Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo

Råd för en kemikaliesmart vardag

Allt består av kemiska ämnen. De kemiska ämnen som människan tillverkar eller får ut ur naturen har starkt bidragit till en ökad välfärd. Men en del har också orsakat allvarliga skador på människa och miljö. Alla kemiska ämnen är inte farliga men kan ändå innebära risker om de hanteras fel. Här får du några tips och råd som kan hjälpa dig att göra medvetna kemikaliesmarta val i din vardag.

 

Hantera kemiska produkter på ett säkert sätt 

För att minska risken för olyckor med farliga kemiska produkter behöver du veta hur du ska använda produkterna på ett säkert sätt. Det kan du ta reda på genom att titta efter varningsmärkningen och läsa instruktionerna på produkternas förpackningar. Du behover också förvara produkterna oåtkomligt för barnen och aldrig flytta över kemiska produkter till exempelvis burkar, muggar, läskflaskor eller liknande. Exempel på kemiska produkter är maskindiskmedel, tvättmedel, propplösare, ugnsrengöring, målarfärg, lim, mineralolja, lampolja, tändvätska, medel mot ogräs, möss och insekter, kylarvätska, batterisyra, bensin och spolarvätska. 

Fler råd om hur du kan minska risken för olyckor med farliga kemiska produkter finns här 

Handla säkert på nätet

Det finns ett stort utbud av varor på nätet, till exempel textilier, leksaker och elektronik. Om du beställer något via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den varan inte av samma lagkrav som varor i EU. Det innebär att varan kan innehålla kemiska ämnen som är förbjudna i EU, eftersom de kan innebära risker för hälsa och miljö. När du handlar varor över nätet, eller på semestern i ett land utanför EU, är det därför tryggast att endast handla sådant som är tillverkat för att kunna få säljas i EU.

Läs mer om att handla säkert på nätet

Din rätt att få information när du handlar

När du handlar varor i EU har du som privatperson rätt att få information om en vara innehåller något av ämnena på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Listan kallas för kandidatförteckningen. Om du frågar efter denna information, ska den som säljer varan kunna tala om ifall den innehåller något särskilt farligt ämne och i så fall vilket. Det ska ske utan kostnad och inom 45 dagar från det att du har frågat efter informationen.

Läs mer om din rätt att få information

Använd varor som de är tänkta att användas

Om du använder varor som de är tänkta att användas minskar du risken för att du får i dig farliga kemiska ämnen. Till exempel är det inte lämpligt att ett barn suger på nycklar eller mobiltelefoner, eftersom barnet då kan få i sig farliga kemiska ämnen som bly och flamskyddsmedel. Om det redan har hänt är det bra att komma ihåg att några enstaka tillfällen sällan spelar någon roll.

Leksaker är ofta säkrare för barn än andra saker

Leksaker är ofta säkrare för barnen att leka med än andra saker. Det beror på att leksaker inte får innehålla många ämnen som får finnas i andra saker. Kemikaliereglerna för leksaker förbjuder fler ämnen än reglerna för andra saker. År 2013 skärptes kemikaliereglerna för leksaker. Därför är nyare leksaker oftast säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker.

Läs mer om barn och kemikalier på webbplatsen kemikalieribarnsvardag.se 

Ventilation och dammtorkning

God ventilation håller luften renare och får bort de ämnen som kommer ut i luften när exempelvis plast åldras, när din TV eller dator används och blir varm eller när du får hem nyköpt textil eller nya byggnadsmaterial.

Rekommendationer för luft och ventilation finns på Boverkets webbplats

Tvätta nya textilier innan du använder dem för första gången

Kemikalier används för att framställa textilier. Vissa kemikalier kan också finnas i de färdiga tygerna för att ge exempelvis färg, flamskydd och impregnering. Ibland tillsätts särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla under långa transporter. En del kläder innehåller bakteriedödande medel för att motverka dålig lukt. Det är bra för miljön att handla begagnad textil istället för ny. I begagnad textil har överskottsfärg, och många andra kemiska ämnen som används vid tillverkningen av textil, redan tvättats ur. Det är bra att tvätta nya textilier som ska användas närmast huden, till exempel kläder och bäddtextil, innan du använder dem för första gången.

Läs om textilier och hållbarhet på hallakonsument.se

Undvik antibakteriellt behandlade varor

Allt fler varor behandlas med kemiska ämnen för att minska till exempel bakterietillväxt och dålig lukt. Det kan handla om allt från kläder och skärbrädor till kattsand och toalettsitsar. På varan kan det till exempel stå "behandlat mot dålig lukt", "for lasting freshness", "anti-odour", "hygienic protection", "antimicrobial". Men de antibakteriella ämnena försvinner vanligtvis ut i sköljvattnet redan vid de allra första tvättarna och kommer då ut i miljön där de kan orsaka skada. Ämnena misstänks också kunna bidra till den ökande antibiotikaresistensen i samhället. Därför är det bättre att undvika varor som är behandlade med antibakteriella ämnen.

Läs mer om antibakteriellt behandlade varor

Miljömärkning av varor

Om en vara är miljömärkt kan det innebära att varan är fri från rester av vissa kemikalier, men eftersom det finns olika miljömärkningar som ställer olika höga krav är det bra att ta reda på vad märkningen står för.