Kemikalieinspektionen samtalar om giftfri vardag under Almedalsveckan i Visby

Kemikalieinspektionen är medarrangör till flera seminarier under Almedalsveckan i Visby. Måndagen den 4 juli deltar generaldirektör Nina Cromnier i ett panelsamtal om hur offentlig upphandling kan bidra till en giftfri vardag.

Frågor som rör Östersjöns miljö är temat för den serie av seminarier och paneldiskussioner som Kemikalieinspektionen är med och arrangerar under Almedalsveckan. Seminarierna hålls ombord på briggen Tre Kronor, som kommer att ligga i Visbys inre hamn. Seminarieserien arrangeras av Hållbara Hav, Baltic Eye vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, Trossa AB, Länsförsäkringar Stockholm och Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen är huvudarrangör till ett av seminarierna som har rubriken:”Går det att köpa en giftfri vardag? Om kemikaliesmart upphandling”. Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen, medverkar tillsammans med Annie Stålberg, enhetschef på Upphandlingsmyndigheten, Gunvor G Ericson (MP), statssekreterare vid Statsrådsberedningen, Nils Hannerz, ansvarig för industriell bioekonomi på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) och Maria Azzopardi, projektledare på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Bland de frågor som kommer att diskuteras under seminariet ingår vad kommuner och företag kan göra för att bidra till en giftfri vardag, och hur offentlig upphandling kan vara ett effektivt verktyg för att skydda hälsa och miljö mot farliga kemikalier. Samtalet hålls måndagen den 4 juli klockan 11:30–13:00 och modereras av journalisten Folke Rydén.

Tisdagen den 5 juli klockan 10:00–11:00 medverkar Kemikalieinspektionens jurist Fredrik Sandström i ett seminarium om mikroplast i kosmetiska produkter, med rubriken ”Kan Sverige ta ledartröjan i arbetet för ett EU-förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter?”. Även detta seminarium hålls ombord på Briggen Tre Kronor. De övriga seminarierna som ingår i seminarieserien den 4–6 juli handlar bland annat om hållbar upphandling av läkemedel, klimatförändringar och om hur framtidens makthavare vill rädda Östersjön.

Läs hela seminarieprogrammet på briggen Tre Kronor på Hållbara Havs webbplats Länk till annan webbplats.

För mer information, kontakta gärna:

Björn Malmström, pressansvarig, 08-519 41 338, 0765-041 338

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se

Kort om seminarieserien i Almedalen

I en serie seminarier ombord på Briggen Tre Kronor uppmärksammas vad vi kan göra tillsammans för att rädda Östersjöns miljö. Kemikalieinspektionen, Hållbara Hav, Stockholms universitets Östersjöcentrum/Baltic Eye, Länsförsäkringar Stockholm och Trossa AB bjuder in till samtal om Östersjön, kemikaliesmart upphandling, hållbar upphandling av läkemedel, mikroplaster och klimatförändringar. Framtidens makthavare debatterar viktiga åtgärder för ett friskt Östersjön.

Datum: 4–6 juli 2016

Plats: Salongen ombord på briggen Tre Kronor af Stockholm i inre hamnen, Visby

Anmälan: Begränsat antal platser, först till kvarn gäller