller som gjorts föregående år. Vi använder uppgifterna för att kunna rapportera till EU-kommissionen samt för att kunna göra uppföljning och framåtsyftande analys av den nationella kontrollen. Detta är värdefulla data som används bland annat som underlag i den nationella kontrollplanen för växtskyddsmedel.
Senast den 31 januari 2025 ska ni rapportera in de kontroller som utförts under år 2024. Webbinariet är ett bra tillfälle för er att påbörja eller till och med avsluta inrapporteringsarbetet.
Hur och när?
Webbinariet hålls torsdagen den 16 januari 2025 kl. 13.00–15.30. Under webbinariet kommer vi att gå igenom de frågor som ställs i formulären. Formulären skickades ut till er registrator den 4 december. Inloggningslänk till webbinariet kommer att skickas ut direkt till dem som anmäler sig. Välj om du vill delta i både växtskyddsmedels- och biociddelen eller bara i den ena. Se dagordningen nedan för tider. Sista anmälningsdag är fredagen den 10 januari.
Anmäl dig här: https://a.entergate.se/kemi/webbinarium_bkm_jan2025 Länk till annan webbplats.
Jordbruksverket kommer att medverka i webbinariet då vissa frågor i växtskyddsmedelsenkäten omfattar användningen av växtskyddsmedel. Det kommer finnas möjlighet att ställa skriftliga frågor både till Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket under webbinariet. Vi kommer att publicera de frågor som vi inte hinner besvara under webbinariet på Kemikalieinspektionens tillsynswebb Länk till annan webbplats..
DAGORDNING
| |
Inloggning
| Ni kan logga in till webbinariet från kl. 12.45 |
Introduktion
| Kl. 13.00 – 13.10 - Presentation av oss som pratar samt praktikaliteter kring mötet - Varför vi ska rapportera
|
Formuläret
| Kl. 13.10 – 14.00 - Genomgång av inrapportering av växtskyddsmedel
|
Paus | Kl. 14.00 – 14.15
|
Formuläret
| Kl. 14.15 – 15.30 - Genomgång av inrapportering av biocidprodukter/biocidbehandlade varor
|
Har du frågor om webbinariet, kontakta:
- Jenny Karlsson (för biocid), telefon: 08-519 41 296 E-post: jenny.karlsson@kemi.se
- Åsa Skytt (för växtskyddsmedel), telefon: 08-519 41 186 E-post: asa.skytt@kemi.se
Krav på tillstånd för privatpersoner för att köpa frätande propplösare
Från den 1 januari 2025 behöver privatpersoner tillstånd från länsstyrelsen för att köpa och använda frätande propplösare.
Vi har samlat mer information om propplösare här:
- Frätande propplösare – kort om reglerna: Frätande propplösare – kort om regler - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
- Frågor och svar för dig som säljer propplösare: Frågor och svar för dig som säljer propplösare - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
- Propplösare - information riktad till privatpersoner: Propplösare - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
Sist men inte minst, än en gång ett stort tack för årets insatser! Vi önskar er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!