Fråga Kemikalieinspektionen

I menyn hittar du några vanliga frågor och svar kopplat till olika regelområden. Vill du själv ställa en skriftlig fråga till Kemikalieinspektionens kan du göra det genom vårt frågeformulär, vilket du når genom "Ställ en fråga - knappen" nedan. Normalt svarar vi på skriftliga frågor inom 7 arbetsdagar, ofta fortare än så.

Vi svarar främst på frågor om ansvar och skyldigheter inom Kemikalieinspektionens verksamhetsområde, till exempel vilka regler som gäller om du vill tillverka, importera och sälja kemiska produkter och varor. Du som är inspektör kan ställa frågor här för att få tillsynsvägledning från våra tillsynsenheter. Dessa hanteras skilt från frågor från företag och allmänheten.

Frågor om specifika produkter, innehåll eller risker med användning kan vi oftast inte svara på och rekommenderar då att du istället kontaktar det företag som tagit fram produkten. De har ansvar för att produkten är säker att använda och ska ha kunskap om sina produkters innehåll och eventuella skadliga egenskaper.

Ibland får vi frågor som ligger utanför vårt ansvarsområde. Här kan du se vart du kan vända dig med frågor som vi inte kan besvara.

Alla frågor som kommer in till oss omfattas av offentlighetsprincipen. Observera därför att allt du skickar in till myndigheten blir en offentlig handling som kan lämnas ut vid förfrågan.

Om du hellre vill prata med oss kan du ringa 08-519 41 111, under våra telefontider.

Våra ordinarie telefontider är:

  • måndag – onsdag och fredag 09:00 – 11:00,
  • torsdag 13:00 – 15:00.

Telefontjänsten är stängd den 21 juni och vi hänvisar då till vårt webbformulär.

Senast uppdaterad 18 juni 2024