Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo

På webbplatsen hannashus.se får barn lära sig att bli mer medvetna om riskerna med farliga kemiska produkter. Syftet är att minska antalet olyckor i hemmet.

Tecknad bild av Hanna och Hannas hus

Följ med Hanna och finn farorna i hennes hus!

Varje år skadas flera hundra barn på grund av att de har kommit i kontakt med farliga kemiska produkter som är vanliga i våra hem, såsom tändvätska, maskindiskmedel eller tvättmedel. För att skydda barnen bättre och öka medvetenheten hos både barn och vuxna om den viktiga varningsmärkningen lanserar nu Kemikalieinspektionen, i ett samarbete med Danmark, Finland, Island och Norge, den pedagogiska webbplatsen hannashus.se.

Hannashus.se är tänkt som ett verktyg för lärare i undervisningen om kemikalier och kemiska produkter. Förhoppningen är att minska antalet olyckor kopplade till användningen av kemikalier i vardagen. Hannashus.se upplyser därför om farosymbolerna på vanliga kemiska produkter, fast på ett roligare och engagerande sätt.

På hannashus.se kan du klicka dig runt bland olika vardagssituationer i hemmet och svara på frågor om varför du tror att Hannas mamma, syster, pappa eller bröder gör på ett visst sätt, i kontakten med farliga kemiska produkter.

Hannashus.se har tagits fram genom samarbete med nordiska myndigheter och Nordiska ministerrådet.

Gå till hannashus.se

Visste du att?

Många vanliga hushållskemikalier kan vara farliga om du hanterar dem fel. Därför är det viktigt att du kan hantera kemikalierna på rätt sätt och att du känner till farosymbolerna och kan undvika olyckshändelser. De nya farosymbolerna som kallas faropiktogram har en vit bakgrund och röd ram. De ersätter de tidigare farosymbolerna med orange bakgrund.

Quiz - Testa dina kuns­kaper: kan du faro­sym­bo­ler­na?

Testa dina kunskaper med denna interaktiva quiz (kräver att din webbläsare har insticksmodulen för Flash).

Här kan du öppna quizen i ett separat fönster.

Producerad i samarbete med Nordiska ministerrådets kemikaliegrupp.