Kemikalieinspektionen kontrollerar bekämpningsmedel tillsammans med ett hundratal kommuner

Kemikalieinspektionen har inlett ett nationellt tillsynsprojekt tillsammans med ett hundratal kommuner i hela landet för att kontrollera om kraven för biocidprodukter och växtskyddsmedel följs. För att få sälja dessa medel i Sverige krävs det att produkterna har ett godkännande och att man informerar om hur produkterna ska användas.

– Det är viktigt att företagen följer reglerna så att växtskyddsmedel och biocidprodukter distribueras och hanteras på ett säkert sätt som inte skapar risker för hälsa och miljö, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Syftet med projektet är att verka för en enhetlig och effektiv tillsyn där företagen uppnår en hög regelefterlevnad. Inspektörer från kommunerna kommer att göra inspektioner hos återförsäljare som säljer biocidprodukter (kemiska eller biologiska bekämpningsmedel som används för att bekämpa och kontrollera skadliga organismer) och växtskyddsmedel med stöd av vägledningsmaterial som Kemikalieinspektionen tar fram. Kemikalieinspektionen kommer senare att kontrollera primärleverantörer av bekämpningsmedel genom tips från kommunernas tillsyn.

Ett annat viktigt syfte med projektet är att förebygga att bekämpningsmedel orsakar skada på hälsan och miljön. Bekämpningsmedel som biocidprodukter och växtskyddsmedel är kemiska eller biologiska produkter som är till för att förhindra att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada på egendom eller skadar människors eller djurs hälsa. De egenskaperna gör att bekämpningsmedel i sig själva också kan orsaka skada på hälsan eller miljön. Därför är det viktigt att bekämpningsmedel är godkända och används på rätt sätt.

Under året kommer inspektörerna bland annat att kontrollera:

  • att produkterna som säljs har ett godkännande
  • att produkternas märkning är korrekt
  • att försäljningsstället informerar om hur produkterna ska användas vid försäljning till privatpersoner

Kontrollerna kommer bland annat att omfatta växtskyddsmedel, träskyddsmedel, råttmedel, myggmedel, och båtbottenfärger.

Inspektionerna kommer att anpassas med anledning av rådande omständigheter med covid-19. Det kan exempelvis handla om när i tiden och på vilket sätt som inspektionerna genomförs.

Kommunerna som planerar att delta i projektet

De kommuner och kommunalförbund som anmält att de kommer att medverka i projektet med kontroller av bekämpningsmedel är:

Ale, Alingsås, Aneby, Arvika, Avesta, Bjurholm, Botkyrka, Båstad, Degerfors, Ekerö, Eksjö, Eskilstuna, Falkenberg, Flen, Gnesta, Gotland, Grums, Göteborg, Habo/Mullsjö, Hallstahammar, Hedin, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall/Nordanstig, Håbo, Härnösand, Höganäs, Jönköping, Kalmar, Katrineholms, Kramfors, Kumla, Kungsbacka, Kungälv, Kävlinge, Laholm, Landskrona, Laxå, Lerum, Lidingö, Lidköping, Linköping, Ljungby, Ljusdal, Lomma, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Malå, Mariestad/Töreboda/Gullspång, Markaryd, Mjölby/Boxholm/Ödeshög, Mora/Orsa, Mölndal, Mönsterås, Nordmaling, Norrhälsinge miljökontor, Norrköping, Nybro, Nyköping, Nässjö, Piteå, Ragunda, Region Gotland, Rättvik, Sandviken, Sjöbo, Skara, Skellefteå, Solna, Stockholm, Storuman, Strängnäs, Sundsvall, Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, Söderåsens miljöförbund, Sölvesborg/Olofström/Karlshamn, Tanum, Tierp, Trelleborg, Trosa, Täby/Vaxholm, Uddevalla, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Varberg, Vellinge, Vetlanda, Vänersborg, Västervik, Västerås, Åmål, Åre, Åtvidaberg, Örebro, Östersund, Österåker, Östhammar

Läs mer om reglerna för bekämpningsmedel Länk till annan webbplats.

För mer information, kontakta gärna:
Eva Rackow, inspektör, 08-519 41 146
Jenny Karlsson, inspektör, 08-519 41 296
Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se
Kemikalieinspektionens upplysningstjänst Länk till annan webbplats.