Kemikalieinspektionen arrangerar samtal om giftfria kretslopp i Almedalen

Hur kan myndigheter, näringsliv och forskare samarbeta för att återanvändningen av material ska bli så kemikaliesäker som möjligt? Det är temat för ett seminarium som Kemikalieinspektionen arrangerar under Almedalsveckan i Visby. Samtalet är öppet för allmänheten och går även att ta del av på webben.

Genom att öka återanvändningen och återvinningen är det möjligt att hushålla bättre med världens naturresurser. En utmaning i det arbetet är att samtidigt förhindra att farliga kemiska ämnen sprids till miljön. De frågorna kommer att diskuteras under ett seminarium som Kemikalieinspektionen arrangerar under Almedalsveckan i Visby.

Seminariet har rubriken ”Hur blir återvinningen kemikaliesäker? Om giftfria och resurseffektiva kretslopp”. I panelsamtalet medverkar Kemikalieinspektionens expert Anne-Marie Johansson tillsammans med Lena Callermo, chef för samhällsavdelningen på Naturvårdsverket, Magnus Breitholtz, professor i ekotoxikologi vid Stockholms universitet och Jonas Carlehed, hållbarhetschef för IKEA-koncernen Sverige. Seminariet arrangeras tisdagen den 4 juli klockan 11:30–13:00 ombord på briggen Tre Kronor i Visbys inre hamn. Samtalet leds av journalisten Folke Rydén.

Panelsamtalet är öppet för allmänheten och går att följa i direktsändning på webben cirka klockan 12:00–13:00 tisdagen den 4 juli. En inspelning av samtalet kommer också att vara tillgänglig för att se på webben i efterhand. Se inspelningen från seminariet här Länk till annan webbplats..

Kemikalieinspektionen medverkar i år i ytterligare två seminarier i Almedalsprogrammet. Camilla Zetterberg, chef för myndighetens avdelning för tillsyn och registratur, deltar i panelsamtalet ”Får plasten plats i den cirkulära ekonomin?” som arrangeras av Cleantech Östergötland. Seminariet genomförs tisdagen den 4 juli klockan 9:00–10:30 på Korsgatan 4 i Visby. Agneta Westerberg, chef för Kemikalieinspektionens avdelning för tillstånd och upplysning, deltar i ett samtal med rubriken ”Hur går myndigheternas arbete med livsmedelsstrategin?”. Seminariet arrangeras av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och hålls tisdagen den 4 juli klockan 12:00–12:45 på Mellangatan 7 i Visby.

För mer information, kontakta gärna:

Björn Malmström, pressansvarig, 08-519 41 338

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se

Kort om Kemikalieinspektionens seminarium i Almedalen 2017

Titel: Hur blir återvinningen kemikaliesäker? Om giftfria och resurseffektiva kretslopp

Datum och tid: Tisdagen den 4 juli 2017, klockan 11:30–13:00

Plats: Briggen Tre Kronor, inre hamnen, Visby

Anmälan: Begränsat antal platser, först till kvarn gäller

Pressmeddelande från briggen Tre Kronor och Hållbara Hav med information om fler seminarier Länk till annan webbplats.