Sverige och Frankrike föreslår förbud mot över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

Kläder, skor och accessoarer

Sverige och Frankrike föreslår ett EU-förbud mot mer än 1 000 allergiframkallande ämnen i bland annat kläder och skor. Enligt förslaget ska textil- och lädervaror som säljs till konsumenter inte få innehålla dessa ämnen över vissa haltgränser.

– Vi vill skydda alla konsumenter från att drabbas av hudallergier. I dag är det svårt att undvika att bli utsatt för allergiframkallande ämnen som kan finnas i textil och läder. När man väl har utvecklat en hudallergi så är det ett livslångt problem, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.

Det är Kemikalieinspektionen och den franska myndigheten Anses som tillsammans har tagit fram förslaget om ett EU-förbud. Förslaget har nyligen lämnats till den Europiska kemikaliemyndigheten Echa. Nästan hundra av de totalt över tusen ämnen som omfattas av förslaget kan i dag förekomma i textil- och lädervaror i handeln.

– I förslaget ingår många fler allergiframkallande ämnen än de som kan finnas i textil och läder i dag. På det sättet förebygger vi att andra allergiframkallande ämnen börjar användas i textil och läder i framtiden. Syftet är att skapa ett starkt skydd för konsumenterna mot alla ämnen som kan orsaka hudallergi, säger Helena Dorfh.

Kemikalieinspektionen och Anses uppskattar att omkring fyra till fem miljoner av EU:s invånare är allergiska mot kemikalier i textil och läder. Mellan 45 000 och 180 000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

EU:s kemikaliemyndighet Echa kommer nu att bedöma det svensk-franska förslaget och ge företag, organisationer och allmänheten möjlighet att lämna synpunkter i ett offentligt samråd. Därefter följer en beslutsprocess som kan leda fram till ett beslut från EU-kommissionen om ett eventuellt förbud inom drygt två år.

Läs förslaget på den europeiska kemikaliemyndigheten Echas webbplats Länk till annan webbplats.

Läs mer om de kemikalieregler som gäller i dag för textil (PDF 835 kB)

Läs mer om kemikalier i kläder och andra textilier

Lyssna på avsnitt 6 av Kemikaliepodden om kemikalier i textil

För mer information, kontakta gärna:

Helena Dorfh, utredare, 08-519 41 194

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

Kemikalieinspektionens upplysningstjänst Fråga Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se