PFAS – Vilken myndighet gör vad?
PFAS-föroreningar berör många olika aktörer i samhället och många myndigheter är inblandade i tillsyn och regelutveckling. Den här PFAS-guiden är ett samarbete mellan flera olika myndigheter. Vi försöker guida dig rätt bland vår information om PFAS.
-
Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö
Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö har till uppgift att se till att Försvarets verksamheter samt Försvarets materielverk, Fortifikationsverket och Försvarets radioanstalt följer miljölagstiftningen (miljöbalken med flera).
När uppgiften utförs är Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö inte underställd överbefälhavaren inom Försvarsmakten. Exempel på områden som bevakas är miljö, hälsa, natur, avlopp, avfall och kemikalier.
Information om Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö på Försvarets webbplats
-
Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att vägleda vattenmyndigheterna och länsstyrelserna i deras arbete med att bedöma miljöstatusen i våra vattendrag och sjöar samt att fastställa miljökvalitetsnormer för dessa (vattenförvaltning).
För att bedöma miljöstatusen finns det gränsvärden för PFOS i vatten och fisk. Gränsvärden finns i Havs- och vattenmyndighetens föreskrift HVMFS 2013:19, reviderad genom 2015:4
Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för havsmiljöförvaltning enligt havsmiljöförordningen. Målet är att god miljöstatus ska uppnås. En indikator för att bedöma miljöstatusen i haven är trenden för hur mycket perfluorerade föreningar som förekommer i fisk och sillgrissleägg.
Information om god miljöstatus och miljökvalitetsnormer med indikatorer för Nordsjön och Östersjön finns i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2012:18)
Havs- och vattenmyndigheten är den centrala vägledande myndigheten i Sverige i arbetet med vattenskyddsområden samt vattenuttag.
Havs- och vattenmyndighetens vägledningar
Myndigheten vägleder lokala och regionala myndigheter i frågor som rör inrättande av nya vattenskyddsområden, omarbetning av äldre vattenskyddsområden och i viss mån tillämpningen av redan fastställda skyddsföreskrifter.
Havs- och vattenmyndighetens information om vattenskyddsområden
Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för miljöövervakning av hav, inlandsvatten grundvatten och sötvatten.
Havs- och vattenmyndighetens information om miljöövervakning av hav, inlandsvatten och grundvatten
Havs- och vattenmyndighetens information om miljöövervakning av sötvatten
-
Kemikalieinspektionen
Kemikalieinspektionen ansvarar för de regler om PFAS som gäller hur ämnena används i dag. Kemikaliereglerna är i stort sett harmoniserade inom EU där kemikalieförordningen Reach är det viktigaste regelverket.
Kemikalieinspektionen har ett nationellt åtgärdsprogram för PFAS där olika aktiviteter ingår, bland annat att ta fram och förvalta den här webbguiden.
Kemikalieinspektionens åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen
-
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket värderar risker med PFAS i dricksvatten och matfisk och ger rekommendationer om hur riskerna ska hanteras.
Livsmedelsverket vägleder kommunerna i deras kontroll av dricksvatten. Kommunen är i normalfallet kontrollmyndighet (operativ tillsynsmyndighet) för PFAS i sådant dricksvatten som omfattas av livsmedelslagstiftningen.
Livsmedelsverket är operativ tillsynsmyndighet för vissa livsmedelsindustrier som använder eget dricksvatten i sin verksamhet.
-
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen övervakar nivån av PFAS i ytvatten och grundvatten. Vi väljer ut var vattenprover ska tas utifrån vilken påverkan som finns i ett område. Det kan vara från förorenade områden, till exempel brandövningsplatser, eller andra verksamheter och industrier. Övervakningen genomförs ofta tillsammans med Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen deltar också i tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet. Det innebär att verksamhetens miljöpåverkan vägs mot olika enskilda och allmänna intressen. Om verksamheten beviljas tillstånd kan villkor sättas för att begränsa utsläpp av PFAS till miljön, till exempel krav på rening av utsläppsvatten.
Länsstyrelsen har en rådgivande funktion gentemot kommunerna, både vid tillsyn av verksamheter som hanterar PFAS och vid bedömning av påverkan och risker med PFAS i miljön.
-
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har experter på brandsläckning och brandsläckningsmetoder. Myndigheten har i uppgift att stödja räddningstjänsterna att genomföra effektiva räddningsinsatser samt uppmuntra till utveckling av teknik och metodik. Myndigheten har utbildningar för räddningstjänstens personal, bland annat i brandsläckning med skum. I samband med MSB:s utbildningar är vi också själva användare av släckskum. Kunskaper om taktisk användning av skum som släckmedel är en viktig del i utbildningen av brandpersonal. MSB rekommenderar räddningstjänsterna att använda alternativa släckmetoder för att minska skumanvändningen.
Med anledning av de skador på miljön som orsakats av bland annat av släckskum så måste räddningstjänsterna och andra användare minimera användningen till de tillfällen då släckskum är det enda fungerande släckmedlet. MSB arbetar med att påskynda utvecklingen av nya släckmetoder som kan ersätta dagens släckskum med släckmedel som inte påverkar oss människor och vår miljö negativt.
