Kemikalieinspektionen letar efter farliga ämnen i sommarvaror

Kemikalieinspektionen har inlett ett tillsynsprojekt av sommarvaror som till exempel uppblåsbara badsaker, strandmadrasser, badtofflor, kylväskor, fiskeutrustning och trädgårdssaker. Tillsynen sker bland webbutiker och bensinmackar och syftet är att minska risken för att konsumenter utsätts för farliga ämnen.

- Vi fokuserar på produkter och material som vi tidigare har sett problem med, till exempel mjuk PVC-plast som bland annat kan finnas i uppblåsbara sommarprylar, billig elektronik som kan innehålla bly och kadmium och skummat material som kan finnas i bland annat badtofflor, säger Karin Rumar som är inspektör på Kemikalieinspektionen.

När Kemikalieinspektionen genomför inspektioner kontrollerar vi att varorna inte innehåller förbjudna ämnen eller ämnen på den så kallade kandidatförteckningen. Kandidatförteckningen listar ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön. Ämnen på kandidatförteckningen omfattas av särskilda krav på information och anmälan enligt EU:s kemikalieförordning Reach. Ämnena kan också senare komma att omfattas av tillståndskrav.

Kemikalieinspektionens rekommendationer till konsumenter för att minska risken för att komma i kontakt med farliga ämnen är att det är bra att vara uppmärksam ifall man handlar från webbutik utanför EU som enbart förmedlar köp, och som inte själv har producerat varorna, säger Karin Rumar.

- Vår erfarenhet är att produkter som direktimporterats av konsumenter ofta har högre andel brister eftersom det inte finns något företag inom EU som ansvarar för kemikaliesäkerheten. Andra och lägre krav kan finnas i länderna utanför EU.

Läs mer

Kort om reglerna för kemiska ämnen i varor

Läs mer om vad du behöver tänka på om du driver en webbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handla säkert på nätet

Läs mer om våra tillsynsprojekt under 2021