Kemikalieinspektionen ser över villkoren för musgift med alfakloralos

Foto: Närbild på en katt som tittar ner på en mus på ett parkettgolv.

Kemikalieinspektionen har inlett en översyn av villkoren för att använda musgift som innehåller ämnet alfakloralos. Orsaken är samstämmiga rapporter om att katter blir förgiftade av ämnet.

– Vi ser allvarligt på uppgifterna från veterinärkliniker om att katter drabbas av förgiftningar. För att komma till rätta med problemet ser vi nu över om användningsvillkoren för musgift med alfakloralos behöver ändras, säger Kerstin Gustafsson, teamledare på Kemikalieinspektionen.

Sedan 2013 är musgift med alfakloralos godkända för att användas både av professionella användare och av allmänheten. Medlen får bara användas inomhus i särskilda betesstationer som är avsedda för musbekämpning.

Kemikalieinspektionen har under hösten fått in samstämmiga uppgifter från veterinärkliniker och djursjukhus runt om i landet som visar att katter förgiftas av att äta möss som fått i sig alfakloralos. Katterna har drabbats av svåra förgiftningssymptom och en del katter har dött. Enligt rapporterna har antalet drabbade katter ökat kraftigt 2019, främst under hösten.

Kemikalieinspektionen avråder tills vidare privatpersoner från att använda musgift i miljöer där husdjur vistas.

– Fundera på om du verkligen behöver använda gift för att bekämpa möss eller om till exempel mekaniska musfällor skulle kunna fungera. Undvik att använda musgift i miljöer där det finns husdjur, särskilt katter, säger Kerstin Gustafsson.

Läs mer om musgift med alfakloralos och hur du minskar riskerna

För mer information, kontakta gärna:

Kemikalieinspektionens upplysningstjänst Fråga Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter för journalister:

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

Kerstin Gustafsson, teamledare, 08-519 41 217

Johan Helgesson, strategisk rådgivare, 08-519 41 275

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se