Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo

Kemikaliepodden – för en kemikaliesmart vardag

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val.

Du kan prenumerera på Kemikaliepodden via RSS och via iTunes.

Avsnitt 8 – Mensskydd

Finns det farliga kemikalier i mensskydd och andra intimhygienprodukter? I det här avsnittet av podden får vi höra om resultatet av Kemikalieinspektionens kartläggning av innehållet i 35 olika bindor, tamponger, trosskydd och menskoppar.

I avsnittet medverkar Amanda Rosen och Margareta Daho som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 26 juni 2018)

Kemikaliepodden avsnitt 8 finns även i textversion.

Avsnitt 7 – Hormonstörande ämnen

Vad är hormonstörande ämnen för något och vad visar forskningen på området? Finns det ämnen som kan påverka kroppens hormonsystem i vår vardagsmiljö, och vad kan man göra som privatperson för att undvika att utsättas? Det får vi veta mer om i det sjunde avsnittet av Kemikaliepodden.

I avsnittet medverkar Ing-Marie Olsson-Ressner som är enhetschef på Kemikalieinspektionen och Erik Gravenfors som är utredare. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 22 januari 2018)

Kemikaliepodden avsnitt 7 finns även i textversion.

Avsnitt 6 – Kemikalier i textil

Textil är ett material som vi har intill kroppen varje dag – i våra kläder, i lakan, filtar och möbler. Textilier kan innehålla många olika typer av kemikalier och en del av dem kan orsaka problem för hälsa och miljö. I det här avsnittet av Kemikaliepodden pratar vi om kemikalier i textil och hur du som konsument kan undvika att utsätta dig själv eller miljön för skadliga kemikalier i onödan.

I avsnittet medverkar Emma Westerholm som jobbar som utredare och Camilla Westlund som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström, pressansvarig. (Publicerat den 10 oktober 2017)

Kemikaliepodden avsnitt 6 finns även i textversion.

Avsnitt 5 – Kemikalier i barns vardag

I det femte avsnittet av Kemikaliepodden samtalar vi om hur man kan skydda barn från att utsättas för skadliga kemikalier i vardagen. Vilka akut farliga produkter kan finnas i våra hem? Behöver man vara orolig för plastleksaker och ska man använda våtservetter?

I avsnittet medverkar Susanna Norrthon Risberg som arbetar med upplysning och information och Anna Nylander som är utredare på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 31 maj 2017)

Kemikaliepodden avsnitt 5 finns även i textversion.

Avsnitt 4 – Båtbottenfärger

Ska man måla sin båtbotten eller inte? Det är en fråga som många båtägare ställer sig på våren. Hur gör man för att slippa havstulpaner och annan påväxt på skrovet samtidigt som man undviker att skada den känsliga miljön i våra sjöar och hav? Måste man måla och vilka regler gäller i olika vatten?

I avsnittet medverkar Anneli Rudström som jobbar med upplysning och information och Markus Klar som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 29 mars 2017)

Kemikaliepodden avsnitt 4 finns även i textversion.

Avsnitt 3 – Plast

Duschdraperier, trädgårdshandskar, yogamattor… Plast kan finnas lite varstans i vår vardag. Men kan det finnas skadliga ämnen i plast? Är det skillnad mellan olika sorters plast? Och hur kan man undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan?

I avsnittet medverkar Frida Ramström, inspektör och Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 27 februari 2017)

Kemikaliepodden avsnitt 3 finns även i textversion.

Avsnitt 2 – Sexleksaker

Omkring hälften av svenskarna mellan 20 och 45 år äger sexleksaker. Men kan sexleksakerna innehålla skadliga kemikalier? Och hur kan man i så fall göra för att välja så kemikaliesäkra sexleksaker som möjligt? Detta reder vi ut i avsnitt två av Kemikaliepodden.

I avsnittet medverkar Karin Rumar och Frida Ramström som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 23 januari 2017) 

Kemikaliepodden avsnitt 2 finns även i textversion.

Avsnitt 1 – Kemikalier i hemelektronik

Vilka skadliga kemikalier kan finnas i vanlig elektronik som vi har hemma? Behöver man vara orolig om man har skruvat isär en dator tillsammans med sina barn? Och hur kan man göra för att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? Premiäravsnittet av Kemikaliepodden handlar om kemikalier i hemelektronik.

I avsnittet medverkar Mariana Pilenvik och Magdalena Salomonsson som är inspektörer på Kemikalieinspektionen. Programledare är Björn Malmström som är pressansvarig. (Publicerat den 13 december 2016)

Kemikaliepodden avsnitt 1 finns även i textversion.