EU listar bisfenol A och PFDA som särskilt farliga ämnen

Fyra nya ämnen kommer att läggas till på EU:s kandidatlista över särskilt farliga kemiska ämnen. Det högfluorerade ämnet PFDA förs upp på listan efter ett förslag från Sverige. Bland de nya ämnena på kandidatlistan finns även bisfenol A.

Den europeiska kemikaliemyndigheten Echas medlemsstatskommitté har identifierat ytterligare fyra kemiska ämnen som särskilt farliga. Ämnena kommer att läggas till på EU:s så kallade kandidatförteckning i januari. Kemiska ämnen som står med på kandidatförteckningen omfattas av särskilda krav på information och anmälan enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach. De kan också senare komma att omfattas av tillståndskrav. De fyra ämnen som nu förs upp på listan är:

  • Bisfenol A (4,4-isopropylidendifenol). Ämnet förs upp på listan på förslag från Frankrike på grund av sina reproduktionstoxiska egenskaper.
  • Det högfluorerade ämnet PFDA (perfluordekansyra) och dess natrium- och ammoniumsalter. PFDA förs upp på kandidatlistan på förslag från Sverige eftersom det är långlivat i miljön, bioackumulerande och reproduktionstoxiskt.
  • 4-HPBL (4-heptylfenol) på grund av ämnets hormonstörande egenskaper i miljön. Förslaget om att lägga till ämnet på listan har förts fram av Österrike.
  • PTAP (4-tert-pentylfenol) som föreslagits av Tyskland, på grund av hormonstörande egenskaper i miljön.

Besluten om de fyra ämnena var enhälliga i medlemsstaskommittén. Ämnena kommer att föras upp på kandidatförteckningen i januari 2017.

Det högfluorerade ämnet PFDA kan förekomma i bland annat textilier som behandlats för att stå emot vatten och fläckar. PFDA har påträffats i impregneringssprej, utomhuskläder, mattor, skidvalla och smörgåspapper. Ämnet ingår i gruppen högfluorerade ämnen, PFAS, som är extremt svårnedbrytbara i miljön. Kemikalieinspektionen arbetar för att minska användningen av dessa ämnen, särskilt för att skydda grundvatten och dricksvatten från föroreningar. Högfluorerade ämnen används i låga halter i många produkter eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.

Bisfenol A används vid tillverkning av polykarbonat- och epoxiplaster. Ämnet är misstänkt hormonstörande och är förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är det även förbjudet vid relining av dricksvattenrör, samt i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. EU-kommissionen beslutade nyligen om ett förbud från och med i januari 2020 mot bisfenol A i termopapper, som används för bland annat kassakvitton.

Medlemsstatskommittén kunde inte enas om förslagen om att föra upp de båda ämnena PTBP (4-tert-butylfenol) och TMA (trimellitsyraanhydrid) på kandidatlistan. En majoritet av medlemmarna i medlemsstatskommittén ville identifiera ämnena som särskilt farliga, men några medlemmar höll inte med om detta. Frågan om dessa båda ämnen ska föras upp på kandidatlistan lämnas över till EU-kommissionen, som har tre månader på sig att lägga fram ett förslag till beslut.

Kandidatförteckningen är en lista över ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön. De kallas för Substances of Very High Concern (SVHC), det vill säga ämnen som inger mycket allvarliga betänkligheter. När ett ämne har tagits upp på kandidatförteckningen ställer det vissa krav på företag som tillverkar, importerar eller använder ämnet. Om ämnet ingår i en vara ska leverantören av varan informera om detta och i vissa fall även gör en anmälan till Echa om vilken typ av vara ämnet ingår i. Konsumenter har på begäran rätt att få motsvarande information kostnadsfritt inom 45 dagar från leverans av varan.

Läs mer om besluten på den europeiska kemikaliemyndigheten Echas webbplats Länk till annan webbplats.

Läs mer om kandidatförteckningen

För mer information, kontakta gärna:

Margareta Warholm, expert, 08-519 41 106

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se