-
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har en central roll i svenskt miljöarbete. Myndigheten stödjer och driver på myndigheter och verksamhetsutövare i hur de ska använda miljöbalken och vägleder också i andra frågor, till exempel hur miljöövervakning ska gå till.
Naturvårdsverket ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning och miljöforskning.
Perfluorerade ämnen i miljön - resultat från Naturvårdsverkets miljöövervakning
Naturvårdsverket är en av flera centrala myndigheten som vägleder regionala och lokala myndigheter. Naturvårdsverket har i samarbete med Statens geotekniska institut (SGI) tagit fram en gemensam vägledning om hur högfluorerade ämnen (PFAS) kan riskbedömas och åtgärdas på förorenade områden.
2015 gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka förekomsten av PFAS i våra vatten. Redovisningen ska användas i det fortsatta arbetet med att bättre kontrollera och begränsa människors exponering och vad som kommer ut i miljön. Det är angeläget att dataunderlaget används på lokal, regional och nationell nivå för att begränsa riskerna.
Naturvårdsverkets rapport till regeringen om PFAS och växtskyddsmedel i våra vatten
Naturvårdsverket fick 2017 i uppdrag att fortsätta arbetet med inventering, riskbedömning och analyser av samtliga platser där brandskum med innehåll av svårnedbrytbara, fluorbaserade miljögifter (PFAS) har hanterats.
Naturvårdsverkets information om fördjupad miljöövervakning av PFAS och växtskyddsmedel i vatten
-
SGI, Statens geotekniska institut
Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet som arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden.
SGI har det nationella ansvaret för forskning, teknikutveckling och kunskapsuppbyggnad när det gäller förorenade områden och i det uppdraget ingår bland annat att ta fram vägledningsmaterial och att ge utbildningar i frågor som kopplar till utredning och sanering av förorenade områden.
SGI har tagit fram preliminära riktvärden för högfluorerade ämnen (PFAS) i mark och grundvatten. De finns i SGI Publikation 21. Publikationen är ett stöd vid bedömning av miljö- och hälsorisker inom PFAS-förorenade områden.
SGI kan genom avtal med Naturvårdsverket bistå med kortfattad kostnadsfri rådgivning till samtliga länsstyrelser i bidrags- och tillsynsärenden och i länsstyrelsernas arbete med tillsynsvägledning till kommuner. Vi ger även råd kring ansvarsutredningar och i andra miljöjuridiska frågor som rör förorenade områden. Stödet inom tillsynsvägledningen till kommuner ger vi enklast genom att länsstyrelsen hänvisar kommunen till oss så att vi kan hjälpa kommunen med råd i det aktuella tillsynsärendet. Avtalet omfattar dessutom stöd till kommuner som med bidrag från Naturvårdsverket utför efterbehandlingsprojekt.
-
SGU, Sveriges geologiska undersökning
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har ansvar för frågor som rör Sveriges geologi, det vill säga berg, jord och grundvatten. Ansvaret för grundvattenfrågor delas med Havs- och vattenmyndigheten, vattenmyndigheterna och länsstyrelserna. SGU ger råd till andra myndigheter, länsstyrelser, kommuner och allmänhet i frågor om grundvatten. Myndigheten ansvarar även för miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet.
Information om miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet
SGU meddelar föreskrifter om grundvatten. Myndigheten ansvarar för att vägleda och stödja vattenmyndigheterna och länsstyrelserna i deras arbete med
- ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)
- grundvattendirektivet (2006/118/EG)
SGU samverkar i dessa frågor med Havs- och vattenmyndigheten som har ett övergripande ansvar för allt sötvatten, både yt- och grundvatten.
SGU:s information om regler för vattenförvaltning
Vattenförvaltningsarbetet innebär bland annat att vattenmyndigheterna ansvarar för riskbedömningar av grundvattenförekomster. Vattenmyndigheterna ska i detta arbete identifiera potentiella föroreningskällor och därefter upprätta övervakningsprogram för föroreningar som kan finnas i grundvattnet. SGU bistår vattenmyndigheterna med underlag i dessa frågor. Om det finns föroreningskällor, till exempel brandövningsplatser och metallindustri, inom ett tillrinningsområde för en grundvattenförekomst så kan det inom ramen för vattenförvaltningens övervakning krävas provtagning för att se om det finns PFAS-ämnen i vattnet.
SGU bedriver viss övervakning av grundvattnets kvalitet och kvantitet. Det görs dels genom miljöövervakning, och dels genom nivåmätningar i SGU:s grundvattennät.
SGU:s information om miljöövervakning
SGU:s information om nivåövervakning
SGU samlar även andras provtagningsresultat i Vattentäktsarkivet. PFAS har tidigare inte provtagits i någon större utsträckning, men vissa screeningundersökningar har genomförts.
SGU:s information om vattentäktsarkivet
SGU är ofta remissinstans för frågor om samhällsplanering bland annat grundvattenuttag och vattenskyddsområden.
SGU:s information om vattenskyddsområden
SGU:s information om privata brunnar
SGU ansvarar för att undersöka och sanera förorenade områden där nedlagda statliga myndigheter har ett ansvar. Myndigheten medverkar också som huvudman för undersökning och sanering av områden som saneras med bidrag från Naturvårdsverket. SGU samverkar med Naturvårdsverket och SGI för att öka saneringstakten.