Informationsfilm om en kemikaliesmart vardag

I denna informationsfilm på drygt tre minuter får du enkla råd och tips om hur du kan skydda dina barn mot att skadas av kemikalier.

Textversion av filmen

Hej jag heter Frida Ramström och jag jobbar som inspektör på Kemikalieinspektionen. Jag ska berätta för dig vad du kan göra för att ge barnen en kemikaliesmart vardag.

  • Ett av de allra bästa sätten att skydda sina barn från farliga kemikalier hemma är att ha god ventilation. Då blir luften renare och man får bort många av de farliga ämnen som kan läcka ut från till exempel dator, tv eller möbler och textil.
  • De kemiska ämnen som läcker ut från varor i våra hem, till exempel från textilier, hamnar i dammet. Därför kan det vara bra att dammtorka ganska ofta. Speciellt i rum där små barn kryper och leker.
  • Leksaker är säkrare för barn att leka med än andra saker. Det beror på att de är tillverkade med hänsyn till att barn är extra känsliga för skadliga kemiska ämnen. När det gäller leksaker för de minsta barnen så tar reglerna hänsyn till att barnen kan stoppa leksakerna i munnen.
  • Nya leksaker är säkrare än leksaker köpta före 2013. Då skärptes EU:s krav på kemikalier i leksaker. Då förbjöd man många farliga ämnen som tidigare hade varit tillåtna. Därför kan det vara bra att rensa bort gamla leksaker som man har hemma.
  • Tvätta gärna kläder, gosedjur och lakan innan ditt barn använder dem för första gången. Eftersom det kan finnas kvar rester av kemikalier från tillverkningen.
  • Ett annat sätt att skydda både barn och miljön är att köpa begagnad textil. Då har överskottsfärger och andra kemikalier som använts vid tillverkningen redan tvättats ur.
  • Det allra viktigaste för att ge barn en kemikaliesmart vardag och skydda dem från farliga kemikalier det är att skydda dem från farliga kemiska produkter. Det kan vara propplösare, tändvätska, olja till oljelampor, bensin, målarfärg och tvätt- och rengöringsmedel. Ja faktiskt alla kemiska produkter som har varningssymboler på sina förpackningar. Vissa av de här produkterna kan ge allvarliga symptom bara vid till exempel ett litet stänk i ögat eller en om en liten mängd kommer in i näsan eller i munnen. Därför ska man förvara såna här kemikalier oåtkomligt för barnen. Även knappcellsbatterier behöver förvaras oåtkomligt eftersom de kan ge allvarliga frätskador om ett barn råkar svälja ett.
  • Det är populärt att göra eget slime. Det finns recept där man bland annat använder lim som ingrediens. Men lim det är säkert att limma med men inte säkert att ha i såna här produkter som barn har så nära huden.
  • Och tänk på att bara använda kemikalier såsom de är tänkta att användas. Det är extra viktigt när de har varningsmärkning.

Följer du de här råden så har du gjort väldigt mycket för en kemikaliesmart vardag.

Senast uppdaterad 5 december 2022