Sänkt gränsvärde för bisfenol A i leksaker

EU:s medlemsländer har kommit överens om att sänka gränsvärdet för det hormonstörande ämnet bisfenol A i leksaker. Gränsvärdet för hur mycket barn ska tillåtas få i sig av ämnet om de stoppar leksaken i munnen kommer att sänkas från 0,1 milligram per liter till 0,04 milligram per liter.

Det hormonstörande ämnet i bisfenol A kan överföras ur material och hamna i människors kroppar. Eftersom små barn ofta suger och tuggar på saker i sin omgivning innebär detta att barn under tre år kan exponeras för bisfenol A via leksaker som innehåller ämnet. I EU:s leksaksdirektiv finns därför ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får överföras från leksaker.

Förra året gjorde den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, en ny bedömning av hur mycket bisfenol A det är acceptabelt att få i sig per dag. Bedömningen har visat att gränsvärdet för bisfenol A i leksaker behöver sänkas för att skydda barnens hälsa. Mot den bakgrunden har nu Sverige och EU:s övriga medlemsländer enats om att sänka gränsvärdet för bisfenol A i leksaker. Beslutet fattades vid ett möte i kommittén för leksakers säkerhet. Ändringen av gränsvärdet kommer att införas i EU:s leksaksdirektiv och träder sannolikt i kraft under 2018.

Bisfenol A används framför allt vid tillverkning av polykarbonat- och epoxiplaster. Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är bisfenol A även förbjudet i matförpackningar för barn upp till tre år.

För mer information, kontakta gärna:

Anna Nylander, utredare, 08-519 41 205

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se