Kemikalieinspektionens logo
Kemikalieinspektionens logo

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val.

Du kan prenumerera på Kemikaliepodden via RSS och via iTunes.

Avsnitt 4 – Båtbottenfärger

Ska man måla sin båtbotten eller inte? Det är en fråga som många båtägare ställer sig på våren. Hur gör man för att slippa havstulpaner och annan påväxt på skrovet samtidigt som man undviker att skada den känsliga miljön i våra sjöar och hav? Måste man måla och vilka regler gäller i olika vatten? (Publicerat den 29 mars 2017)

Avsnitt 3 – Plast

Duschdraperier, trädgårdshandskar, yogamattor… Plast kan finnas lite varstans i vår vardag. Men kan det finnas skadliga ämnen i plast? Är det skillnad mellan olika sorters plast? Och hur kan man undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? (Publicerat den 27 februari 2017)

Avsnitt 2 – Sexleksaker

Omkring hälften av svenskarna mellan 20 och 45 år äger sexleksaker. Men kan sexleksakerna innehålla skadliga kemikalier? Och hur kan man i så fall göra för att välja så kemikaliesäkra sexleksaker som möjligt? Detta reder vi ut i avsnitt två av Kemikaliepodden. (Publicerat den 23 januari 2017)

Avsnitt 1 – Kemikalier i hemelektronik

Vilka skadliga kemikalier kan finnas i vanlig elektronik som vi har hemma? Behöver man vara orolig om man har skruvat isär en dator tillsammans med sina barn? Och hur kan man göra för att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? Premiäravsnittet av Kemikaliepodden handlar om kemikalier i hemelektronik. (Publicerat den 13 december 2016)