Logotyper från  EU-projektet AskREACH som finansieras av EU:s miljöprogram Life

Kemikalieappen

Prylar som du använder i din vardag, exempelvis mobiltelefoner, heminredning och kläder, kan ibland innehålla farliga ämnen. Med Kemikalieappen kan du ta reda på om och i så fall vilka av dessa ämnen en vara innehåller. Det kan hjälpa dig att göra medvetna och kemikaliesmarta val när du handlar.

Du som konsument har rätt att få information om en vara innehåller något särskilt farligt ämne som finns med på den så kallade kandidatförteckningen. Kandidatförteckningen är en lista över ämnen med egenskaper som gör att de anses särskilt farliga, eftersom de kan ge allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön. Dessa ämnen är tillåtna i vardagsprylar. Med Kemikalieappen kan du enkelt få veta om en vara som du vill köpa innehåller något av dessa särskilt farliga ämnen.

Läs mer om din rätt att få information

Så här fungerar kemikalieappen

  1. Ladda ner och installera Kemikalieappen på din mobiltelefon.
  2. Scanna en vara via Kemikalieappen och följ anvisningarna i din mobil.

Det här händer

  1. Om företaget som säljer varan redan har lagt in information i Kemikalieappen får du inom några sekunder veta om varan innehåller något särskilt farligt ämne.
  2. Om företaget ännu inte har lagt in någon information om varan kan du via appen skicka ett mejl till företaget med din fråga. Företaget har därefter 45 dagar på sig att svara på frågan.

Ifall du inte får något svar så kan det bero på att företag bara behöver svara på frågan om varan verkligen innehåller något särskilt farligt ämne.

Kemikalieappen finns från och med nu tillgänglig för Android- och iOS- telefoner.
Appen är en del av EU-projektet AskREACH som finansieras av EU:s miljöprogram Life.

Ladda ner Kemikalieappen

Ladda ner Kemikalieappen för Android-telefon Länk till annan webbplats.

Ladda ner Kemikalieappen för iOS-telefon Länk till annan webbplats.

Läs mer om Kemikalieappen på Sveriges Konsumenters webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 16 december 2021