Upphandlingskriterier för en giftfri förskola

Kemikalieinspektionen har i samarbete med Upphandlingsmyndigheten tagit fram upphandlingskriterier för vissa material till förskolan såsom leksaker/hobbymaterial, möbler, textil, köks-/serveringsutrustning.

Gå direkt till Upphandlingsmyndigheten och läs mer om Giftfri förskolalänk till annan webbplats

Om kriterierna för Giftfri förskola

Hållbarhetskriterierna består av krav inom följande produktområden:

Leksaker och hobbymaterial

Kraven omfattar

  • produkter som CE-märkts under leksaksdirektivet, samt
  • hobbymaterial som inte klassificerats som leksak och därför inte har CE-märkts (exempel på hobbymaterial är piprensare, flörtkulor, penslar m m som inte är avsedda för lek)

Köks- och serveringsutrustning

Produktområdet omfattar all typ av utrustning som används för tillagning och servering i förskolans kök. En mängd olika material används för denna typ av produkter, t.ex. rostfritt stål, keramik, glas och plaster.

Möbler

Möbler är ofta sammansatta av många olika typer av material. Det kan vara trävirke, träfiberskivor, metaller, plaster, läder/skinn, stoppmaterial, textilier och glas. Många material kan innehålla eller tillsättas hälso- och miljöfarliga ämnen eller ge upphov till stor kemikalieanvändning eller ge stora utsläpp vid tillverkningen. Möbler med kort livslängd belastar miljön genom att de tidigt kasseras och måste ersättas med nya.

Textil

Hållbarhetskriterierna för textilier har arbetats fram av en expertgrupp bestående av representanter från branschen, upphandlande myndigheter, myndigheter och intresseorganisationer. Det är förslag som ska hjälpa upphandlare att ställa hållbarhetskrav vid upphandling av textilier.

Dessa hållbarhetskriterier är avsedda för upphandling av textilier och omfattar:

  • Yrkeskläder: arbetskläder med specialfunktion (exempelvis smuts-och oljeavvisande) inklusive handskar. Även brandskyddskläder
  • Ytterkläder: vattenavvisande/vattentäta kläder för olika utomhusväder; vindjackor, impregnerade kläder, regnkläder
  • Kläder för inomhusbruk: kläder för inomhusbruk inklusive koftor, patientkläder
  • Barnkläder
  • Inrednings-och dekorationstextil: dukar, mattor, gardiner, kuddar, ljudabsorbenter, skärmväggar, filtar
  • Bäddtextil och handdukar: madrassöverdrag, sänglinnen, hygientextilier
Senast uppdaterad 13 januari 2021